GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gdje investirati nakon završetka razdoblja korekcije?

Gdje investirati nakon završetka razdoblja korekcije?
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2022 / 08:57
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOLUMNA - Na tržištima kapitala, zbog visoke inflacije, troškova energenata i rasta kamata, korekcija traje gotovo cijelu godinu.

Ona bi mogla potrajati još neko vrijeme zbog rata u Ukrajini, energetske krize i općenito manje potražnje. Ipak, već je dobro zapitati se kamo usmjeriti investicijski pogled nakon završetka korekcije.

S obzirom na visoke cijene hrane na svjetskim tržištima, prehrambena industrija i poljoprivredni strojevi postaju zanimljivi. To nas dovodi do američke tvrtke John Deere, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača poljoprivrednih strojeva. Njihovi veliki traktori, kombajni, berači pamuka, kombajni, utovarivači šećerne trske...

John Deere nudi portfelj od više od 25 marki, uključujući Wirtgen, Hagie, Mazzotti, Monosem, Blue River Technology i Harvest Profit. Tvrtka sa sjedištem u Molineu, Illinois, oko 60 posto ukupnog prihoda ostvaruje u Sjedinjenim Državama i Kanadi, sljedećih 20 posto u Europi i oko 10 posto u Latinskoj Americi i Aziji, Africi, Australiji, Novom Zelandu i na Bliskom istoku.

Unatoč trenutnim visokim cijenama hrane na svjetskim tržištima, marže u industriji sada su pod velikim pritiskom na mnogim mjestima - uglavnom zbog problema u globalnim lancima opskrbe i općih troškova života.

Zbog kombinacije viših prodajnih cijena i pritisaka na troškovnoj strani, možemo očekivati da će za postizanje većih marži u prehrambenoj industriji i poljoprivredi, važnost automatizacije i autonomije dodatno rasti u nadolazećim godinama.

Industrija poluvodiča i robotika također će igrati važnu ulogu u ovom području. Stoga ne čudi što je John Deere prošle godine kupio Bear Flag Robotics za 250 milijuna dolara. Akvizicija će pomoći ubrzati uvođenje autonomnih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji hrane.

Osnovan 2017., Bear Flag Robotics je startup iz Silicijske doline koji razvija tehnologiju autonomne vožnje kompatibilnu s postojećim strojevima kao što su veliki traktori i druga poljoprivredna tehnologija koju proizvodi John Deere.

Mogućnosti koje ova akvizicija otvara za John Deere značajan su korak naprijed u omogućavanju poljoprivrednicima da strateški koriste vlastite resurse kroz autonomiju.

John Deere je tvrtka s tržišnom kapitalizacijom većom od 110 milijardi dolara, koja je u prethodnom kvartalu zabilježila 24% EBITDA marže, uz prihode od nešto više od 14 milijardi dolara, koji su 22,3% veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Za ulagače kojima bi posjedovanje jedne dionice u ovoj industriji moglo biti previše riskantno, ali bi i dalje željeli izloženost ulaganja poljoprivrednom sektoru, mnogo je prikladniji globalni poljoprivredni ETF, kojim se trguje pod Bloombergovim akronimom MOO US.

Uz John Deere, u njemu su zastupljene tvrtke kao što su Nutrien, Corteva, Tyson Foods, NH Foods i druge. Indeksnim ETF-ovima (borznim fondovima) inače se trguje na isti način kao i dionicama.

Tagovi: tržište kapitala, John Deere, poljoprivreda, hrana, Nutrien, Corteva, Tyson Foods, NH Foods, Bear Flag Robotics, ETF fondovi
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE