GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija i visoke kamatne stope nastavljaju rušiti indekse

Inflacija i visoke kamatne stope nastavljaju rušiti indekse
TEŠKA VREMENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2022 / 09:30
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nastavak visoke inflacije i (prvi put od ožujka) također viša inflacijska očekivanja američkih potrošača predviđaju daljnje oštro dizanje kamatnih stopa Feda, što se na financijskim tržištima odražava novim padom burzovnih indeksa i snažnim dolarom.

Dow Jones indeks doista je napredovao drugi put zaredom na tjednoj razini, no to nije baš realna slika zbivanja na njujorškim burzama. Širi indeks S&P 500 izgubio je u posljednjih pet dana 1,6 posto, dok je tehnološki Nasdaq izgubio više od tri posto. Opet je dosta nervoze izazvala najava rujanske inflacije. Ona je iznosila 8,2 posto, nešto manje nego mjesec dana ranije, ali što ako je temeljna inflacija (koja ne računa cijene hrane i energije) porasla na 6,6 posto. Inflacijska očekivanja, mjerena u anketi Sveučilišta u Michiganu, porasla su (prvi put od ožujka) za 0,4 postotna boda. Prosječni Amerikanac trenutno očekuje da će inflacija u SAD-u biti 5,1% u 12 mjeseci. Fed to neće ignorirati i sve ukazuje da će podići kamatne stope za 75 baznih bodova ne samo na sjednici u studenom, već i na sjednici u prosincu.

U SAD-u je pak već počela sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata. Analitičari očekuju tek 3,6 posto veću dobit u odnosu na prošlogodišnje usporedivo razdoblje. Najprije su rezultate objavile najveće banke. Morgan Stanley kaže da je to bilo jedno od najizazovnijih tromjesečja u 15 godina. Zbog izazovnog okruženja s kojim se suočava njezino investicijsko bankarstvo, banka je ostvarila dobit od 2,6 milijardi dolara, gotovo 30 posto manje nego u istom tromjesečju prošle godine. Dionice su u petak pale za 5 posto, više od usporedivih kompanija s većim udjelom u konvencionalnom ("retail") bankarstvu, poput JPMorgan Chasea i Wells Farga. Morgan Stanley ove je godine u padu od 23 posto, a JPMorgan (neto dobit u trećem kvartalu manja od 17 posto, ali još uvijek iznad očekivanja) u padu od 30 posto.

Jamie Dimon iz banke JPMorgan Chase upozorio je ulagače da se pripreme za daljnja previranja u svjetlu onoga što se događa s britanskim državnim obveznicama. Nakon što je nova britanska vlada u rujnu najavila smanjenje poreza i programe za rješavanje energetske krize, cijene britanskih obveznica naglo su pale (i posljedično naglo porastao traženi prinos), što je uzdrmalo britanske mirovinske fondove koji posluju prema LDS-u (liability -driven) strateška ulaganja), s kojima osiguravaju pravu likvidnost za pokrivanje potrebnih isplata. Kako su fondovi dobivali sve više poziva (margin calls) da dodatno zaštite svoje pozicije, to je pokrenulo dodatnu rasprodaju obveznica i natjeralo Bank of England na djelovanje, jer je to već bio sistemski rizik. “Moje iskustvo pokazuje da kod ovakvih događanja možemo očekivati neka negativna iznenađenja”, strahuje Dimon.

Ni prošli tjedan na tržištu kriptovaluta nije bilo kruha, ali gubici uglavnom nisu bili veliki. Bitcoin - vrijedi nešto više od 19.000 dolara - već se dva mjeseca nije odmaknuo od granice od 20.000 dolara za više od 10 posto. U posljednje je vrijeme čak i manje volatilan od dionica, što – uz mali promet – nije dobar znak. Špekulanata koji žele uhvatiti lokalno dno i prodavati za domaćim vrhom u takvom je okruženju sve manje. Osim toga, na kriptovalute i dalje utječu iste sile kao i na druga ulaganja, odnosno uglavnom očekivanja daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Tagovi: tržište kapitala, Morgan Stanley, JPMorgan, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
KOLUMNA - Ovo razdoblje obilježit će više kamatne stope, vjerojatne niže cijene nekretnina te niže cijene ostalih klasa ulaganja, uz solidno tržište rada.
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
FED U GLAVNOJ ULOZI
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
KOLUMNA - Ulagači će ovu godinu pamtiti po najsnažnijem rastu kamata u posljednjih 40 godina, no pitanje je koliko će morati čekati prije nego što uslijedi "Fed pivot", koji je vjerojatno ključni uvjet za pokretanje bikovskog trenda.
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
SIGNALI
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
KOLUMNA - Nisu prošla ni dva mjeseca otkako su burzovni indeksi pali na višegodišnje najniže razine, no neka su se tržišta već vratila u bikovski trend.
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
VAL OPTIMIZMA
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
KOLUMNA - Pozitivnom danu na burzama u utorak pridonijeli su novi ohrabrujući podaci o usporavanju američke inflacije, a odjeknule su i optimistične prognoze najvećeg američkog trgovca Walmarta. Burza u Frankfurtu skočila je 20 posto u posljednjih šest tjedana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE