GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija raste, ali dionička tržišta trebala bi ostati pozitivna

Inflacija raste, ali dionička tržišta trebala bi ostati pozitivna
CIJENE I TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2021 / 07:46
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Američke Federalne rezerve ukrale su ovotjedni show na svjetskim tržištima.

Neke su najave iznenadile investitore, o čemu smo pisali još u srijedu navečer.

Fedove nove ekonomske prognoze pokazuju da će američki BDP rasti za 7 posto u 2021. godini, u projekciji iz ožujka ove su prognoze iznosile 6,5 posto. Za 2022. predviđa se rast od 3,3%. Na kraju godine očekuje se da će nezaposlenost biti 4,5 posto, a inflacija 3,4 posto.

Američka su tržišta dionica negativno reagirala na vijest o mogućem dvostrukom porastu ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova 2023. godine, a američki je dolar ojačao. U srijedu i četvrtak ojačao je za dobar postotak prema euru. Tečaj EUR/USD-a pao je na 1,192. Izgubilo je i zlato, koje je u prošlom tjednu palo 5,5 posto. Zbog smanjenja diskontnog faktora očekivane dobiti, američki tehnološki sektor zaradio je na jučerašnjem trgovanju, ali zbog promijenjene krivulje prinosa, američke banke koje su bile u pozitivnom ritmu, jučer su zabilježile težak pad.

Već je prošli tjedan ECB ostavio tempo svojih kupnji putem programa PEPP nepromijenjenim i oštro je povisio prognozu gospodarskog rasta za ovu i sljedeću godinu. Već u ožujku ECB je očekivao rast BDP-a od 4%, odnosno 4,1%, za 2021. i 2022. godinu; sada, međutim, povisuje prognoze na 4,6, odnosno 4,7 posto. Promjene u prognozi inflacije znatno su manje.

Europski središnji bankari znatno su promijenili svoje srednjoročne prognoze inflacije, ali su malo povisili osnovnu prognozu inflacije za 2023. Obje su prognoze sada 1,4% i još uvijek znatno ispod cilja banke od 2%, što znači da nas u području eura čeka nastavak poticajne monetarne politike za dulje razdoblje nakon 2023. Konačni svibanjski podaci o inflaciji za europodručje još ne pokazuju mnogo dokaza da se cjenovni pritisci povećavaju s ponovnim otvaranjem gospodarstva. Veće prognoze inflacije vjerojatno će se ostvariti u narednim mjesecima, ali još uvijek se može očekivati pad inflacije u 2022. godini.

Potrošači će početi trošiti svoju sada veću uštedu u drugoj polovici godine i bit će više kredita za kućanstva. To će povoljno utjecati na cijene dionica poduzeća u drugoj polovici godine, dok se nastavlja stimulativna monetarna politika. Posljednje, ali ne najmanje važno, u mnogim će se europskim zemljama rast proizvodnje uskoro nadopuniti porastom potrošnje u uslužnom sektoru.

Tagovi: tržište kapitala, američke obveznice, Federalne rezerve, inflacija, Wall Street, Bank of America, američka ekonomija, Jerome Powell, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE