GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska, zemlja čuda

Hrvatska, zemlja čuda
IZNENADNA SREĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2021 / 20:23
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Hrvatska je zemlja čuda. Recimo, nitko od nas se ne može načuditi da smo, po devetom izvješću UN-a ''The World Happiness Report'', zauzeli 23. mjesto od 95 zemalja na rang listi sreće.

Odjednom, Hrvati su postali sretan narod. Ako je Jajo bio ''Sretno dijete'', onda smo i mi, napokon, sretna nacija. Možda ta sreća dolazi iz opetovanog zaraznog songa sa svih dostupnih medija ''Ti mi daješ sreću?''

Ajd probaj to ne potvrditi svojoj boljoj polovici. Kao da si razbio ogledalo. Sretni Hrvati, kojih su pune kladionice i igraonice na sreću, zacijelo su sretni kad ih nazove tamo neki anketar, pa u trenutku podrhtavanja tla pod temeljima zgrade podvučene crvenom trakom, umilnim glasom upita: ''Od 1-10, što biste rekli, koliko ste sretni?'' Dok, onako u gaćama, preskače po pet stepenica pipkajući se jel ponio štogod slanine da nagradi psa tragača, vjerojatno je sav radostan uskliknuo: ''Evo, brat bratu barem 6!'' i tu se prekine veza jer je nestao signal na cijeloj Banovini.

Naravno, nakon potresa, u Zagrebu, onako lješkareći u udobnoj sigurnosti izolacije, gđi M je zazvonio telefon. Anketa, naravno. ''Koliko ste sretni…'' Gđa M. je odmah izbacila 10-tku jerbo je u tom momentu, negdje oko tri ujutro, Murat taman zaprosio Zehru na rastočenoj barci nasred Bosfora. Gđa M. je ispustila slušalicu ridajući od sreće te pjevušeći prigodnu pjesmu ''Nije u šoldima sve…'' dok je kraj nje mirnim snom, sa smiješkom na usnama, u R.E.M. fazi prduckao g. M, konobar na odmoru po nalogu Sretnog stožera civilne zaštite. Ta, tko ne bi bio sretan da u doba pandemije ne radi i još bude ''obilato'' nagrađen za to od Države sreće. Anketari su, nekim slučajem, pronašli i g. B, koji je mirno odslušao pitanje pa postavio protupitanje: ''Kol'ko bi došlo 12 bodova?''

Bit će da ih je zamijenio za Eurosong koji se te godine nije niti održao.

U hrvatskoj rapsodiji sreće najlakše shvatiš da su svi sretni kad, gotovo svakodnevno, imaš neko izvlačenje lota, tombole, kena i manekena. To obilje sreće kojim se puni hrvatski proračun sreće upravo jest i taj jamac koji odobrava ovršenu sreću na svjetskoj ljestvici sreće. ''UN'' ne da nam je dao zalog, već hipoteku sreće koju ćemo godinama slaviti i otplaćivati svojim osmijesima od kojih živimo. Zapravo, istinska je sreća u tome što je veliki broj Hrvata mahom otišao za Irsku te pobrao svu djetelinu s četiri lista.

Tako su Irci, nažalost, pozelenili od jada jer im je ostao tek Sveti Patrik, a sreća je prešla na hrvatsku drhturavu potkovu. Naravno, postoji mala bojazan da su anketarima uvaljeni brojevi mobitela ekipe iz ''trave zaborava'' pa su ih, onako napušeni, našli sprdati i bacati fore o tome da su, nekim čudom, nazvali Hrvatsku aka ''Neverland''. Od svih zaraza, iskreno se nadamo da je hrvatska sreća najmanje zarazna.

Toliko smo sretni da ispotiha govorimo ''Srećo moja, prijeđi na drugoga.'' No, nije sreća lakoma. Ona ti je poput krpelja. Uhvati se za tebe, pa ne samo da smo sretni 2020. već i '21., pa u 19. stoljeću, 20-tom u kojem mentalno živimo. Uostalom, svi smo pročitali i naučili manuskript ''Filip i srećica'', a gdje bi tek stigli da je Potjeh, umjesto istine, tražio sreću.

Kažu da je sreća kratkoga vijeka, a nama traje li ga traje, pa bi mogli ući i u doigravanje za prvo mjesto. Ako nabavimo nešto što dobro roka, a ne ostavlja tragove na tijelu. Psiha je ionako već na kvasini, sudeći po anketama.

Sinoć se pomicao sat unaprijed. Tako je to s vremenom; dok ono ide neumitno naprijed, hrvatska sreća ostaje na mjestu. Kao bombonijera koja se čuva za posebne prigode, neodoljive sreće.


https://naklada-uliks.hr/rezultati-pretrage?s=1&keyword=modri%20zvjezdani%20vlak

Tagovi: indeks sreće, sretni Hrvati, kladionice, potres u Zagrebu, potres u Petrinji
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE