GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo što nas povijest uči o razdoblju visokih kamatnih stopa

Evo što nas povijest uči o razdoblju visokih kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2022 / 12:54
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Fed je prošlog tjedna započeo ciklus podizanja kamatnih stopa, a također se sprema smanjiti svoju bilancu koja je narasla na gotovo 9 bilijuna dolara.

U ovom trenutku čini se da će na svakoj od preostalih šest ovogodišnjih sjednica podići interes jer je inflacija izmakla kontroli. Guverner Jerome Powell ponovio je u ponedjeljak da inflacija prijeti inače snažnom oporavku.

“Tržište rada je vrlo snažno, a inflacija previsoka”, rekao je Powell, dodajući da bi Fed na sljedećem sastanku (3.-4. svibnja) mogao povisiti kamatne stope za 0,5 postotnih bodova umjesto klasičnog “kvarta”. Tržišta već očekuju takav scenarij s više od pola vjerojatnosti.

"Moramo poduzeti odgovarajuće mjere kako bismo ponovno osigurali stabilnost cijena", rekao je Powell, koji želi vidjeti meko prizemljenje za gospodarstvo.

Što kaže povijest? Od 1970. bilo je 16 ciklusa monetarnog pooštravanja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Europi. Trinest ih je odvelo u recesiju, navodi Capital Economics. Jedan od razloga zašto su više kamatne stope izazvale recesiju je nekoliko. U nekim slučajevima središnje banke su prekasno reagirale na visoku inflaciju, a zatim je bezuspješno pokušale ukrotiti agresivnim podizanjem kamatnih stopa.

To je najveći rizik u sadašnjoj situaciji i zato središnje banke trenutno imaju veliku odgovornost. S jedne strane ne smiju dopustiti visoku inflaciju, a s druge strane ne smiju nesmotrenim postupcima izazvati recesije.

Poznati investitor Carl Icahn rekao je u izjavi za CNBC da je razdoblje nižeg gospodarskog rasta vjerojatno na pomolu:

"Negativno sam raspoložen. Vjerojatno smo suočeni s recesijom ili nečim još gore", rekao je Icahn.

Prema njegovim riječima, najveća opasnost je porast inflacije, koja je u SAD-u dosegnula neslavni rekord od 7,9 posto u posljednjih 40 godina. Rusko-ukrajinski rat samo pogoršava neizvjesnost.

Icahn sumnja da će Fed uspjeti dovesti američko gospodarstvo do mekog slijetanja. "Pitanje je hoćemo li doista vidjeti meko slijetanje. Radije bih rekao suprotno. Inflacija može biti užasna kada sve ide u krivom smjeru."

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Carl Icahn, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE