GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed na razini očekivanja; odnosi Kine i SAD-a i dalje brinu investitore

Fed na razini očekivanja; odnosi Kine i SAD-a i dalje brinu investitore
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2022 / 08:43
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ovog smo tjedna svjedočili četvrtom uzastopnom povećanju kamata Feda u ovoj godini za 75 baznih bodova, zbog čega je raspon kamata danas na 3,75 i 4 posto, dok je početkom godine bio 0 i 0,25 posto.

Pred kraj godine, 14. prosinca, očekujemo rast kamata za još 50 baznih bodova. Međutim, najvažnija Fedova poruka ovog tjedna jest da će Fed učiniti sve što može kako bi na kraju dosegao ciljanu inflaciju od 2 posto. To znači da bi vrhunac kamatnih stopa mogao biti puno veći nego što se očekivalo i prije ovog tjedna. Fed također vidi tešku recesiju kao bolju opciju u usporedbi s trajno visokom inflacijom. Ukratko, inflacija je od sada još ključni pokazatelj koji će investitori još detaljnije pratiti. Sljedeći tjedan SAD, Njemačka i Kina objavit će razinu rasta inflacije za prethodni mjesec.

Sjajna vijest što se tiče tržišta dionica na duži rok jest da se akomodativna monetarna politika postupno zamjenjuje prilagodljivom fiskalnom politikom. U Europi, SAD-u i drugdje smo na samom početku visokih fiskalnih ulaganja, što će u budućnosti dodatno podržati inflaciju i burze. Prijelaz s monetarne na fiskalnu ekspanziju omogućit će okruženje povećanih kamata i cijena, a najvjerojatnije i snažno tržište rada. Pred nama je razdoblje ekspanzivne fiskalne politike: javni novac odlazit će u infrastrukturu, razvoj, znanost, “zelenu tranziciju” i slično. Globalne će tvrtke, naravno, u budućnosti biti na dobitku na račun fiskalne ekspanzije.

Investitore pomalo brine i situacija u Kini. Popisu negativnih čimbenika možemo dodati Kongres Komunističke partije Kine koji je završio u listopadu i učvrstio Jinpingov položaj. S jedne strane, teško je reći da je ishod kongresa bio neočekivan, ali s druge strane, reakcija investitora bila je izrazito negativna. Razlozima za zabrinutost mogu se dodati i zategnuti odnosi između Kine i Tajvana. Kina, kao što je poznato, smatra Tajvan dijelom Kine, a Tajvan se s tim ne slaže.

Problem poprima još veće razmjere ako se uzme u obzir da je Tajvan vodeća zemlja u svijetu po proizvodnji poluvodiča, gdje Kina već nekoliko godina pokušava napraviti razvojni iskorak. Ukratko, ulaganje u kineske tvrtke nedavno je povezano s visokom neizvjesnošću i ide ruku pod ruku s vijestima u medijima koje prikazuju mračnu budućnost Kine: očekuje se da će Komunistička partija uništiti temelje dugoročnog gospodarskog rasta i izvršiti invaziju na Tajvan.

Može li budućnost Kine biti drugačija? Odgovor na ovo pitanje je da. Gledajući situaciju na području covida-19, jasno je da će politika nulte tolerancije prije ili kasnije postati dio nemile prošlosti. S jedne strane, Kina još uvijek nema učinkovito cjepivo, s druge strane, očekuje se da će kineska borba protiv izbijanja covida-19 uskoro završiti zbog negativnog utjecaja koji ove aktivnosti imaju na gospodarski rast. Na području sektora nekretnina situacija je problematična već duže vrijeme, no s vremenom će se i taj problem riješiti. Ne smijemo zaboraviti da je cilj Kine promijeniti model gospodarskog razvoja zemlje i smanjiti ovisnost o građevinskim projektima.

U razumijevanju i procjeni utjecaja zaoštrenih odnosa sa SAD-om, međutim, potrebno je shvatiti da se radi o geopolitičkoj igri koju igraju obje zemlje. I Kina i SAD su krivi za sadašnju situaciju. Činjenica je da smo svjedoci deglobalizacije svijeta, ali još nije jasno kako će taj proces završiti. Budućnost kinesko-tajvanskih odnosa uvelike ovisi o tome što će se u nadolazećim godinama događati na polju poluvodiča. Trenutno i Kina i SAD ovise o tajvanskim proizvođačima poluvodiča.

To znači da je za SAD napad Kine na Tajvan neprihvatljiv, također i zbog osiguranja nesmetanog pristupa tajvanskim poluvodičima. Ulaganje je uvijek povezano s neizvjesnošću, a to je cijena koju plaćamo za veće povrate. Ulaganje u kineske tvrtke pokazuje kako se kratkoročna neizvjesnost može povezati s višim dugoročnim povratima u budućnosti.

Tagovi: tržište kapitala, Komunistička partija Kine, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE