GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako investirati u vrijeme visoke inflacije?

Kako investirati u vrijeme visoke inflacije?
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2021 / 08:39
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Na globalnim tržištima kapitala svjedoci smo prilične količine aktivnosti, od rastućih cijena robe i hrane do postupnog povrata potražnje.

Ove godine cijene nafte porasle su za više od 40 posto, a metala poput aluminija i bakra za 23 i 30 posto.

Očekivanja o inflaciji stoga se ispunjavaju prije nadolazećeg oporavka potražnje, što će dodatno ubrzati proces rasta cijena. Indeks potrošačkih cijena (CPI) dva je puta premašio očekivanja tržišta u SAD-u i porastao je najviše u posljednjem desetljeću, s 4,2% na godišnjoj razini i 0,8% na mjesečnoj razini u travnju. Američki Fed, koji službeno još uvijek vjeruje da je riječ o privremenoj ili privremenoj inflaciji, neće započeti s povećanjem kamatnih stopa dok se u SAD-u ne postigne puna zaposlenost. Američko tržište rada brzo se poboljšava. Broj Amerikanaca koji podnose nove naknade za nezaposlenost smanjio se za dodatnih 20.000 na 385.000 u tjednu koji je završio 29. svibnja, što je prvi put od ožujka 2020. smanjilo broj zahtjeva za nezaposlenost ispod 400.000. S poboljšanjem tržišta rada, Sjedinjene Države. U prvom kvartalu ove godine američka osobna potrošnja, koja čini 70 posto američke ekonomije, porasla je 10,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Dok je velik broj američkih država bio u procesu otvaranja, vidjeli smo pad BDP-a od 0,6 posto u eurozoni u prvom tromjesečju u odnosu na posljednje tromjesečje, zbog trećeg vala. Unatoč tome, u Europi se u bliskoj budućnosti može očekivati veća inflacija. I na kraju, ali ne najmanje važno, rast proizvodnje u mnogim će se zemljama uskoro nadopuniti povećanjem potrošnje u uslužnom sektoru.

Što sve ovo znači za alokaciju portfelja i tržište dionica? Za predstojeće povećanje potražnje u drugoj polovici godine, već je ispravno dio portfelja rasporediti u tehnološki sektor i sektor robe široke potrošnje. Međutim, zbog inflatornih pritisaka možemo očekivati da će tvrtke koje plaćaju veće dividende smještene u tradicionalnijim industrijama također postati zanimljive na tržištu.

Za mnoge ulagače bilo bi racionalno dio svog besplatnog novca prenijeti i na domaće tržište dionica. To je posebno slučaj kada je, s jedne strane, cijena određenih dionica na tržištu ispod dugoročnog povijesnog prosjeka njihovog omjera P / E i imaju 5% dividende, dok banke uvode namete i veću inflaciju . Potrošači će započeti štednju u drugoj polovici godine, koja će i ove godine podržavati cijene dionica tvrtki na globalnom i domaćem tržištu dionica. Taj će postupak u početku biti snažniji u SAD-u, a zatim u Europi. Dakle, s nadolazećom višom inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica u smislu cijena dionica, možemo ostati optimistični u kontekstu ove godine.

Tagovi: investicije, inflacija, robna tržišta, tržište kapitala, dividenda, tehnološki sektor, nafta, bakar, zlato
PROČITAJ I OVO
Inflacija u praksi: Evo koji su proizvodi najviše poskupjeli
RAST CIJENA
Inflacija u praksi: Evo koji su proizvodi najviše poskupjeli
ANALIZA - Ulja su bez premca, skuplja su 33% u odnosu na prva četiri mjeseca 2021, slijede ih brašno s 27%, smrznuti mesni proizvodi s 25%, mlijeko s 21% i sportski (izotonični) napitci s 20% višim cijenama od prošlogodišnjih.
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ZAOSTAJANJE
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ANALIZA - Problemi vezani uz okoliš i ekonomiju, zajedno s globalnim razvojem te povećanom sviješću ljudi o održivosti, doprinijeli su razvoju novog koncepta pod nazivom bioekonomija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE