GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GDPR: Što znači nedavna kompromitacija osobnih podataka korisnika Facebooka i LinkedIna?

GDPR: Što znači nedavna kompromitacija osobnih podataka korisnika Facebooka i LinkedIna?
OSOBNI PODACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 19:14
Autor: Ines i Marko Krečak, Centar Feralis
KOLUMNA - Nedavno smo pratili informacije o curenju oko dva milijuna osobnih podataka s Facebooka i LinkedIna.

Podaci korisnika s obje društvene mreže bili su dostupni putem hakerskog foruma, a radilo se o podacima kao što su korisnički ID, telefonski broj, datum i mjesto rođenja, bračni status, spol te profesionalne titule i ostali podaci vezani uz radna mjesta kada se radi o podacima korisnika LinkedIn mreže. Kada se radi o podacima Facebook korisnika većinom radi o starijim podacima iz 2019. godine.

Iako se najvećim dijelom radi o javno dostupnim podacima korisnika tih društvenih mreža, bilo koja obrada osobnih podataka koja nema zakonitu osnovu sukladno Općoj uredbi predstavlja povredu osobnih podataka. Stoga je Agencija za zaštitu podataka (AZOP) odmah izvijestila o tim događanjima i da će u suradnji s Irskim nadzornim tijelom sudjelovati u zajedničkim operacijama u okviru jedinstvenog mehanizma suradnje (one-stop-shop), a javnost će pravovremeno informirati o rezultatima istrage.

Zabrinutost mnogih korisnika čiji su podaci kompromitirani mogla bi umanjiti informacija da podaci većinom mogu biti zloupotrijebljeni u svrhu manipulacije s ciljem otkrivanja povjerljivih informacija (socijalni inženjering). Primjerice, osoba čiji su podaci kompromitirani može dobiti lažni e-mail ili poziv iz npr. banke kako bi potvrdila podatke za svoj račun.

Osoba koja nasjedne na takvu poruku ili e-mail može otkriti povjerljive podatke koje tada kriminalcima omogućuju nanošenje ozbiljne štete toj osobi. Zato je potrebno prije svega biti na oprezu kod sumnjivih poruka i poziva i ne otkrivati svoje povjerljive osobne podatke ako nismo potpuno sigurni u identitet pošiljatelja. Kada se radi o sumnjivim porukama iste ćemo najlakše provjeriti prelaskom miša po adresi pošiljatelja te ako adresa nije ona za koju se izdaje pojavit će nam se druga e-mail adresa.

Među kompromitiranim podacima našli su se i bivši korisnici Facebook-a iako su svoje korisničke račune izbrisali. Naime, brisanjem korisničkog računa ne dolazi i do automatskog brisanja podataka s tog računa zato i bivši korisnici Facebook-a trebaju obratiti pozornost na sumnjive poruke i pozive.

Kako se zaštititi?

Kako bi se registrirali na društvenim mrežama potrebno je pružiti određene osobne podatke. Preporučeno je koristiti dvostruku identifikaciju za pristup kad god je to moguće kao i složene lozinke umjesto onih jednostavnih i lako nam pamtljivih sastavljenih od podataka koje većinom i objavljujemo na društvenim mrežama kao npr. ime kućnog ljubimaca i datum rođenja te da se pruže samo nužni podaci potrebni za registraciju.

Dobro je voditi računa o privatnosti i podacima koje dijelite, vodeći se mišlju da li bi nam smetalo da se neki od tih podataka nađe dostupno širokom broju nama nepoznatih ljudi. Naime, važno je shvatiti da u digitalnom okruženju privatnost u smislu tradicionalnog shvaćanja tog pojma nestaje i da svaki podatak koji smo podijeli može završiti u neželjenim rukama ili pak postati javni.

Nema stopostotne zaštite već smo najveća zaštita smo mi sami i naša svijest o tome.

Tagovi: osobni podaci, privatni podaci, Agencija za zaštitu podataka, privatnost, digitalni mediji, društvene mreže, GDPR, Facebook, LinkedIn
PROČITAJ I OVO
Cyber kriminal procvao zbog korone
KRIMINAL NA WEBU
Cyber kriminal procvao zbog korone
ANALIZA - Korona potiče kriminal na webu. Broj kaznenih djela raste, a stopa otkrivanja počinitelja stagnira.
Vučić na Ljotićevom putu
SRAMOTNO
Vučić na Ljotićevom putu
KOMENTAR - Da rehabilituje Dimitrija Ljotića od Dana pobede Aleksandar Vučić bolju priliku nije mogao izabrati.
Borna Sosa nije izdajnik
NOGOMET
Borna Sosa nije izdajnik
KOLUMNA - Pakiranje Sosi samo je vrhunac svega što se događa ne samo u hrvatskom nogometu već u kompletnom hrvatskom sportu.
Postaje li bakar nova nafta?
SIROVINE
Postaje li bakar nova nafta?
KOLUMNA - U Bank of Americi ističu da su zalihe bakra najniže u posljednjih petnaest godina i da bi ga, s obzirom na trenutnu potražnju, kada globalno gospodarstvo ponovno uzima maha, bilo dovoljno samo za tri tjedna.
GDPR u sektoru turizma: Tzv. liste za cijepljenje predstavljaju kršenje zakona
ZAŠTITA PODATAKA
GDPR u sektoru turizma: Tzv. liste za cijepljenje predstavljaju kršenje zakona
KOLUMNA - Treba imati na umu da osobni podaci u vezi sa zdravstvenim stanjem uživaju posebnu zaštitu i bitan su element privatnog života svakog pojedinca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE