GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori se pitaju: Jesmo li dotaknuli dno?

Investitori se pitaju: Jesmo li dotaknuli dno?
PAD DIONICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2022 / 20:48
Autor: Marko Majić
ANALIZA - U posljednje vrijeme brojni ulagači postavljaju pitanje jesmo li već dotakli dno već dugogodišnjeg ovogodišnjeg pada cijena dionica.

Burze su ove godine izgubile zbog rata u Ukrajini, zatvaranja Kine, inflacije i povećanja kamatnih stopa od strane svjetskih središnjih banaka. Rat u Ukrajini i zatvaranje zemlje od strane Kine donijeli su nam naglo povećanje cijena energije, materijala, proizvoda i hrane ove godine. Zbog povećanja troškova, europska robna trgovinska bilanca je na udaru.

Europodručje iz mjeseca u mjesec ima naglo povećan trgovinski deficit s ostatkom svijeta, dok su prinosi na njemačke 10-godišnje obveznice, koji su početkom godine bili negativni, već porasli na 1,38 posto. Kombinacija visokog robnog deficita i napuhanog duga imat će značajnije negativne učinke na proračune zemalja eurozone u budućnosti.

Istodobno, možemo očekivati da će se u drugoj polovici godine prihodi i marže u mnogim segmentima europskog gospodarstva smanjiti na račun visokih cijena i smanjenja potrošnje. Cijene bi mogle malo porasti zbog plina i ljetnih sezonskih učinaka, dok će ECB nastaviti dizati kamatne stope i prestati kupovati obveznice u srpnju. Dakle, jesmo li već blizu ovogodišnjeg dna cijena dionica u Europi?

U SAD-u je gospodarska slika bolja, unatoč tome što se ondje zaoštravanje monetarne politike još brže odvija. Upravo zbog strožeg zaoštravanja monetarne politike u SAD-u i nauštrb neprimjereno veće osjetljivosti eurozone na rat u Ukrajini, najvjerojatnije možemo očekivati da će dolar do kraja godine zadržati svoju snagu prema euru. Zabrinjavajuće je što je indeks potrošačkog raspoloženja američkog Sveučilišta u Michiganu pokazao najnižu razinu ikada.

Razlog je inflacija. S potencijalno manjom potražnjom američkih kućanstava, čija potrošnja u SAD-u čini 68 posto BDP-a, možemo očekivati da će američke tvrtke ubuduće biti ponešto oštećene manjom potražnjom iz Europe i Kine, koje nastavljaju s djelomičnim gašenjem u gradovima kao što je Šangaj.

Istovremeno, Fed je najavio prilično značajno povećanje kamatnih stopa, koje bi se također trebalo dogoditi 2023. Dok je SAD sada interesantniji za ulaganje od Europe, i u SAD-u se postavlja pitanje jesmo li već dosegli dno ovogodišnjeg pada cijena dionica.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Popuštanje inflacije probudilo optimiste
POZITIVNO LJETO
Popuštanje inflacije probudilo optimiste
KOLUMNA - Srpanjska inflacija u SAD-u bila je niža od prognozirane, a srpanjski indeks proizvođačkih cijena također je pozitivno iznenadio. Tržišta dionica reagirala su pozitivno.
Ovaj je sektor otporniji na usporavanje ili recesiju
INVESTICIJSKE PRILIKE
Ovaj je sektor otporniji na usporavanje ili recesiju
ANALIZA - U ovim vremenima mnogi se ulagači pitaju koji su sektori gospodarstva otporniji na usporavanje gospodarskog rasta ili čak recesiju.
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
POSLJEDICE
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
KOLUMNA - Otprilike polovica svjetske trgovine obavlja se u dolarima, a jak dolar, naravno, nije u interesu kompanija u Europi, Aziji, Australiji...
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE