GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne

Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 09:34
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Globalna tržišta dionica ovog su tjedna prošla kroz korekciju na račun visoke ocjene inflacije za SAD u travnju.

Inflacija u SAD-u naglo je porasla u travnju u odnosu na prošlu godinu, potrošačke cijene u dvanaest mjeseci skočile su za čak 4,2 posto, a međugodišnja inflacija u ožujku iznosila je 2,6 posto. Američka takozvana bazna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, porasla je u travnju za 3 posto na godišnjoj razini (1,6 posto u ožujku), što je najveći godišnji porast od siječnja 1996. i znatno iznad tržišnog konsenzusa od 2,3 posto.

Također možemo očekivati skok inflacije u eurozoni u budućnosti, jer će se uklanjanjem ograničenja obnoviti potražnja za određenim uslugama i proizvodima (ugostiteljstvo, turizam, zrakoplovne karte ...), a pitanje je koliko će tvrtke moći pratiti sve veću potražnju. Uklanjanjem ograničenja u javnom životu i nastavkom cijepljenja također možemo očekivati povećanje bankarskih kredita kućanstvima, što će dodatno ojačati proces inflacije.

Također već dugo vremena bilježimo visok rast cijena sirovina. Sve se više tvrtki bori s nižim zalihama sirovina, bilo čelika, drva ili poluvodiča. Također bilježe visok rast u američkom uslužnom sektoru. Indeks menadžera nabave PMI IHS Markit za SAD porastao je na 64,7 u travnju (s ožujske procjene od 63,1), što ukazuje na najveću stopu širenja američkog uslužnog sektora otkako su započeli prikupljanje ovih podataka krajem 2009. godine. Izvozne su narudžbe također naglo porasle u američkom uslužnom sektoru; tempo otvaranja radnih mjesta bio je najbrži od studenog prošle godine.

Ako inflaciju ostavimo po strani, možemo zaključiti da se globalno gospodarstvo vraća u punom zamahu. To pokazuju i jučerašnji podaci s američkog tržišta rada, koji kažu da je broj Amerikanaca koji su se prijavili za naknade za nezaposlene pao na 473.000 u tjednu do 8. svibnja, što je najniža razina od ožujka prošle godine, kada je pandemija utjecala na Američka ekonomija po prvi put. Tržište rada nastavlja se brzo oporavljati ovog proljeća, ponajviše zahvaljujući ubrzanom cijepljenju protiv covid-19, pozitivnim proljetnim sezonskim učincima i paketu pomoći predsjednika Joea Bidena od 1,9 bilijuna dolara za povećanje potražnje.

Gotovo cijela sezona objave poslovnih rezultata tvrtki čije se dionice nalaze na američkom tržištu je iza nas, jer je više od 450 od 500 tvrtki obuhvaćenih indeksom S&P 500 već objavilo rezultate za prvo tromjesečje.

Na ukupnoj razini zabilježen je rast prihoda od 10% i rast dobiti od 47%. Najveći rast prihoda zabilježen je u tehnološkom sektoru(22 posto), komunikacijskim uslugama (17 posto) i komunalnom sektoru (17 posto), dok je najveći rast dobiti zabilježen u sektoru široke potrošnje i financijskom sektoru (na štetu otkazivanja rezerviranja). Inače, s nadolazećom većom inflacijom, višim nametima i preniskim prinosima obveznica, možemo ostati pozitivni za ovogodišnje cijene dionica.

Tagovi: tržište kallitala, Svjetska ttržišta, inflacija, eurozona, američka ekonomija, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
VIDEO NADZOR
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
ANALIZA - Većina nas zna prilično malo o sistemima video nadzora. Često mislimo da je to rezervirano samo za banke i skupocjene vile, međutim, nije baš tako. Raznovrsnost postojećih sistema omogućava da gotovo svakome bude pristupačan neki oblik video nadzora.
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
TURBULENTNO
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
KOLUMNA - U proteklih šest mjeseci Mjanmar je ponovno na naslovnicama svjetskih medija. I to ne zbog pozitivnih informacija.
Igrač s kojim se pobjeđuje
VELIKA KARIJERA
Igrač s kojim se pobjeđuje
KOLUMNA - Toni nije mogao dobiti bolji rođendanski poklon. Tjedan dana prije svog 53. rođendana, košarkaška legenda potvrđena je ulaskom u Košarkašku kuću slavnih.
Strah od jesenske korekcije
TRŽIŠTA
Strah od jesenske korekcije
KOLUMNA - Podaci o inflaciji nisu ohrabrujući i to nastavlja brinuti investitore na svjetskim tržištima.
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOČNICA
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOLUMNA - Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak svoju monetarnu politiku nepromijenjenom, ali je odlučila usporiti tempo kupovine vrijednosnih papira putem programa PEPP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE