GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed uskoro kreće u pooštravanje monetarne politike, izgledno daljnje jačanje dolara

Fed uskoro kreće u pooštravanje monetarne politike, izgledno daljnje jačanje dolara
PROLJETNA GIBANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2022 / 08:32
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Uglavnom na račun poskupljenja energenata, pooštravanja monetarne politike u SAD-u i rata u Ukrajini, globalna su tržišta dionica ponovno izgubila u posljednjih tjedan dana.

Prošlog tjedna svjedočili smo objavi podatka o međugodišnjoj inflaciji u SAD-u i Njemačkoj, gdje je prva iznosila 8,5 posto, a druga 7,3 posto.

Lavovski dio povećanja cijena i dalje se pripisuje snažnom rastu cijena energije. Detaljniji podaci već pokazuju prve znakove usporavanja inflacije, no James Bullard, jedan od najistaknutijih predstavnika američkih Federalnih rezervi (Fed), najavio je da bi Fed-ove mjere za podizanje kamatnih stopa trebale biti snažne, inače će ne propasti. Ova je najava u skladu s nedavnim izvješćima drugih dužnosnika Fed-a, koji ukazuju da je Fed spreman provesti agresivniju monetarnu politiku početkom svibnja.

Prognoze agresivnije monetarne politike dolaze u trenutku kada je sentiment američkih potrošača, čija potrošnja čini 68 posto američkog BDP-a, na najnižoj razini u posljednjih deset godina. Povjerenje potrošača također je nisko u Njemačkoj, gdje poslovno raspoloženje, koje je sada najniže u četrnaest mjeseci, također opada. Fed će 4. svibnja službeno objaviti prave ozbiljne promjene u svojoj monetarnoj politici. Iako će Fed ove godine vjerojatno agresivno pooštriti monetarnu politiku, ECB ju za sada i dalje ostavlja labavim. Kao rezultat toga, možemo očekivati nastavak jačanja dolara u odnosu na euro ove godine.

U SAD-u ovog tjedna počinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata najvećih američkih banaka za prvo ovogodišnje tromjesečje. Najdefenzivniji sektori gospodarstva i energetike u prošloj su sezoni najbolje poslovali na burzama.

Ukratko, kraj travnja i početak svibnja proći će u svjetlu sezone poslovnih izvještaja za ovogodišnje prvo tromjesečje, za koje se očekuje da će agregatne velike američke tvrtke zabilježiti rast prodaje od 8% i rast dobiti od 22% na godišnjoj razini. Istodobno, početak svibnja ove godine obilježit će očekivano jače zaoštravanje monetarne politike Feda.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
BLISKOST S RUSIJOM
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
KOMENTAR - Od početka rata u Ukrajini Njemačka ima ozbiljan problem vjerodostojnosti jer na nju mnogi gledaju kao na bliskog partnera Moskve. To bi moglo promijeniti odnose snagia unutar Europske unije.
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
MEDVJEDI DOMINIRAJU
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
KOLUMNA - Iako je Jerome Powell "uvjeravao" da se povećanje kamatne stope od 0,75 postotnih bodova na sljedećem sastanku ne očekuje, neki se upravo toga boje.
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
OLUJA NA TRŽIŠTIMA
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
KOLUMNA -  Tehnološki sektor nominalno je diskontiraniji od tradicionalnih sektora, što im sada uzrokuje veće negativne cjenovne pritiske na tržištima kapitala.
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE