GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija se smiruje, a glavni problem postaju opskrbni lanci

Inflacija se smiruje, a glavni problem postaju opskrbni lanci
EKONOMIJA I TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2021 / 08:21
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Skromniji porast cijena osnovnih potrepština u SAD-u u mjesecu od 0,3 posto u mjesecu u srpnju sugerira da skok cijena povezan s oporavkom usporava.

Nakon što je u lipnju očitanje međugodišnje inflacije iznosilo 4,5 posto, u srpnju je palo na 4,3 posto. Niže povećanje cijena u srpnju u odnosu na prethodne mjesece uglavnom je rezultat manjeg rasta cijena u sektorima koji su pandemijom najviše pogođeni, što potvrđuje očekivanja američkih Federalnih rezervi (FED) da je dobar dio očekivane veće inflacije prolaznog karaktera. Podaci iz srpnja pokazuju da se početni skok inflacije u SAD-u usporava, ali najvjerojatnije možemo očekivati da će postpandemijska razina inflacije u sljedećih nekoliko godina biti nešto viša nego što je bila u godinama prije pandemije.

Nakon što smo nekoliko mjeseci bili svjedoci veće razine inflacije u Sjedinjenim Državama, to polako dolazi i u Europu, što pokazuju srpanjska inflacijska očitanja njemačkih pokrajina. Bavarska je u srpnju zabilježila rast cijena od 3,8 posto na godišnjoj razini, dok su cijene u zemlji porasle 0,9 posto u samo mjesec dana. Još veća međugodišnja inflacija od 4,3% zabilježena je u državi Brandenburg, gdje su cijene na mjesečnoj razini porasle za 1%.

Ovaj smo tjedan svjedočili objavljivanju podataka o rastu industrijske proizvodnje u europodručju. Drugi uzastopni pad rasta industrijske proizvodnje u mjesečnim usporedbama (pad od 0,3%) uglavnom je posljedica problema u opskrbnim lancima. Problemi u proizvodnom sektoru dobro su poznati i uključuju nedostatak mnogih komponenti, uključujući poluvodiče, koji trenutno koče rast njemačke automobilske industrije. Ipak, možemo privremeno očekivati snažniji rast cijena inputa i outputa u europskom gospodarstvu. U europodručju će uslužni sektor, a ne proizvodni, sljedećih mjeseci dodati lavovski udio gospodarskom rastu. Na to je već ukazao lipanjski porast PMI pokazatelja, koji je u cijelosti posljedica poboljšanja aktivnosti u sektoru usluga.

Odradili smo i gotovo cijelu sezonu objava poslovnih rezultata tvrtki uključenih u američki indeks S&P 500, gdje je agregatno ostvareno 28% rasta prodaje i 100% rasta dobiti. Uglavnom na račun viših cijena energije, najviše je iznenadila razina prodaje energetskih tvrtki, dok je razina dobiti bila najviše iznenađujuća u sektoru robe široke potrošnje. Tvrtke kao što su NVIDIA, Walmart, Home Depo i Cisco također će objaviti svoje rezultate za drugo tromjesečje ovog tjedna. Razina rasta BDP -a u europodručju, maloprodaja u Sjedinjenim Državama i odluka o kamatnoj stopi od strane Kineske središnje banke među najvažnijim su makroekonomskim događajima sljedećeg tjedna.

Tagovi: globalna ekonomija, inflacija, opskrbni lanci, brodari, PMI Index, Federalne rezerve, eurozona
PROČITAJ I OVO
Može li embargo EU-a na uvoz ruske nafte izazvati novi cjenovni šok na tržištu nafte?
NAFTA
Može li embargo EU-a na uvoz ruske nafte izazvati novi cjenovni šok na tržištu nafte?
ANALIZA - Nedavni pad cijena nafte na razine koje nisu zabilježene od početka ove godine ne znači da su turbulencije na tržištu nafte završene.
Credit Suisse kao loš podsjetnik na Lehman Brothers
SUNOVRAT
Credit Suisse kao loš podsjetnik na Lehman Brothers
ANALIZA - Nakon prilično ozbiljnih potresa u rujnu, Wall Street je ovaj tjedan snažno porastao, Dow Jones ponovno je iznad 30 tisuća bodova, a oporavile su se i ostale investicijske klase. Brent nafta sada je iznad 90 dolara, bitcoin iznad 20 tisuća dolara.
Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala
TRŽIŠNI SIGNALI
Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala
KOLUMNA - Burze su preživjele crni rujan, a time i treće uzastopno negativno tromjesečje. Ovo se na Wall Streetu nije dogodilo od financijske krize 2009.
Funta tone; rast dolara mogao bi postati ozbiljan problem
VALUTE I TRŽIŠTA
Funta tone; rast dolara mogao bi postati ozbiljan problem
KOLUMNA - U Morgan Stanleyu upozoravaju da iznimno jačanje dolara stvara neodrživu situaciju koja bi mogla potaknuti financijsku krizu, gurnuvši njujorški indeks S&P 500 u područje između 3.000 i 3.400 bodova do sljedeće godine.
Ruski politolog: Ovo će biti Putinov kraj
PREDVIĐANJA
Ruski politolog: Ovo će biti Putinov kraj

KOMENTAR - Putinov prešutni dogovor s narodom bio je da ga neće dirati dok je odan i ne miješa se u politiku. Sada ga šalje na front. Tako će užasi iz Ukrajine ući u svaki ruski dom.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE