GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala

Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
TURBULENTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2022 / 07:58
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Fed je u srijedu povisio kamatne stope za pola posto, ali nije otkrio konkretne planove za smanjenje bilance osim što će to početi 1. lipnja.

Očekujemo da će Fed u početku držati obveznice s nižim rokom dospijeća do dospijeća i da ih više neće kupovati. To će povećati prinose na kratkoročne obveznice, koje su već daleko od prinosa na dugoročne obveznice, što znači da će na kraju biti "prisiljen" prodavati dugoročne obveznice iz svoje bilance kako bi održalo "zdravo" stanje.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell ne želi plašiti tržišta i gospodarske igrače uoči izbora za Kongres koji su na rasporedu 6. studenog i na kojima će demokrati braniti minimalnu većinu u Senatu. Pri neodlučnom glasovanju odlučuje glas Kamale Harris, što za sada još uvijek daje prednost demokratima. Unatoč uvjeravanjima da neće povisiti kamatne stope na 0,75 postotnih bodova, prognoze Fed-a bile su, naravno, dovoljne da američko tržište u četvrtak prođe kroz korekciju.

Može se očekivati i pooštravanje monetarne politike ECB-a u bliskoj budućnosti, ali ne u mjeri kao u SAD-u, jer u eurozoni imamo puno lošiju demografsku sliku nego u SAD-u koji se može pohvaliti nešto većim natalitetom nego u Europi. Istodobno, američki potrošač predstavlja oko 68 posto američkog gospodarstva, dok europski potrošač predstavlja oko 50 posto europskog gospodarstva, a ostalo je uglavnom javna potrošnja. Za Europu možemo očekivati da će se problemi koji joj se smiju vjerojatno morati rješavati novim, jačim izdanjima zajedničkih euroobveznica.

Prema aktivnostima Fed-a, može se očekivati da će prinosi na američke obveznice porasti znatno iznad očekivane razine prosječne godišnje inflacije u sljedećih 10 godina, dok će tržišta dionica i dalje biti pod snažnim pritiskom zbog posljedično povećanog diskontnog faktora i oportunitetnog troška.

Glavni dio sezone objave poslovnih rezultata za prvo tromjesečje na Wall Streetu polako se bliži kraju, a 415 tvrtki od 500 uključenih u S&P500 indeks već je prijavilo razinu dobiti i prihoda, pri čemu je prva u zbiru porasla za 7,5 posto na godišnjoj razini, što je manje od 8,5 posto godišnje inflacije u ožujku u SAD-u. Prihodi su porasli za dobrih 14 posto.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar, Jerome Powell, Kamala Harris
PROČITAJ I OVO
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
OLUJA NA TRŽIŠTIMA
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
KOLUMNA -  Tehnološki sektor nominalno je diskontiraniji od tradicionalnih sektora, što im sada uzrokuje veće negativne cjenovne pritiske na tržištima kapitala.
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
BROJNE BRIGE
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
KOLUMNA - Sve više analitičara smatra da Fed neće uspjeti postići meko prizemljenje gospodarstva, ali će uslijediti recesija, a u takvoj situaciji burze nemaju svijetlu budućnost.
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
FED NA POTEZU
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
KOLUMNA - Ekonomska situacija se poprilično promijenila u posljednjih godinu dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE