GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Geopolitička premija nestala s naftnih tržišta

Geopolitička premija nestala s naftnih tržišta
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2024 / 07:50
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Sirova nafta bila je slaba u posljednjih nekoliko tjedana. Terminska cijena sirove nafte West Texas Intermediate pala je za 10 dolara jer je geopolitička premija nestala, a zalihe su se iznenadile prema gore.

WTI je dosegao najviših 88 dolara po barelu 5. travnja i od tada se smanjuje. Nekoliko različitih ekonomskih podataka koji su objavljeni u travnju bili su ispod očekivanja što je rezultiralo gospodarskim usporavanjem. Podaci o BDP-u u SAD-u bili su znatno ispod očekivanja, kao i NFP podaci za svibanj.

To je moglo gurnuti cijene nafte naniže dok se gospodarstvo hladi. Kineski uvoz i dalje je na vrlo visokim razinama iako kinesko gospodarstvo nije u najboljem stanju, a potrošačka potrošnja još uvijek prigušena. Međutim, razne teorije objašnjavaju veliki uvoz sirove nafte u Kinu kao izbjegavanje kupnje državnih obveznica kako bi se potaknula daljnja dedolarizacija, oni radije skladište sirovu naftu u spremnicima jer trenutno nije potrebna. Daljnji poticaj nižim cijenama mogao bi biti strah da će Kini u budućnosti trebati manje sirove nafte što bi dovelo do niskih cijena. Sukob između Irana i Izraela je obuzdan i nema daljnje eskalacije na vidiku. Posljedično, geopolitička premija je brzo nestala i gurnula cijene s visokih 80$ na visokih 70$. Saudijska Arabija je čak pokušala poduprijeti cijene podizanjem cijena sirove nafte za Kinu, međutim, tržište nije smatralo da je dovoljno bikovsko da bi se probilo prema sjeveru.

Rast proizvodnje po ovim cijenama trebao bi ostati snažan uz stabilan broj bušotina tijekom prošlog kvartala, pišu analitičari Intercapitala. Stvarni broj bušotina pao je na godišnjoj razini, no većina zatvorenih bušotina su bušotine za prirodni plin. Također, negativna strana za cijene nafte je daljnje usporavanje proizvodnog sektora koji je posebno jak u Njemačkoj i Češkoj.

Ekonomski izgledi za proizvodnju sumorni su bez pozitivnih katalizatora u bliskoj budućnosti. Barem dok Kina, koja je jedan od najvećih njemačkih trgovačkih partnera, ne napravi zaokret. Nadalje, prebacivanje s plina na naftu više nije potrebno jer su cijene prirodnog plina vrlo niske. Svi argumenti upućuju na niže cijene sirove nafte u bliskoj budućnosti s daljnjim padom u slučaju negativnih nadolazećih gospodarskih podataka uz slabljenje spreadova na budućim cijenama i negativan CoT signal. Podaci o zalihama iznenadili su nagore pet puta od zadnjih sedam očitavanja i gurnuli cijenu WTI-ja na 78 dolara po barelu. Međutim, kao što je prikazano na grafikonu, WTI je još uvijek u snažnom uzlaznom trendu i posljednji pomak prema dolje mogao bi biti kratka korekcija.

Zaključno, posljednjih tjedana bilježimo značajno slabljenje cijena sirove nafte, ponajprije potaknuto isparavanjem geopolitičke premije i neočekivanim povećanjem zaliha. Ekonomski podaci, uključujući razočaravajuće brojke o BDP-u i NFP-u u SAD-u, nagovještavaju hlađenje gospodarstva, dodatno pritiskajući cijene nafte naniže. Unatoč snažnom uvozu sirove nafte iz Kine, i dalje postoje neizvjesnosti u vezi s budućom potražnjom, osobito usred globalnog gospodarskog usporavanja i geopolitičkih napetosti. Iako je proizvodnja stabilna, loši izgledi za proizvodni sektor i niske cijene prirodnog plina predstavljaju dodatne izazove. Općenito, trenutni trend ukazuje na mogućnost daljnjeg pada cijena sirove nafte, u očekivanju negativnih ekonomskih pokazatelja i iznenađenja zaliha.

Tagovi: NAFTA, WTI, BRENT, NAFTNO TRŽIŠTE, GEOPOLITIKA
PROČITAJ I OVO
Sjajnih prvih stotinu trgovinskih dana na Wall Streetu
SOLIDAN RAST
Sjajnih prvih stotinu trgovinskih dana na Wall Streetu
KOLUMNA - Prvih stotinu dana trgovanja u 2024. donijelo je Wall Streetu dobitak od 11%, što je dobra naznaka za ostatak godine. Zabavu za sada ne može pokvariti ni Fed, koji tek treba smanjiti kamate.
Nvidia nije uspjela anulirati nervozu na tržištima
PREVIŠE UPITNIKA
Nvidia nije uspjela anulirati nervozu na tržištima
KOLUMNA - Nvidia je iznimnim poslovnim rezultatima još jednom potvrdila potencijal umjetne inteligencije, a time i Nvidijine dionice čija je cijena u dvije godine porasla čak 550 posto.
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA - Tržište polovnih telefona postalo je značajan sektor unutar šire industrije pametnih telefona. Ono obuhvaća kupovinu i prodaju prethodno korištenih mobilnih uređaja koji su obnovljeni, popravljeni ili jednostavno preprodani u svom originalnom stanju.
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
VISOKE VALUACIJE
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
KOLUMNA - Optimisti ne popuštaju, rekordi se nižu, i to unatoč upozorenjima da je tržište već vrlo visoko.
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE