GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jedan je sektor posebno otporan na recesiju

Jedan je sektor posebno otporan na recesiju
RECESIJA I INVESTIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2022 / 19:04
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOLUMNA - Globalna ekonomija proživljava opasnu mješavinu usporavanja rasta i rastuće inflacije, stavljajući u prvi plan rizik od recesije i dužničke krize.

Bilanca robne razmjene eurozone bila je u deficitu već šest mjeseci, dok su prinosi na državne obveznice snažno porasli tijekom prošle godine. U Europi je sada najvjerojatnije neizbježna recesija za nekoliko godina. U međuvremenu, Kina sada bilježi rekordni trgovinski suficit jer je izvoz zemlje naglo porastao, dok je uvoz ostao prigušen. U drugom tromjesečju, na račun kineske nulte covid politike, kinesko gospodarstvo je napredovalo samo 0,4 posto na godišnjoj razini.

Dobra vijest je da su i maloprodaja i industrijska proizvodnja u Kini u lipnju porasli na međugodišnjoj razini. U usporedbi s lanjskim lipnjem prvi je veći za 3,1 posto, a drugi za 3,9 posto, što je prvi odraz ublažavanja preventivnih covid mjera u Kini, koje, barem za sada, potiču kinesku potražnju.

U SAD-u je sezona objave poslovnih rezultata za drugo ovogodišnje tromjesečje doista započela objavom poslovnih rezultata najveće američke banke JP Morgan za drugo ovogodišnje tromjesečje. Zarada i prihodi JP Morgana razočarali su očekivanja i banka je izdvojila više od milijardu dolara za moguće buduće kreditne gubitke. Također je prestala otkupljivati vlastite dionice, što je medvjeđi znak.

Dok za mnoge industrije ili sektore gospodarstva možemo očekivati lošije revizije godišnjih planova, neke tvrtke i sektori su zanimljivi. Preliminarne podatke o izvrsnom poslovnom rezultatu već je objavila novosadska ljekarnička Skupina Krka. U prvom polugodištu ove godine, prema prvim procjenama, ostvario je 857,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je šest posto više nego godinu prije i najviše dosad. Neto dobit porasla je za 33 posto na 236,2 milijuna eura.

Nedavno je održana 28. glavna skupština dioničara Krke na kojoj je prihvaćen prijedlog visoke dividende od 5,63 eura, što u trenutku pisanja teksta znači dividendni prinos od gotovo šest posto. Krka inače ima stabilnu dividendnu politiku te svake godine isplaćuje dividendu svojim dioničarima od 1997. godine, kada je počela poslovati kao dioničko društvo. Od objave informacija o dobrom poslovanju u prvom polugodištu Krkine dionice su ojačale preko 5 posto i trenutno se trguju na razini od 100 eura po dionici. Krka se nije oglasila o mogućim većim poremećajima u poslovanju u Rusiji ili Ukrajini. Ovogodišnje više od 50-postotno jačanje rublje u odnosu na euro povoljno je utjecalo na Krkino poslovanje u drugom tromjesečju ove godine. Krka bilježi rast prihoda u svim svojim prodajnim regijama u svijetu.

S obzirom na opću visoku cijenu, koja uzrokuje lošije ekonomske prognoze za Europu i ostatak svijeta, možemo zaključiti da u poslovanju Krke, čak ni nauštrb uspješne vertikalne poslovne strategije, ne možemo očekivati ozbiljnije povećanje troškova u ovoj godini.

To možemo očekivati od onih čija je vlastita proizvodnja energetski vrlo intenzivna i/ili od onih kojima su opskrbni lanci slaba točka u trenutnoj situaciji. Dakle, s troškovne strane, mi u Krki za sada ne možemo izbijeliti glavu. Na strani prihoda, međutim, također možemo brzo vidjeti da, iako recesija utječe na sve, ne utječe na sve jednako. U ovom će trenutku proizvođači i prodavači lijekova na recept biti mnogo otporniji od većine na prodaju tijekom recesije. No, iz povijesti već znamo da je, što se tiče cijena dionica, zdravstveni sektor jedan od najboljih u razdobljima recesije.

Tagovi: recesija, zdravstveni sektor, Krka, tržište kapitala, kineska ekonomija, dividenda
PROČITAJ I OVO
Popuštanje inflacije probudilo optimiste
POZITIVNO LJETO
Popuštanje inflacije probudilo optimiste
KOLUMNA - Srpanjska inflacija u SAD-u bila je niža od prognozirane, a srpanjski indeks proizvođačkih cijena također je pozitivno iznenadio. Tržišta dionica reagirala su pozitivno.
Ovaj je sektor otporniji na usporavanje ili recesiju
INVESTICIJSKE PRILIKE
Ovaj je sektor otporniji na usporavanje ili recesiju
ANALIZA - U ovim vremenima mnogi se ulagači pitaju koji su sektori gospodarstva otporniji na usporavanje gospodarskog rasta ili čak recesiju.
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
POSLJEDICE
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
KOLUMNA - Otprilike polovica svjetske trgovine obavlja se u dolarima, a jak dolar, naravno, nije u interesu kompanija u Europi, Aziji, Australiji...
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE