GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed bi mogao ublažiti retoriku; čeka se odluka ECB-a

Fed bi mogao ublažiti retoriku; čeka se odluka ECB-a
KAMATNE STOPE I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2022 / 19:00
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nade da će Fed malo ublažiti svoju retoriku na sjednici u studenom digle su burzovne indekse s najnižih razina, a europskim tržištima pomaže i pad cijena prirodnog plina. Dionice kineskih tehnoloških divova doživjele su novi udarac.

Nakon što su njujorški burzovni indeksi zabilježili najveći tjedni rast od lipnja prošlog tjedna (rast od oko pet posto), prvih dana novog tjedna zabilježen je i većinom rast cijena dionica, pri čemu je elitni Dow Jones indeks porastao ukupno više od dva posto.

Dosad objavljeni kvartalni poslovni rezultati američkih korporacija većinom su bolji od očekivanja (tri četvrtine kompanija pozitivno je iznenadilo s dobiti), a ovaj tjedan donosi objave brojnih važnih kompanija koje snažno utječu na indekse. Alphabet i Microsoft objavili su rezultate u utorak navečer (dionice su pale na OTC-u), zatim Meta Platforms (Facebook) u srijedu, Amazon i Apple u četvrtak. Dionice spomenutih kompanija ove su godine u minusu, posebice Metina (-60%). Bit će zanimljivo vidjeti jesu li ulagači s pravom pesimistični ili je letvica postavljena prenisko, a poslovanje tehnoloških divova i dalje je dovoljno profitabilno za visoke vrijednosti.

Znatan zaokret u raspoloženju ulagača mogao se uočiti već krajem prošlog tjedna, budući da među čelnicima američke središnje banke raste zabrinutost da je tempo podizanja kamata prejak. Ulagači i dalje očekuju da će kroz tjedan dana Fed povećati kamatne stope za 75 baznih bodova četvrti put zaredom, ali bi mogao i naznačiti da će to biti umjerenije na sjednici u prosincu.

Međutim, širi njujorški S&P 500 porastao je sedam posto od ovogodišnje najniže razine ostvarene 12. listopada, ali je još uvijek 20 posto ispod razine od početka godine, što ukazuje na njegovu najveću jednogodišnju najnižu razinu od 2008. Neobično je da ove su godine cijene obveznica također značajno pale. U SAD-u još od Velike depresije (to jest, gotovo 100 godina) S&P 500 i cijena 10-godišnje američke obveznice nisu skliznuli za više od deset posto.

Međutim, početkom tjedna, neke velike dionice doživjele su još jedan udarac. Tesla je pala na najnižu razinu u prošlih godinu dana jer je proizvođač električnih vozila srezao cijene svojih modela (Model 3 i Model Y) u Kini do devet posto, ukazujući na slabiju potražnju na najvećem svjetskom automobilskom tržištu. Dionice kineskih kompanija koje kotiraju na njujorškoj burzi (Pinduoduo, Baidu, Alibaba...) još su se više zanjihale prema dolje pa su sada 80 posto daleko od rekorda. Budući da Xi Jinping dobiva treći mandat na čelu Komunističke partije Kine, raste strah od daljnje regulacije tehnoloških divova.

"Kina se približava trećem autoritarnom režimu, Xi učvršćuje svoju moć, što ukazuje da će se njegova politika ekstremnog komunizma vjerojatno nastaviti", komentirali su analitičari.

I europske su burze počele tjedan u zelenom, frankfurtski DAX kretao se iznad 13.000 bodova. Sretni su što je cijena prirodnog plina pala na 100 eura po megavat satu, što je najniže od lipnja ove godine. Na stabilna kretanja u londonskom Cityju (FTSE100: 7013 bodova) utjecala je vijest da će novi britanski premijer biti bivši ministar financija Rishi Sunak. Europska središnja banka ponovno će se sastati u četvrtak, a većina predviđa da će drugi put zaredom podići kamatnu stopu za 0,75 postotnih bodova, na 2,0 posto. Odluka će sigurno utjecati na euro, koji je u utorak gotovo dostigao paritet s dolarom. Cijena bitcoina ponovno je premašila 20 tisuća dolara.

U međuvremenu, makroekonomski pokazatelji nastavljaju se pogoršavati i upućuju na skoru recesiju. U Europi više nego u SAD-u. Listopadski indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru za eurozonu pokazao je najveće smanjenje aktivnosti u gotovo dvije godine zbog viših cijena energije i sve većeg opreza potrošača (zbog inflacije). Skliznuo je s 48,1 u rujnu na 47,1 bod. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na smanjenje aktivnosti, a PMI je sada ispod te oznake već četvrti mjesec zaredom.

U Njemačkoj se već pripremaju za zahtjevnu zimu, raspoloženje njemačkih poduzetnika sve je gore. Ifo indeks (84,3 boda) skliznuo je na najnižu razinu od svibnja 2020. Ifo predviđa pad njemačkog BDP-a za 0,6 posto u zadnjem kvartalu.

Dolazi zimska recesija, napisali su.

Podaci o kretanju njemačkog gospodarstva u trećem tromjesečju bit će poznati u petak, a ekonomisti u anketi Reutersa u prosjeku očekuju pad BDP-a od 0,2 posto u odnosu na drugo tromjesečje.

Tagovi: tržište kapitala, Apple, Amazon, Alphabet, Tesla, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE