GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori se pitaju: Jesmo li dotaknuli dno?

Investitori se pitaju: Jesmo li dotaknuli dno?
PAD DIONICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2022 / 20:48
Autor: Marko Majić
ANALIZA - U posljednje vrijeme brojni ulagači postavljaju pitanje jesmo li već dotakli dno već dugogodišnjeg ovogodišnjeg pada cijena dionica.

Burze su ove godine izgubile zbog rata u Ukrajini, zatvaranja Kine, inflacije i povećanja kamatnih stopa od strane svjetskih središnjih banaka. Rat u Ukrajini i zatvaranje zemlje od strane Kine donijeli su nam naglo povećanje cijena energije, materijala, proizvoda i hrane ove godine. Zbog povećanja troškova, europska robna trgovinska bilanca je na udaru.

Europodručje iz mjeseca u mjesec ima naglo povećan trgovinski deficit s ostatkom svijeta, dok su prinosi na njemačke 10-godišnje obveznice, koji su početkom godine bili negativni, već porasli na 1,38 posto. Kombinacija visokog robnog deficita i napuhanog duga imat će značajnije negativne učinke na proračune zemalja eurozone u budućnosti.

Istodobno, možemo očekivati da će se u drugoj polovici godine prihodi i marže u mnogim segmentima europskog gospodarstva smanjiti na račun visokih cijena i smanjenja potrošnje. Cijene bi mogle malo porasti zbog plina i ljetnih sezonskih učinaka, dok će ECB nastaviti dizati kamatne stope i prestati kupovati obveznice u srpnju. Dakle, jesmo li već blizu ovogodišnjeg dna cijena dionica u Europi?

U SAD-u je gospodarska slika bolja, unatoč tome što se ondje zaoštravanje monetarne politike još brže odvija. Upravo zbog strožeg zaoštravanja monetarne politike u SAD-u i nauštrb neprimjereno veće osjetljivosti eurozone na rat u Ukrajini, najvjerojatnije možemo očekivati da će dolar do kraja godine zadržati svoju snagu prema euru. Zabrinjavajuće je što je indeks potrošačkog raspoloženja američkog Sveučilišta u Michiganu pokazao najnižu razinu ikada.

Razlog je inflacija. S potencijalno manjom potražnjom američkih kućanstava, čija potrošnja u SAD-u čini 68 posto BDP-a, možemo očekivati da će američke tvrtke ubuduće biti ponešto oštećene manjom potražnjom iz Europe i Kine, koje nastavljaju s djelomičnim gašenjem u gradovima kao što je Šangaj.

Istovremeno, Fed je najavio prilično značajno povećanje kamatnih stopa, koje bi se također trebalo dogoditi 2023. Dok je SAD sada interesantniji za ulaganje od Europe, i u SAD-u se postavlja pitanje jesmo li već dosegli dno ovogodišnjeg pada cijena dionica.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE