GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I dalje vrijedi staro pravilo: Kupuj kad je jeftino

I dalje vrijedi staro pravilo: Kupuj kad je jeftino
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2021 / 17:38
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Tjedan na svjetskim tržištima obilježili su loši podaci s američkog tržišta rada.

U rujnu je u SAD-u otvoreno neto 194.000 novih radnih mjesta, najniže u devet mjeseci i - slično kao u kolovozu - daleko manje nego što su očekivali analitičari, najavljujući 500.000 novih radnih mjesta.

Očekuje se da će manji broj biti posljedica sezonskih faktora, pa prevladava ocjena da se tržište rada nastavlja dobro oporavljati. Stopa nezaposlenosti konačno je pala s 5,2 na 4,8 posto. Očekuje se da će američke Federalne rezerve ove godine objaviti smanjenje sužavanja, prema nekim prognozama u prosincu umjesto u studenom. Također, vremenski okvir prvog predviđenog povećanja kamatnih stopa ne mijenja se mnogo, očekuje se da će Fed u studenom ili prosincu sljedeće godine prvi put povećati kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda. Nakon nekih rujanskih previranja, Wall Street se u listopadu vratio na zelene brojke, pri čemu je širi indeks S&P 500 sada samo tri posto udaljen od rekordno visoke vrijednosti.

Prinos na američku desetogodišnju obveznicu prošlog je tjedna porastao na 1,60 posto, što je najviše u četiri mjeseca. Sa svakim primjetnim povećanjem potrebnog prinosa, burze su ove godine značajno podrhtavale.

Analitičari u Barclaysu upozorili su nakon negativnog rujna (čak je i paneuropski indeks Stoxx 600 okončao sedmomjesečni dobitak) da je inflacija upornija od prvih procjena, da je gospodarski ciklus u zreloj fazi, omjeri između cijene i zarade (P / E) su (pre)visoki i središnje banke se spremaju pooštriti monetarnu politiku. Ipak, analitičari Barclaysa napominju da stagflacija nije vrlo vjerojatna i da su dionice i dalje atraktivnije od obveznica, za koje se kaže da su osjetljivije na padove uslijed veće inflacije (što bi zahtijevalo veće prinose).

Ukratko, i dalje vrijedi staro tržišno pravilo: kupuj dionice svaki put kad njihova cijena padne

Tagovi: tržište kapitala, Barclays, stagflacija, Federalne rezerve, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE