GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Invazija na Ukrajinu izazvala dodatne potrese, ali glavni rizik ostaje inflacija

Invazija na Ukrajinu izazvala dodatne potrese, ali glavni rizik ostaje inflacija
TRŽIŠNI TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2022 / 08:42
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Napad Rusije na Ukrajinu ozbiljno je uzdrmao globalna tržišta kapitala.

Cijene zlata, nafte, prirodnog plina su porasle...

Ukratko, sukob u Ukrajini povisio je cijene, potaknuvši veće rasprodaje europskih dionica, dok je američko tržište jučer ojačalo. U petak su europska tržišta dionica već bila u fazi oporavka.

Napad na Ukrajinu dodatno podiže globalne cijene roba i hrane. Potencijalno značajna povećanja zbog ruskog napada na Ukrajinu, s obzirom na ionako izrazito inflatorno okruženje u Sjedinjenim Državama, mogla bi dodatno pritisnuti američke Federalne rezerve (Fed) da još brže i jače pooštre monetarnu politiku.

U Europskoj središnjoj banci (ECB) sada je teže očekivati brže i ozbiljnije pooštravanje monetarne politike. Istina je da će ruski napad na Ukrajinu dovesti do daljnjeg rasta cijena u Europi, ali moramo očekivati da će dužnosnici ECB-a pričekati do ožujka na nove podatke koji pokazuju stvarni utjecaj ukrajinske krize na gospodarstvo eurozone. Posljednje, ali ne manje važno, gospodarstvo europodručja vrlo je osjetljivo na trenutna kretanja. Dužnosnici ECB-a morat će utvrditi može li eventualno pooštravanje monetarne politike pogoršati gospodarsku situaciju.

Središnji rizik izvan ukrajinske krize je inflacija, koja spušta korporativne marže i povećava vjerojatnost da će američki Fed previše povisiti kamatne stope i time previše ohladiti gospodarstvo. Inače se čini malo vjerojatnim da će ove godine doći do globalne recesije. Pozitivan pritisak na cijene dionica i dalje će biti uzrokovan izrazito negativnom realnom kamatnom stopom.

Trenutna tržišna situacija, posebice napad na Ukrajinu, pokazuje znakove veće neizvjesnosti na burzama nego što smo navikli u posljednje dvije godine. To nas dovodi do ETF fonda s akronimom GLD ETF, koji prati cijenu zlata. Inače, ETF-ovima se trguje na isti način kao i dionicama. ETF je fond koji prati određeni indeks i može uključivati korporativne dionice, obveznice, robu, valute ili bilo koji drugi financijski instrument.

GLD ETF prati kretanje cijene zlata i stoga je pogodan za kupnju onim investitorima koji žele ulagati u zlato ili žele biti izloženi ulaganju u cijenu zlata. Dioničari nisu izravni vlasnici imovine ETF-a, ali prednost ovih fondova je što su opterećeni nižim troškovima upravljanja zbog pasivne strategije ulaganja te su stoga naknade za ETF-ove puno niže nego za investicijske fondove – s tipično većim povratom.

ETF-ovi su također obično likvidniji od investicijskih fondova, a kupuju se ili se njima trguje putem trgovačkog računa fizičkih ili pravnih osoba otvorenih kod brokerskih kuća ili putem usluge individualnog upravljanja imovinom (IUP), koju također nude brokerske kuće.

Tagovi: Ukrajina, Rusija, tržište kapitala, zlato, nafta, europske burze, Europska središnja banka, inflacija, Federalne rezerve, ruska vojska, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE