GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u eurozoni pada, ECB bi uskoro mogla olabaviti monetarnu politiku

Inflacija u eurozoni pada, ECB bi uskoro mogla olabaviti monetarnu politiku
MONETARNA POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2023 / 08:01
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Inflacija u eurozoni oštro je pala početkom četvrtog tromjesečja, nadmašivši sve prognoze.

Smanjenje je posebno izraženo kod energenata, gdje je deflacija u listopadu porasla na 11,6 posto, nakon rujanskih 4,6 posto, dok je inflacija u hrani, alkoholu i duhanu smanjena na 7,5 posto, nakon rujanskih 8,8 posto. Ovo su brojke na prvi pogled ohrabrujuće, ali treba imati na umu da su te brojke djelomično posljedica temeljnih učinaka cijena energije.

Sada smo svjedoci najniže točke godišnje stope inflacije energije. Cijene energije pale su za 1,9 posto na mjesečnoj razini, au studenome i prosincu prošle godine za 6,6 posto. Osim ako se nešto slično ne dogodi i ove godine, trenutno očitanje inflacije zapravo nije dokaz da smo svjedoci bržeg pada inflacije nego što su očekivala tržišta i Europska središnja banka (ECB).

Inflacija bi stoga ove godine mogla dodatno porasti, ali se ipak očekuje da će se iduće godine konačno smiriti na ciljanih dva posto. To znači da su prema inflatornim očekivanjima današnji prinosi na državne obveznice realno pozitivni. U trenutku pisanja prinosi na 10-godišnje obveznice Slovenije, Njemačke, Italije i Španjolske iznosili su 3,7 posto, 2,7 posto, 4,6 posto odnosno 3,8 posto, dok je prinos na američke desetogodišnje obveznice, inače mjeren u dolarima, , 4,7 posto.

Za one koji predviđaju pad kamatnih stopa u nadolazećoj godini ili godinama, što središnje banke obično rade tijekom globalne recesije, dugoročne obveznice bile bi još privlačnija opcija ulaganja. Kada kamatne stope padaju, cijena obveznica raste, a kupnjom po trenutno nižim cijenama investitori kroz kamate na obveznice "zaključavaju" atraktivan prinos. Ukratko, inflacija se u Europi smanjuje. To bi ESB-u ostavilo više mogućnosti za radnje poput smanjenja kamatnih stopa ili kvantitativnog popuštanja, možda čak i prije nego što se trenutno očekuje. Stoga bi ECB zbog pogoršanja situacije u Europi mogla ublažiti svoju restriktivnu politiku i prije američke središnje banke (Fed). To će, međutim, nastaviti podržavati snagu dolara u odnosu na euro.

Gospodarski rast u eurozoni blago je usporio u trećem tromjesečju, ispod očekivanja ECB-a, ali iznad najgorih predviđanja, s nacionalnim razlikama koje odražavaju različite gospodarske rezultate zemalja. Sudeći po lošijim makroekonomskim pokazateljima (PMI indeks...) početkom četvrtog tromjesečja, postoji mogućnost tehničke recesije u drugoj polovici godine. Tome pridonose povećana razina kamatnih stopa, niže bankarske pozajmice i slab globalni rast. U Europi potražnja kućanstava također pada. Maloprodaja u Njemačkoj u rujnu je pala za 0,8 posto na mjesečnoj razini, nakon pada od 1,2 posto u kolovozu.

Fed je zadržao trenutnu kamatnu stopu u skladu s očekivanjima tržišta. U poruci je istaknuo trenutno zaoštravanje financijskih uvjeta u gospodarstvu, što može utjecati na gospodarski rast. To je uglavnom zbog rasta prinosa državnih obveznica u posljednjem razdoblju. Fed je pritom istaknuo solidnost gospodarskog rasta u prethodnom tromjesečju i nešto prigušeniju dinamiku na tržištu rada. Još uvijek nije donesena odluka hoće li se u prosincu povećati kamatne stope, što znači da će budući ekonomski podaci poput zaposlenosti i inflacije biti ključni za njegove sljedeće poteze.

Tagovi: Europska središnja banka, INFLACIJA, Christine Lagarde, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Zlato u posljednjih pet godina rastom nadmašilo S&P 500
USPOREDBE
Zlato u posljednjih pet godina rastom nadmašilo S&P 500
KOLUMNA - Ne samo da je zlato dosegnulo rekordnu razinu od 2.035 dolara za uncu u ponedjeljak, ono je "nadmašilo" S&P 500 u razdoblju od pet godina.
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
NASTAVAK OPTIMIZMA
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
KOLUMNA - U prosinac, drugi najbolji mjesec po isplativosti, burze ulaze možda čak i s previše optimizma i pomalo nerealnim očekivanjima da će Fed već u ožujku početi snižavati kamate. Sve investicije jure prema gore, čak su i cijene zlata rekordno visoke.
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE