GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori ponovno otkrivaju europske dionice

Investitori ponovno otkrivaju europske dionice
NOVI ZAMAH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 09:16
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Sve više analitičara sklono je ustvrditi kako ova godina označava ponovno otkrivanje europskih dionica za velike investitore.

Trenutno, američko je tržište još uvijek znatno atraktivnije za velike igrače. O tome svjedoče i brojke.

Udjel američkih dionica porastao je sa 42 posto u najvećem globalnom indeksu MSCI World AC na današnjih 54 posto. S druge strane, udjel Europe, zajedno s Velikom Britanijom, pao je s 25 na manje od 20 posto. Ti se pomaci odvijaju uglavnom na štetu tehnoloških i IT tvrtki. Iako je Europa u posljednjem desetljeću znatno zaostajala u svom razvoju, pandemija pokazuje slabašno svjetlo na kraju tunela.

Udjel tehnoloških tvrtki u europskom indeksu utrostručio se u posljednje dvije godine. U druge industrije također prodiru propulzivnija poduzeća koja zajedno predstavljaju sve veći udio na tržištu. Zaostatak za SAD-om još uvijek je velik, ali se smanjuje. Tvrtke koje brzo rastu rastu brže, a to privlači investitore unatoč većem riziku u okruženju niskih kamatnih stopa i "beskonačne" likvidnosti.

I američki i svjetski investitori ponovno otkrivaju Europu. Tokovi imovine i dalje su sramežljivi, ali važno je da nakon mnogo godina više ne budu negativni. Kao rezultat toga, posljednjih mjeseci europsko tržište ide u korak sa Sjedinjenim Državama, a ponekad ga čak i pretječe. Razlozi za oporavak vrlo su raznoliki uz već nabrojane.

Pandemijska i zelena politika ubrzale su renesansu automobilske industrije, gdje su najnoviji rezultati europskih automobilskih tvrtki izvrsni. Prodaja električnih vozila naglo raste, profitne marže su izvrsne. Tesla odjednom osjeća ozbiljnu prijetnju svojoj dominaciji na burzi. Opskrbna industrija ulaganjem u zelenije izvore energije također doživljava renesansu. Obje industrije imaju puno veću težinu u Europi nego iste industrije u SAD-u.

Upravo objavljeni rezultati LVMH, najvećeg svjetskog proizvođača luksuzne robe, pokazuju da je svijet gladan europskog luksuza. Bilo da su to francuski šampanjci, švicarski satovi ili odjeća talijanskog dizajnera. Svijet je pogođen nedostatkom poluvodiča zbog prijelaza na rad na daljinu i digitalizacije svega. Intel i tajvanski TSMC kao najveći proizvođači poluvodiča najavili su velika ulaganja u proširenje proizvodnje. Ovo je napokon pokrenulo nizozemski ASML među jedne od najvećih europskih tvrtki prema tržišnoj kapitalizaciji.

Sve su te bržerastuće tvrtke ili tvrtke koje su prošle obnovu dosegle kritičnu masu na europskim tržištima, omogućujući da europske dionice više ne zaostaju za američkim, osim ako europski političari ne naprave previše gluposti. Nažalost, svijet je postao još složeniji nakon posljednjih američkih izbora, suprotno očekivanjima.

Ekonomski rat između SAD-a i Kine, kao i Rusije, intenzivira se i nastavit će se. Europa je sve više prisiljena odabrati svoju stranu. Iako su u prošlosti najviše profitirali oni koji su sjedili na obje stolice (slučaj Švicarske), trenutna briselska elita ne ulijeva povjerenje. Zbog toga globalni ulagači i dalje sumnjičavo gledaju na europske dionice. Ali ako se najgori scenarij ne ostvari, tada se europske tvrtke također mogu vratiti u globalni portfelj u većem broju. I ne zaboravimo. Prosječni europski štediša, za razliku od američkog, nema gotovo nikakve dionice. Ako se ovdje dogodi samo mali pomak, budućnost može biti vrlo „zelena“.

Tagovi: EU tržišta, LVMH, električni automobili, Wall Street, ASML, nedostatak čipova, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Život u ritmu QR koda
BUDUĆNOST U NEJEDNAKOSTI
Život u ritmu QR koda
KOLUMNA - Odgovornost prestaje kod prvog uboda igle. Tko se nije cijepio, magarac je bio.
Tko će zaustaviti Elona?
TRŽIŠTE I UTJECAJ
Tko će zaustaviti Elona?
KOLUMNA - Čitavo ovo vrijeme traju ogorčene rasprave o tome je li njegov utjecaj na tržišta prekoračio granicu dozvoljenog? Realno, radi se o čistoj manipulaciji tržištem.
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
TRŽIŠTE KAPITALA
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
ANALIZA - Globalna tržišta dionica ovog su tjedna prošla kroz korekciju na račun visoke ocjene inflacije za SAD u travnju.
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
PRIJEVOZ
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
ANALIZA - Godinama je željeznica "racionalizirala" svoju mrežu što je značilo nestanak na tisuće tvorničkih priključaka. Sad i politika podupire povratak robe na šine, ali to je veoma ambiciozan pothvat.
Cyber kriminal procvao zbog korone
KRIMINAL NA WEBU
Cyber kriminal procvao zbog korone
ANALIZA - Korona potiče kriminal na webu. Broj kaznenih djela raste, a stopa otkrivanja počinitelja stagnira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE