GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japanske dionice na meti optimista

Japanske dionice na meti optimista
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2023 / 08:16
Autor: SEEbiz
KOLUMNA - Kad je Carska palača u Tokiju vrijedila više od tržišta nekretnina cijele Kalifornije, pucanje mjehura bilo je neizbježno i Japan je utonuo u dugotrajnu spiralu deflacije i anemičnog gospodarskog rasta. Ali sada se očito vraćaju bolja vremena.

Središnji indikator burze Nikkei u Tokiju porastao je u petak na gotovo 31.000 bodova, dosegnuvši najvišu razinu od srpnja 1990. godine. Širi indeks Topix to je već postigao. Rast je univerzalan i nije ograničen na šačicu (uglavnom tehnoloških dionica) kao u New Yorku. U Tokiju je 80 posto dionica trenutno iznad svog 200-dnevnog pomičnog prosjeka, dok je samo 50 posto S&P 500. "Strani ulagači se vraćaju", napominje Societe Generale ističući da su stranci u travnju kupili japanske dionice u neto vrijednosti od 2,1 trilijuna jena (15,4 milijarde dolara), a kao dodatni razlog renesanse navode masovne otkupe vlastitih dionica japanskih kompanija.

Atraktivno je i to što je jen podcijenjen zbog izrazito labave monetarne politike Banke Japana te bi, ako bi ojačao, dodatno povećao profite stranih ulagača. Goldman Sachs je također raspoložen za Tokio, s čimbenicima rizika za koje kažu da su povezani samo s poznatim "međunarodnim problemima" kao što su geopolitičke napetosti, prijetnja recesijom i nemogućnost američkog Kongresa da se konačno dogovori o gornjoj granici duga. Tržištu u Tokiju pomogao je i Warren Buffett koji je prije mjesec dana otkrio da je ove godine (preko svog holdinga Berkshire Hathaway) povećao udjele u nekim japanskim konglomeratima (Mitsubishi, Sumitomo...) te da će nastaviti ulagati i u budućnosti. , što je već naznačeno odlukom o izdavanju obveznica denominiranih u jenima.

Tokijska burza je podcijenjena, posebno u usporedbi s burzom u New Yorku. Kako je drugačije bilo krajem osamdesetih, kada je Nikkei (29. prosinca 1989.) dosegao rekordnih 38.957 bodova (tri godine kasnije vrijedio je tek upola manje), a balon je bio zamjetan i na tržištu nekretnina. Poznata je priča kako je vrijednost Carske palače u Tokiju na papiru (više od 850 milijardi dolara ili 139 tisuća dolara po četvornom metru) bila veća od cjelokupnog kalifornijskog tržišta nekretnina, a godišnja članarina u jednom palica za golf košta tri milijuna dolara.

Najviše od najvažnijih indeksa u prošlom je tjednu ojačao Nikkei indeks (dobrih četiri posto), no pozitivno raspoloženje primjetno je i drugdje. Njujorški S&P 500 dobio je 1,6 posto u pet dana (najveći tjedni rast u dva mjeseca), potpomognut napretkom sredinom tjedna u pregovorima o gornjoj granici duga između republikanaca u Kongresu i Bijele kuće.

S&P 500 je također probio granicu od 4.200 nakon što je bio zarobljen u rasponu od 3.800-4.200 od sredine studenog. Ovako visoka vrijednost S&P-a prilično je iznenađujuća zbog sve viših kamata i pitanje je je li održiva. Agencija Fitch upozorava da će vodeće središnje banke u sljedeće dvije godine u procesu kvantitativnog popuštanja iz financijskog sustava povući dva bilijuna dolara likvidnosti.

Tagovi: Nikkei 225, Tokijska burza, Topix, S&P 500, tržište kapitala
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE