GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori ponovno otkrivaju europske dionice

Investitori ponovno otkrivaju europske dionice
NOVI ZAMAH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 09:16
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Sve više analitičara sklono je ustvrditi kako ova godina označava ponovno otkrivanje europskih dionica za velike investitore.

Trenutno, američko je tržište još uvijek znatno atraktivnije za velike igrače. O tome svjedoče i brojke.

Udjel američkih dionica porastao je sa 42 posto u najvećem globalnom indeksu MSCI World AC na današnjih 54 posto. S druge strane, udjel Europe, zajedno s Velikom Britanijom, pao je s 25 na manje od 20 posto. Ti se pomaci odvijaju uglavnom na štetu tehnoloških i IT tvrtki. Iako je Europa u posljednjem desetljeću znatno zaostajala u svom razvoju, pandemija pokazuje slabašno svjetlo na kraju tunela.

Udjel tehnoloških tvrtki u europskom indeksu utrostručio se u posljednje dvije godine. U druge industrije također prodiru propulzivnija poduzeća koja zajedno predstavljaju sve veći udio na tržištu. Zaostatak za SAD-om još uvijek je velik, ali se smanjuje. Tvrtke koje brzo rastu rastu brže, a to privlači investitore unatoč većem riziku u okruženju niskih kamatnih stopa i "beskonačne" likvidnosti.

I američki i svjetski investitori ponovno otkrivaju Europu. Tokovi imovine i dalje su sramežljivi, ali važno je da nakon mnogo godina više ne budu negativni. Kao rezultat toga, posljednjih mjeseci europsko tržište ide u korak sa Sjedinjenim Državama, a ponekad ga čak i pretječe. Razlozi za oporavak vrlo su raznoliki uz već nabrojane.

Pandemijska i zelena politika ubrzale su renesansu automobilske industrije, gdje su najnoviji rezultati europskih automobilskih tvrtki izvrsni. Prodaja električnih vozila naglo raste, profitne marže su izvrsne. Tesla odjednom osjeća ozbiljnu prijetnju svojoj dominaciji na burzi. Opskrbna industrija ulaganjem u zelenije izvore energije također doživljava renesansu. Obje industrije imaju puno veću težinu u Europi nego iste industrije u SAD-u.

Upravo objavljeni rezultati LVMH, najvećeg svjetskog proizvođača luksuzne robe, pokazuju da je svijet gladan europskog luksuza. Bilo da su to francuski šampanjci, švicarski satovi ili odjeća talijanskog dizajnera. Svijet je pogođen nedostatkom poluvodiča zbog prijelaza na rad na daljinu i digitalizacije svega. Intel i tajvanski TSMC kao najveći proizvođači poluvodiča najavili su velika ulaganja u proširenje proizvodnje. Ovo je napokon pokrenulo nizozemski ASML među jedne od najvećih europskih tvrtki prema tržišnoj kapitalizaciji.

Sve su te bržerastuće tvrtke ili tvrtke koje su prošle obnovu dosegle kritičnu masu na europskim tržištima, omogućujući da europske dionice više ne zaostaju za američkim, osim ako europski političari ne naprave previše gluposti. Nažalost, svijet je postao još složeniji nakon posljednjih američkih izbora, suprotno očekivanjima.

Ekonomski rat između SAD-a i Kine, kao i Rusije, intenzivira se i nastavit će se. Europa je sve više prisiljena odabrati svoju stranu. Iako su u prošlosti najviše profitirali oni koji su sjedili na obje stolice (slučaj Švicarske), trenutna briselska elita ne ulijeva povjerenje. Zbog toga globalni ulagači i dalje sumnjičavo gledaju na europske dionice. Ali ako se najgori scenarij ne ostvari, tada se europske tvrtke također mogu vratiti u globalni portfelj u većem broju. I ne zaboravimo. Prosječni europski štediša, za razliku od američkog, nema gotovo nikakve dionice. Ako se ovdje dogodi samo mali pomak, budućnost može biti vrlo „zelena“.

Tagovi: EU tržišta, LVMH, električni automobili, Wall Street, ASML, nedostatak čipova, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
NIŽI TROŠKOVI FINANCIRANJA
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
ANALIZA - U SAD-u se ekonomija hladi samo zbog povećanja kamata. Podaci o realnom BDP-u za prvo tromjesečje 2024. revidirani su naniže na 1,3 posto, s početne procjene od 1,6 posto.
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
INVESTICIJE
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
ANALIZA - Jeste li se zapitali gdje investirati svoj novac u narednom periodu? Sigurno da je ovo velika dilema, i da je potrebno pažljivo proučiti sve opcije.
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
VISOKI PRINOSI
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
KOLUMNA - Budući da su njujorške burze na krilima dionica AI kompanija poput Nvidije koje postavljaju rekorde i hvale se visokim dugoročnim prinosima, razumno je zapitati se koliko ovo još može trajati. Hoće li sljedeće desetljeće biti jednako profitabilno?
Rekordna globalna zaduženost
DUG
Rekordna globalna zaduženost
KOLUMNA - Stara burzovna mudrost kaže da ima smisla prodati dionice u svibnju i vratiti se na tržište na jesen. No ove godine takva taktika za sada ne pali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE