GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto je Intel dobra investicijska prilika

Evo zašto je Intel dobra investicijska prilika
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2022 / 20:47
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Sada smo usred medvjeđeg tržišta vođenog visokim rastom cijena, padom potražnje i skupljim novcem. No, unatoč svemu navedenom, na tržištu možemo pronaći zanimljive prilike.

Od toga da prinosi na obveznice s vremenom postaju zanimljiviji, do raznih zanimljivih pojedinačnih industrija i tvrtki. Jedna od zanimljivih industrija za budućnost mogla bi biti industrija poluvodiča, a tvrtka unutar te industrije je američki Intel.

Američki poluvodički div Intel našao se u okruženju u kojem se njegov nedavno gotovo "zastarjeli" proizvodni kapacitet promijenio u prednost zbog povećanih geopolitičkih tenzija.

Prisjetimo se kako je Intelov konkurent AMD svojom fleksibilnošću kada nije imao proizvodne kapacitete, počeo prestizati Intel na tehnološkoj padini i posljedično polako, ali postojano, počeo oduzimati njegov tržišni udio. AMD je svoje napore posvetio tehnološkom napretku, izvozeći proizvodnju na Tajvan u Taiwan Semiconductor (TSMC), dok je veliki i glomazni div Intel, sa svojom "zastarjelom" proizvodnjom, manje-više gledao kako gubi tržišni udio. Tako su dionice AMD-a, koje su 2015. kotirale oko dva dolara po dionici, porasle na čak 160 dolara, a danas se trguju na razinama od oko 106 dolara po dionici.

Ali vremena su se promijenila. Zbog jakih globalnih geopolitičkih tenzija i zagušenja u globalnim opskrbnim lancima koji su utjecali na opskrbu poluvodiča ili čipova, sada smo se preselili u svijet u kojem proizvodni kapaciteti poluvodiča postaju važni.

I tu dolazi do izražaja Intel koji će u suradnji s američkom državom ojačati izgradnju proizvodnje u Europi i SAD-u. U ožujku je predstavila prvu fazu svojih planova za ulaganje čak 80 milijardi eura u Europsku uniju tijekom sljedećeg desetljeća. U Njemačkoj će se graditi najsuvremenija mega-tvornica, razvoj i dizajn čipova odvijat će se u Francuskoj, a proizvodni pogoni u Italiji, Poljskoj i Španjolskoj. Intel planira uložiti 100 milijardi dolara u nove proizvodne kapacitete u Sjedinjenim Državama, za što će također dobiti državne subvencije.


­
­

Tagovi: Intel, kompanija AMD, čipovi, poluvodiči, tehnološki sektor
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE