GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jamie Dimon dodatno uznemirio tržišne duhove

Jamie Dimon dodatno uznemirio tržišne duhove
NEMA OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2022 / 08:36
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - U trenutačnom okruženju visoke inflacije, rastućih kamatnih stopa, daljnje eskalacije sukoba u Ukrajini i pogoršanja gospodarskih prognoza, tržišta dionica nemaju snage za rast. Osim toga, objava američkog CPI indeksa u četvrtak mogla bi dovesti do pada indeksa.

U četvrtak će biti objavljeni podaci o američkoj rujanskoj inflaciji, što će ponovno biti jedan od pokazatelja američkoj središnjoj banci koja ove godine oštro zaoštrava kamatne stope. U prosjeku medvjeđi trendovi na Wall Streetu traju oko godinu dana, a pad je veći od 30%

Indeksi na Wall Streetu mogli bi pasti još 20 posto, kaže Jamie Dimon (JP Morgan Chase), koji također smatra da će SAD vjerojatno biti u recesiji za 6-9 mjeseci

Nakon što su u petak njujorški burzovni indeksi izgubili nekoliko postotaka (objavom svježih podataka s tržišta rada, koje unatoč zaoštravanju kamata ostaje vrlo snažno), i početak novoga tjedna obilježilo je crveno. Tehnološki Nasdaq skliznuo je 1 posto u ponedjeljak, pri čemu su dionice poluvodiča kao što je Nvidia uglavnom pale. Nasdaq je u utorak izgubio dodatni postotak i dosegao novu najnižu točku od srpnja 2020. Ove godine je već pao za 32 posto, a elitni indeks S&P 500 (utorak -0,65%) za 24. Analitičari su dobili nadu nakon dva dana izvanrednog rasta početkom prošlog tjedna (S&P 500 je 3. i 4. listopada porastao ukupno 5,7 posto, ali je potom ponovno počeo gubiti). U tvrtki Charles Schwab napisali su da je od 1960. jedanaest puta od četrnaest slučajeva tržište bilo više pola godine nakon tako visokog dvodnevnog rasta.

Glavna zabrinutost trenutno je vezana uz (pre)brzo zaoštravanje monetarne politike. Fed će se sljedeći put sastati početkom studenog, a velika većina predviđa da ćemo vidjeti još 0,75 postotnih bodova povećanja stope Fed fondova. Očekivanja bi mogla biti drugačija s objavom potrošačke inflacije u SAD-u za rujan u četvrtak. Podsjetimo, CPI indeks je u kolovozu porastao za 8,3 posto na godišnjoj razini, a objava je pokrenula značajnu rasprodaju na Wall Streetu.

Krajem tjedna počinje i sezona objave tromjesečnih poslovnih rezultata, po običaju posljednjih godina, najprije svježim bilancama najvećih američkih banaka. Analitičari predviđaju rast zarade dionica S&P-a od 4,1 posto u trećem tromjesečju (u usporedbi s istim razdobljem prošle godine), što je znatno ispod predviđanja s početka srpnja (+11,1%).

Vremena su se definitivno promijenila i investitori se moraju naviknuti htjeli-ne htjeli. Kada vrijednosti svih ulaganja rastu, kao što je bilo tipično za razdoblje nakon financijske krize 2008., lako je ulagati jer je zarada praktički zajamčena. Ali ove godine na tržištu nije bila samo korekcija (što se dugo predviđalo), već pravi medvjeđi trend, a investitori sada pokušavaju uhvatiti padajući nož (popularna metafora za ulaganje kada cijene klize prema dolje) i , naravno, nada se skorom preokretu.kad su pokreti obično vrlo brzi. Kada će to biti, možemo samo nagađati, sasvim je moguće da neće biti za koji mjesec. U prosjeku medvjeđi trendovi na Wall Streetu traju oko godinu dana, a pad je veći od 30%. Bude li se medvjed ovaj put držao standarda, tržišta će još krvariti barem do proljeća i doživjeti novi pad od 10 do 20 posto.

Vrlo je važno koliko će snažno Fed povećati kamatne stope. Već je neko vrijeme jasno da je smanjenje inflacije osnovni prioritet, čak i pod cijenu gospodarske krize. Charles Evans, predsjednik podružnice Fed-a u Chicagu, objavio je da je vrh Fed-a jedinstven u mišljenju da ključnu kamatnu stopu do ožujka treba povećati na 4,5 posto i potom ostaviti na toj razini još neko vrijeme. Još su više odjeknule riječi Jamieja Dimona. Čelnik JPMorgan Chasea predviđa da će američko gospodarstvo uskoro biti u recesiji, no ona vjerojatno neće biti tako blaga kao što predviđaju neki ekonomisti. Spominjući uzroke navedene na početku ovog članka, rekao je:

"Ovo su ozbiljni problemi koji će vrlo vjerojatno gurnuti Sjedinjene Države i cijeli svijet u recesiju u roku od šest ili devet mjeseci. Koliko će to biti ozbiljno teško je pogoditi, jer puno će ovisiti od rata u Ukrajini." Dimon dodaje da bi burzovni indeks S&P 500 mogao pasti još 20 posto.

Tagovi: tržište kapitala, Jamie Dimon, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
KOLUMNA - Ovo razdoblje obilježit će više kamatne stope, vjerojatne niže cijene nekretnina te niže cijene ostalih klasa ulaganja, uz solidno tržište rada.
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
FED U GLAVNOJ ULOZI
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
KOLUMNA - Ulagači će ovu godinu pamtiti po najsnažnijem rastu kamata u posljednjih 40 godina, no pitanje je koliko će morati čekati prije nego što uslijedi "Fed pivot", koji je vjerojatno ključni uvjet za pokretanje bikovskog trenda.
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
SIGNALI
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
KOLUMNA - Nisu prošla ni dva mjeseca otkako su burzovni indeksi pali na višegodišnje najniže razine, no neka su se tržišta već vratila u bikovski trend.
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
VAL OPTIMIZMA
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
KOLUMNA - Pozitivnom danu na burzama u utorak pridonijeli su novi ohrabrujući podaci o usporavanju američke inflacije, a odjeknule su i optimistične prognoze najvećeg američkog trgovca Walmarta. Burza u Frankfurtu skočila je 20 posto u posljednjih šest tjedana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE