GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani su ogorčeni zbog neuspješne države

Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2020 / 19:28
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Strani analitičari i domaći stručnjaci potvrđuju ono što SEEbiz već čitavo desetljeće piše, a to je da je ''nisko povjerenje u vladu pokazatelj da je Hrvatska neuspješna država.''

Dok vladi, u Hrvatskoj, vjeruje tek 20%, ne vjeruje joj čak 76% građana! Nešto ''bolje'' mišljenje o svojoj vladi ima Cipar gdje 72% ispitanih ne vjeruje u svoje izabrane. Razmišljam o tim brojkama i svim ispisanim kolumnama za matični portal. Gotovo ih je sedam stotina. Sjećam se s koliko mučnine i izgubljene novinarske neutralnosti sam pristupao pojedinim temama koje se povlače već trideset godina. Teško je zatomiti ''subjektivnost'' kad je objektivnost mučna i sumorna slika, opskurna i uprljana od svakojakih afera, pronevjera i laži.

A upravo te ''slatke laže'' u predizbornim kampanjama kojima se obećavaju brda i doline te izlazak iz krize o kojoj zborimo već stoljeće, okidač su za pucanje nacije koja se u euforiji dijeli na ove i one, prekida prijateljstava, netolerancija na drugačije mišljenje, dok ''ovi'' i ''oni'' u politici zajednički ručaju u saborskom restoranu i šale se na račun naivnog naroda koji puca po šavovima. Nepovjerenje ''Indijanaca'' u svoju vlast gomilalo se iz godine u godinu dok nije eskaliralo na ovako zastrašujući način.

Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom. Možda vam se to tako ne čini, no kao Hrvatu i domoljubu izuzetno mi je teško kad moram sipati gorčinu i najavljivati teška vremena. Projekcije za gospodarstvo nisu vremenska prognoza u kojoj možeš očekivati smirenje nepogoda i razdoblje sunčanih dana te povoljnih uvjeta za plovidbu.

Upozoravajući na socijalnu problematiku te socijalnu distancu političara od svog naroda, a puno je tih termina koje smo skovali i sad su uvriježeni kako u politici tako i u novinarstvu, nadali smo se bilo kakvoj reakciji, demokratskoj, birača te političara u svom radu. Jesmo li odgovorni jer smo se zalagali za istinu? Čini se da naše društvo još uvijek nije spremno na transparentne brojke i konstruktivnu kritiku. Netransparentnost ''poslovanja'' vlasti, nemogućnost praćenja svake naše kune koju smo povjerili u njihove ruke dovelo je do društvenog revolta i zatajenja moralnih načela. Tko je toliko lud da preda neznancu svoju lisnicu da si ovaj kupi kruh, a nakon dva tjedna skužiš da si je ovaj za tvoj račun digao kredit za auto?

Stvaranje novohrvatske demokratske buržoazije, slične onoj zbog koje se raspala i ona država o kojoj ne treba trošiti riječi nakon toliko godina, postaje okidač na okidač sve tlačnijeg puka. ''Hrvatska tlačenica'', kako vidimo, je još uvijek prepuna oružja. Uhićuju se oni koji su na društvenim mrežama maštali o napadu na Sabor ili Vladu. Još malo pa će se na osnovu maštanja uhićivati ljudi. Treba li zbog toga mijenjati narod? Zašto narodi sa sjevera vjeruju svojim vladama? Zasigurno ne jer su manje temperamentni od nas južnjaka.

Ispod radara se provukla vijest da su odlukom Europske komisije skraćeni i pojednostavljeni postupci javne nabave, pa tako bolnice mogu naručivati aparate i materijal, bez javnih natječaja. Uz zatomljeno pravosuđe, sukobe interesa, premreženost korupcije, stvara se podloga za još veće nezadovoljstvo i radikalne reakcije. Hrvatski građani uvelike ne vjeruju ni lokalnim vlastima te institucijama. Vlast koja se odvaja od svog naroda percipirat će se kao uvod u diktaturu ili u instrumente nekih drugih ciljeva i interesa. Zar nam uistinu trebaju takve teorije zavjere?

Panični i stresni apeli, izvještavanja sa svih pozicija o koroni, a ona je sad u svim bolnicama i tko zna gdje ne u društvu, izazivaju depresiju, ali i strah od odlazaka na nužno liječenje. Vlada, političari, društvo – tražimo odgovorno ponašanje, a nitko se ne pridržava toga. Za sve postoji lijek, no ovaj put sve treba krenuti od vrha piramide prema temeljima nepravedno stigmatiziranog društva s ''margine'', jer nas je takvih više od tri milijuna.

Tek kad ćemo znati u što je utrošena svaka lipa, kad će krivci odgovarati i ''odležati'', kad mito neće biti jedini način ostvarivanja prava i napretka, kad korupcija neće biti način poslovanja, tek tada možemo se nadati u skandinavske standarde povjerenja u vlast. Zar ''Markov trg'' nije vrisak da je dosta? Zar treba gurati do posljednje granice tolerancije dok se svi ne raspadnemo? Naivni ili ne, hajdemo vjerovati da je uistinu počeo vladin rat s korupcijom.

''Ako su to samo bile laži…'', jao si ga svima nama.

Tagovi: nepovjerenje Hrvata u Vladu, Banski dvori, Danijel Bezuk, Europska komisija, koronakriza, pucnjava na Markovu trgu
PROČITAJ I OVO
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
UTJECAJ
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
KOLUMNA - Na Wall Streetu je proteklog tjedna došlo do rotacije s tehnoloških dionica na sektore koji ove godine nisu zabilježili pravi rast, pri čemu su ulagači u svojim odlukama uzeli u obzir i sve veću vjerojatnost da će se Donald Trump vratiti u Bijelu kuću.
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
SIGURNA OKLADA
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
KOLUMNA - Ljeto donosi sezonska iskrivljenja koja kompliciraju tumačenje ekonomskih podataka SAD-a.
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE