GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?

Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2024 / 08:50
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.

Jim Simons, milijarder, matematičar i (1978.) osnivač financijske tvrtke Renaissance Technologies, preminuo je u 87. godini života. Postavio je temelje novom načinu ulaganja koji ima sve više imitatora, posebice kod kvantitativnog trgovanja. U njegovoj tvrtki nije bilo ekonomista i financijaša, već uglavnom matematičara, informatičara, ali i astronoma. Prinosi hedge fonda Medallion, koji je bio pod okriljem Renaissance Technologies, također su bili astronomski. Nakon 2005. godine u njega mogu ulagati samo zaposlenici te tvrtke. Između 1988. i 2021. godišnji prinos fonda u prosjeku je bio čak 62% prije provizije, ali 37% inače. U praksi to znači da je netko tko je uložio 100 dolara u ovaj fond 1988. imao 3,25 milijuna dolara na računu nakon 33 godine, tijekom kojih je prosječni godišnji prinos bio 37%, ulagač koji je svaki mjesec ulagao po 50 dolara u ovaj fond, a na na kraju 33-godišnjeg razdoblja štednje "uštedio" je 62 milijuna dolara.

S ovakvim rezultatima, vjerojatno se nitko nikada nije žalio da je provizija puno veća nego kod drugih hedge fondova. Naime, Medallion naplaćuje četiri posto naknade za upravljanje, a potom i proviziju na dobit koja od 2002. godine iznosi 44 posto (prije 20 posto). Obično hedge fondovi prikupljaju 2 posto naknade za upravljanje i uzimaju još 20 posto ostvarene dobiti.

Najbolja godina Medaliona bila je 2000., kada je povrat (unutar te godine) bio 98,5 posto, uključujući naknade, a jedina godina kada je fond bio u minusu bila je 1989. (-3,2 posto). Investicijski velemajstori znaju kako uz pomoć računala iskoristiti anomalije burze i profitirati s različitim klasama ulaganja (dionice, obveznice, sirovine) i u bikovskim i u medvjeđim trendovima. Prinosi fondova čak su djelomično negativno povezani (-0,41) s tržištem. Kao što je spomenuto, fond je zatvoren za javnost. Također se ne zna koje pozicije ima, ali je njegova isplativost svakako zapanjujuća. Dugoročno se ulagači u ETF fondove mogu (dugoročno) nadati prosječnom godišnjem prinosu od najviše oko 10%, a u investicijske fondove, zbog većih provizija, nižem prinosu od postotak-dva .

Mogli biste u šali reći da su ekonomisti i financijaši doista toliko puta pogriješili u svojim predviđanjima da je (kao što radi Renaissance Technologies) očito bolje novac povjeriti samo vrhunskim matematičarima ako želite ostvariti visoke povrate. Svježi primjer pogrešnih očekivanja stručnjaka je Fed i njegova monetarna politika. Početkom godine tržišni sudionici bili su prilično složni da će američka središnja banka ove godine šest puta sniziti kamate (svaki put za 25 baznih bodova, odnosno ukupno za 1,5 postotnih bodova), prvi put u ožujku.

Sada, u mjesecu svibnju, očekivanja su već sasvim drugačija: očekuje se da će Fed najviše dva puta ove godine sniziti kamate (prvi put u rujnu), ali i to je vrlo upitno. Tim više nakon što novo istraživanje Sveučilišta u Michiganu (objavljeno u petak) pokazuje da su jednogodišnja očekivanja inflacije među američkim potrošačima porasla za 0,3 postotna boda u odnosu na prošli mjesec na 3,5 posto, najviše od studenog. Fed će, naravno, učiniti sve da zadrži kredibilitet (ali s ciljem inflacije od 2%), pa je s takvim inflatornim očekivanjima teško vjerovati da će uskoro krenuti u ciklus smanjenja kamata.

Inflacija je dovela i do pada povjerenja potrošača u SAD-u u svibnju, najviše od kolovoza 2021. U proteklom su tjednu indeksi njujorških dionica ipak porasli, pri čemu se Dow Jones u petak može pohvaliti osmim danom rasta, a tjednim rastom od 2,2 posto, što je najviše ove godine. Wall Street je tako brzo nadoknadio travanjske padove, kada je zavladao strah od povećanja kamata Feda, a svoje je uzelo i ozbiljno zaoštravanje situacije na Bliskom istoku. Bik, simbol optimizma, stoga je ponovno dobio zamah, a važan razlog za to su ohrabrujući kvartalni poslovni rezultati. Više od 90 posto kompanija u S&P 500 već je objavilo rezultate, a 77 posto nadmašilo je očekivanja. Važan test za burze slijedi ovaj tjedan, kada će biti objavljeni podaci o travanjskoj inflaciji u SAD-u. Analitičari očekuju da će temeljni CPI indeks, koji isključuje učinke cijena energije i hrane, rasti za 3,6 posto na godišnjoj razini, što bi bilo najniže u više od tri godine.

Tagovi: SVJETSKA TRŽIŠTA, WALL STREET, DOW JONES, MEDALLION, SIMONS, Renaissance Technologies
PROČITAJ I OVO
Sjajnih prvih stotinu trgovinskih dana na Wall Streetu
SOLIDAN RAST
Sjajnih prvih stotinu trgovinskih dana na Wall Streetu
KOLUMNA - Prvih stotinu dana trgovanja u 2024. donijelo je Wall Streetu dobitak od 11%, što je dobra naznaka za ostatak godine. Zabavu za sada ne može pokvariti ni Fed, koji tek treba smanjiti kamate.
Nvidia nije uspjela anulirati nervozu na tržištima
PREVIŠE UPITNIKA
Nvidia nije uspjela anulirati nervozu na tržištima
KOLUMNA - Nvidia je iznimnim poslovnim rezultatima još jednom potvrdila potencijal umjetne inteligencije, a time i Nvidijine dionice čija je cijena u dvije godine porasla čak 550 posto.
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA - Tržište polovnih telefona postalo je značajan sektor unutar šire industrije pametnih telefona. Ono obuhvaća kupovinu i prodaju prethodno korištenih mobilnih uređaja koji su obnovljeni, popravljeni ili jednostavno preprodani u svom originalnom stanju.
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
VISOKE VALUACIJE
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
KOLUMNA - Optimisti ne popuštaju, rekordi se nižu, i to unatoč upozorenjima da je tržište već vrlo visoko.
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE