GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako investirati u vrijeme visoke inflacije?

Kako investirati u vrijeme visoke inflacije?
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2021 / 08:39
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Na globalnim tržištima kapitala svjedoci smo prilične količine aktivnosti, od rastućih cijena robe i hrane do postupnog povrata potražnje.

Ove godine cijene nafte porasle su za više od 40 posto, a metala poput aluminija i bakra za 23 i 30 posto.

Očekivanja o inflaciji stoga se ispunjavaju prije nadolazećeg oporavka potražnje, što će dodatno ubrzati proces rasta cijena. Indeks potrošačkih cijena (CPI) dva je puta premašio očekivanja tržišta u SAD-u i porastao je najviše u posljednjem desetljeću, s 4,2% na godišnjoj razini i 0,8% na mjesečnoj razini u travnju. Američki Fed, koji službeno još uvijek vjeruje da je riječ o privremenoj ili privremenoj inflaciji, neće započeti s povećanjem kamatnih stopa dok se u SAD-u ne postigne puna zaposlenost. Američko tržište rada brzo se poboljšava. Broj Amerikanaca koji podnose nove naknade za nezaposlenost smanjio se za dodatnih 20.000 na 385.000 u tjednu koji je završio 29. svibnja, što je prvi put od ožujka 2020. smanjilo broj zahtjeva za nezaposlenost ispod 400.000. S poboljšanjem tržišta rada, Sjedinjene Države. U prvom kvartalu ove godine američka osobna potrošnja, koja čini 70 posto američke ekonomije, porasla je 10,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Dok je velik broj američkih država bio u procesu otvaranja, vidjeli smo pad BDP-a od 0,6 posto u eurozoni u prvom tromjesečju u odnosu na posljednje tromjesečje, zbog trećeg vala. Unatoč tome, u Europi se u bliskoj budućnosti može očekivati veća inflacija. I na kraju, ali ne najmanje važno, rast proizvodnje u mnogim će se zemljama uskoro nadopuniti povećanjem potrošnje u uslužnom sektoru.

Što sve ovo znači za alokaciju portfelja i tržište dionica? Za predstojeće povećanje potražnje u drugoj polovici godine, već je ispravno dio portfelja rasporediti u tehnološki sektor i sektor robe široke potrošnje. Međutim, zbog inflatornih pritisaka možemo očekivati da će tvrtke koje plaćaju veće dividende smještene u tradicionalnijim industrijama također postati zanimljive na tržištu.

Za mnoge ulagače bilo bi racionalno dio svog besplatnog novca prenijeti i na domaće tržište dionica. To je posebno slučaj kada je, s jedne strane, cijena određenih dionica na tržištu ispod dugoročnog povijesnog prosjeka njihovog omjera P / E i imaju 5% dividende, dok banke uvode namete i veću inflaciju . Potrošači će započeti štednju u drugoj polovici godine, koja će i ove godine podržavati cijene dionica tvrtki na globalnom i domaćem tržištu dionica. Taj će postupak u početku biti snažniji u SAD-u, a zatim u Europi. Dakle, s nadolazećom višom inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica u smislu cijena dionica, možemo ostati optimistični u kontekstu ove godine.

Tagovi: investicije, inflacija, robna tržišta, tržište kapitala, dividenda, tehnološki sektor, nafta, bakar, zlato
PROČITAJ I OVO
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
SANKCIJE
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
KOMENTAR - Diktator terorizira svoj narod. Zemlja napada svog susjeda. Režim radi na razvijanju nuklearnog oružja. To su uobičajene krize koje prijete miru, stabilnosti i nacionalnim interesima. Kako se njima suprotstaviti?
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka
ANALIZA
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka

ANALIZA - Transakcija je dobra vijest i za Hrvatsku, točnije za Rafineriju Rijeka jer sad više nema nikakve sumnje da će se realizirati najavljena velika ulaganja. Slovenija je prirodno tržište za Rafineriju Rijeka.

Čedin sunovrat u političku nebitnost
JUNAK CRNE KRONIKE
Čedin sunovrat u političku nebitnost
KOLUMNA - Besmisao bavljenja politikom level pro ili kada imaš više koalicionih partnera na glasačkom listiću nego osvojenih glasova.
Nogometno ljeto protiv ružičaste apatije
NOGOMET I DRUŠTVO
Nogometno ljeto protiv ružičaste apatije
KOLUMNA - Naravno da su nade vladajućih uprte u Europsko prvenstvo. Što će duže Hrvatska broditi turnirom u kojem igra pola Europe, to će manje biti pozornosti na klapu Hedonist s Markova trga.
Sirovine značajno skuplje, a do njih je teško i doći
GLOBALNA TRŽIŠTA
Sirovine značajno skuplje, a do njih je teško i doći
KOLUMNA - Sirovinama na europskom tržištu odakle se njima opskrbljuje naše gospodarstvo, od početka godine raste cijena zbog nemogućnosti dobavljača, čije je poslovanje poremetila koronakriza, da zadovolje naraslu potražnju industrije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE