GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto igrači s Wall Streeta očekuju pobjedu Joea Bidena

Evo zašto igrači s Wall Streeta očekuju pobjedu Joea Bidena
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2020 / 07:51
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Na financijskim smo tržištima već usred sezone objavljivanja poslovnih rezultata za treće tromjesečje ove godine.

U trenutku pisanja ovog teksta, 270 tvrtki od 500 u američkom indeksu S&P 500 objavilo je trenutne poslovne rezultate, među kojima su najlošiji rezultati u smislu smanjenja dobiti u usporedbi na godišnjoj razini zabilježeni u energetskom (-87%) i industrijskom sektoru (-60%). Najveći rast dobiti zabilježen je u zdravstvu (+ 11%) i tehnološkom sektoru (+ 6%).

Najveći pad prihoda zabilježen je u energetskom sektoru (-34%), a najveći rast prihoda u zdravstvenom sektoru (+ 12%). Potonje, unatoč dobrim poslovnim rezultatima, nije preskupo, jer je njegov omjer između cijene dionica i njihove profitabilnosti 21, dok je prosjek za indeks S&P 500 26, što je najveća razlika u posljednjem desetljeću. Iz ovoga bi se moglo zaključiti da je američki zdravstveni sektor u prosjeku podcijenjen u odnosu na ukupno tržište i u smislu razine profitabilnosti.

Jedno od mogućih objašnjenja relativno nižih cijena zdravstvenih dionica u SAD-u može biti da tržište očekuje da će Joe Biden pobijediti u utrci za Bijelu kuću, kao i slavlje demokrata u američkom Kongresu. Što se zdravstvenog sektora tiče, pobjeda demokrata u povijesti se doživljavala kao nešto loše. U ovom je trenutku ispravno postaviti pitanje je li to i ovaj put doista točno? Odgovor vjerojatno nije, jer Joe Biden je predstavnik korporativnog svijeta i njegov program obećava 1,5 bilijuna dolara javne potrošnje na zdravstvo tijekom sljedećeg desetljeća.

Moguća pobjeda Joea Bidena i demokrata vjerojatno bi značila trenutni fiskalni poticaj koji će vjerojatno težiti najmanje dva bilijuna dolara, kao i povećanje javne potrošnje na infrastrukturu u narednim godinama, na kojoj se također očekuje oko 2 bilijuna dolara. To su vrlo visoke investicije i poticaji jer je ukupni bruto domaći proizvod SAD-a u 2019. godini iznosio 21,4 bilijuna dolara. Takva bi ulaganja također mogla dovesti do porasta kamatnih stopa u SAD-u sa sadašnjih nultih stopa u budućnosti, kao i do privremene veće razine inflacije 2021. ili 2022. godine.

I fiskalni poticaj i izdaci za infrastrukturu u budućnosti će s oduševljenjem biti popraćeni na tržištima, a manje će biti oduševljeni mogućim povećanjem poreza koje bi se moglo očekivati u narednim godinama ako demokrati pobijede. Teško je očekivati da će Biden uvesti veće poreze prije 2022. godine, jer će njegov (ili Trumpov) fokus sljedeće godine biti na američkom gospodarskom rastu. Dakle, već ove i sljedeće godine u SAD-u, bez obzira na izborni rezultat, možemo očekivati fiskalnu stimulaciju, možda veću javnu potrošnju na infrastrukturu, a prije svega, bez povećanja poreza. Zbog toga možemo očekivati da će SAD sljedeće godine biti među zemljama s najvećim rastom na Zapadu, bez obzira na ishod izbora.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus, Joe Biden, infrastruktura, zdravstveni sektor
PROČITAJ I OVO
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ZAOSTAJANJE
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ANALIZA - Problemi vezani uz okoliš i ekonomiju, zajedno s globalnim razvojem te povećanom sviješću ljudi o održivosti, doprinijeli su razvoju novog koncepta pod nazivom bioekonomija.
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
CRNI OBLACI
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
KOLUMNA - Vjerojatnost da se SAD suočava s recesijom iznosi čak 85%, prema kretanjima na Wall Streetu!
Evo zašto je Intel dobra investicijska prilika
PRILIKE
Evo zašto je Intel dobra investicijska prilika
KOLUMNA - Sada smo usred medvjeđeg tržišta vođenog visokim rastom cijena, padom potražnje i skupljim novcem. No, unatoč svemu navedenom, na tržištu možemo pronaći zanimljive prilike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE