GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li rat ikada završiti?

Hoće li rat ikada završiti?
RAT ZA PRIVILEGIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2021 / 19:58
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Domovinski rat je davno završio, ali izgleda rat za privilegije se ponovo razbuktava. Ali prije novih činjenica o tome ratu želim naglasiti ono što je neupitno i što nitko, baš nitko ne može dovoditi u pitanje.

Domovinski rat je obrambeni rat za neovisnost i cjelovitost hrvatske države protiv udruženih velikosrpskih snaga, ekstremista u Hrvatskoj, Jugoslavenske narodne armije, Srbije i Crne Gore. Bio je to pravedan i oslobodilački rat čijem su završetku i slobodi najveći doprinos brojni hrvatski građani, hrvatski branitelji. Prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji dug su svakog od nas, slobodnih građana Republike Hrvatske da im pomognemo u životu s posljedicama koje su na njih ostavile ratne strahote.

Koliko je branitelja stvarno sudjelovalo u Domovinskom ratu, koliko ih ima sada u registru, koji su istinski a koji iz minhenske bojne, to su pitanja na koje još uvijek nije odgovoreno. Ono u čemu se većina povjesničara i političara slaže jest da se ti brojevi, onih istinskih i sada evidentiranih, nikako ne poklapaju.

Tema je to koju je ponovo otvorio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Naime, spomenuti ministar i sam hrvatski branitelj, ustvrdio je da prava po Zakonu o hrvatskim braniteljima u praksi ne mogu ostvariti, ili se realiziraju sporo. A tu praksu živimo već skoro 26 godina, živimo život nakon Domovinskog rata. Postavlja se pitanje, kako je to moguće da istinski branitelji nisu stigli u 26 godina ostvariti svoja ratom zaslužena prava, kako nisu mogli dokazati na koji način i koliko dugo su sudjelovali u Domovinskom ratu? Posebno je pitanje kako to, a tvrdi ministar Medved, kako ima još ratnih vojnih invalida koji su propustili steći taj status?

Prema obrazloženju izmjena Zakona o hrvatskim braniteljima taj postupak traje gotovo dvije godine. U obrazloženju pak ne piše koliko je puta proteklo po dvije godine od završetka Domovinskog rata. Trinaest puta dvije godine, i da ste deset puta bili odbijeni ostalo vam je još tri puta dvije godine da to dokažete. Za ministarstvo je problem u stručnim procjenama u zdravstvenim ustanovama i vještačenjima u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Zato će ministar novim Zakonom o hrvatskim braniteljima te probleme riješiti na način da ukine te stručne procjene i vještačenja te će ih zamijeniti posebnim povjerenstvom koje će imenovati On, ministar. Umjesto ratnog puta koristit će se podaci iz Evidencije hrvatskih branitelja, nekada popularnog registra koji je bio malo javan pa malo tajan. Što se tiče stambenog zbrinjavanja širi se krug osoba jer će se moći javiti svi oni koji su odbijeni (temeljem stručnih procjena i vještačenja) po starom zakonu.

Zar 26 godina nije bilo dovoljno da istinski branitelj i stradalnik Domovinskog rata ostvari svoja, na krvi zaslužena prava? Bilo je, ali kritična masa licemjernih lovaca na povlastice svojom bukom, a moguće i političkim ucjenama, traži nagradu za svoje "zasluge". Dokle?

P.S. Nadajmo se da se neće dogoditi da Ministarstvo hrvatskih branitelja, bolje reći ministar, u ovom mandatu Medved, bude vrhovni autoritet u ocjeni nečijeg hrvatstva i žrtve pa time i koga će država nagraditi. Ali, moram još jedanput potvrditi i dio svoga duga prema istinskim braniteljima. Hvala Vam.

Tagovi: Domovinski rat, Tomo Medved, Zakon o hrvatskim braniteljima, branitelji, braniteljska prava
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE