GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne

Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 09:34
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Globalna tržišta dionica ovog su tjedna prošla kroz korekciju na račun visoke ocjene inflacije za SAD u travnju.

Inflacija u SAD-u naglo je porasla u travnju u odnosu na prošlu godinu, potrošačke cijene u dvanaest mjeseci skočile su za čak 4,2 posto, a međugodišnja inflacija u ožujku iznosila je 2,6 posto. Američka takozvana bazna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, porasla je u travnju za 3 posto na godišnjoj razini (1,6 posto u ožujku), što je najveći godišnji porast od siječnja 1996. i znatno iznad tržišnog konsenzusa od 2,3 posto.

Također možemo očekivati skok inflacije u eurozoni u budućnosti, jer će se uklanjanjem ograničenja obnoviti potražnja za određenim uslugama i proizvodima (ugostiteljstvo, turizam, zrakoplovne karte ...), a pitanje je koliko će tvrtke moći pratiti sve veću potražnju. Uklanjanjem ograničenja u javnom životu i nastavkom cijepljenja također možemo očekivati povećanje bankarskih kredita kućanstvima, što će dodatno ojačati proces inflacije.

Također već dugo vremena bilježimo visok rast cijena sirovina. Sve se više tvrtki bori s nižim zalihama sirovina, bilo čelika, drva ili poluvodiča. Također bilježe visok rast u američkom uslužnom sektoru. Indeks menadžera nabave PMI IHS Markit za SAD porastao je na 64,7 u travnju (s ožujske procjene od 63,1), što ukazuje na najveću stopu širenja američkog uslužnog sektora otkako su započeli prikupljanje ovih podataka krajem 2009. godine. Izvozne su narudžbe također naglo porasle u američkom uslužnom sektoru; tempo otvaranja radnih mjesta bio je najbrži od studenog prošle godine.

Ako inflaciju ostavimo po strani, možemo zaključiti da se globalno gospodarstvo vraća u punom zamahu. To pokazuju i jučerašnji podaci s američkog tržišta rada, koji kažu da je broj Amerikanaca koji su se prijavili za naknade za nezaposlene pao na 473.000 u tjednu do 8. svibnja, što je najniža razina od ožujka prošle godine, kada je pandemija utjecala na Američka ekonomija po prvi put. Tržište rada nastavlja se brzo oporavljati ovog proljeća, ponajviše zahvaljujući ubrzanom cijepljenju protiv covid-19, pozitivnim proljetnim sezonskim učincima i paketu pomoći predsjednika Joea Bidena od 1,9 bilijuna dolara za povećanje potražnje.

Gotovo cijela sezona objave poslovnih rezultata tvrtki čije se dionice nalaze na američkom tržištu je iza nas, jer je više od 450 od 500 tvrtki obuhvaćenih indeksom S&P 500 već objavilo rezultate za prvo tromjesečje.

Na ukupnoj razini zabilježen je rast prihoda od 10% i rast dobiti od 47%. Najveći rast prihoda zabilježen je u tehnološkom sektoru(22 posto), komunikacijskim uslugama (17 posto) i komunalnom sektoru (17 posto), dok je najveći rast dobiti zabilježen u sektoru široke potrošnje i financijskom sektoru (na štetu otkazivanja rezerviranja). Inače, s nadolazećom većom inflacijom, višim nametima i preniskim prinosima obveznica, možemo ostati pozitivni za ovogodišnje cijene dionica.

Tagovi: tržište kallitala, Svjetska ttržišta, inflacija, eurozona, američka ekonomija, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Osam godina otkako je otišao jedan od nas
UNO DI NOI
Osam godina otkako je otišao jedan od nas
KOLUMNA - Legendarni Dinamov trener Josip Kuže preminuo je na današnji dan prije osam godina.
Inflacija je teško uhvatljiva životinja
CIJENE I PREDVIĐANJA
Inflacija je teško uhvatljiva životinja
ANALIZA - Sigurno je samo da će inflacija tijekom ljeta i rane jeseni biti puno veća nego u prošlosti. Međutim, mogu li se ovakva kretanja nastaviti do kasne jeseni, to već spada u kategoriju proročanstva.
Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
VISOKE VALUACIJE
Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
KOLUMNA - Valuacije su povijesno iznad prosjeka, jer su bile više u gotovo 150-godišnjoj povijesti tek na vrhuncu dot-com balona prije nešto više od 20 godina.
Njemačka produžila izvanredno stanje do rujna, odluku prate brojne kontroverze
KORONA I POLITIKA
Njemačka produžila izvanredno stanje do rujna, odluku prate brojne kontroverze
KOMENTAR - Teza koje su se dosjetili neki političari, naime, da katastrofe nema zato što su djelovale poduzete mjere, neodrživa je bez jasnog dokaza.
Capak postao i vođa navijača
NOVI BISER
Capak postao i vođa navijača
KOLUMNA - Navijanje uz epidemiološki prihvatljivi način, poruka je Krunoslava Capaka. Razmišljam o njegovoj preporuci i zamišljam ekipu kako proslavlja gol repke nježno se dotičući laktovima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE