GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako izgleda selidba ureda za vrijeme pandemije?

Kako izgleda selidba ureda za vrijeme pandemije?
SELIDBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2022 / 21:23
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
KOLUMNA - Promjena adrese na kojoj radimo je kao promjena adrese stanovanja. Naviknemo se na radno mjesto, pa nam odlazak teško pada, ali nam novi ured donosi i potpuno novi ambijent, što može predstavljati pravo osvježenje.

Planiranje i provedba selidbe je zahtjevan zadatak, naročito kada je riječ o velikom prostoru ispunjenom opremom i namještajem. Da stvar bude još kompliciranija, koronavirus je poprilično umiješao prste i ograničio naše svakodnevno funkcioniranje.

Ipak, usprkos pojavi pandemije, selidbe su nastavile da se obavljaju, ali uz određene sitne strategijske i tehničke promjene. U nastavku teksta saznajte kako selidba ureda izgleda u vrijeme koronavirusa i što sve trebate znati prije nego što je započnete.

Selidba u drugu državu - uvjeti prelaska granice

Selidbe Beograd - Zagreb, Zagreb - Sarajevo ili obrnuto su postale vrlo učestale, kada je riječ o selidbama poslovnog tipa, a za to postoji i objašnjenje. Kako se svijet sve više globalizira, i kompanije sve lakše šire svoje poslovanje, pa nije rijedak slučaj da jedno malo ili srednje poduzeće posluje u više različitih zemalja, što je pogotovo u regiji česta pojava.

Konkretne promjene po ovom pitanju je teško navesti, jer se uvjeti prelaska granice mijenjaju dinamično, ali je vrlo važno da prije svega vozači ispunjavanju uslove za ulazak u određenu zemlju.

Je li pandemija utjecala na cijenu selidbe?

Cijene selidbe su ostale približno iste, međutim za vrijeme lockdowna se nije radilo, pa je period ljeta 2020. bio izazovan za agencije koje vrše selidbe, što je neznatno utjecalo na cijenu i tadašnje uvjete. Dakle, same cijene u agencijama nisu poskupjele, dok s druge strane primoranost na promjenu strategije pri selidbi može donijeti dodatne troškove.

Kako je Covid-19 utjecao na organizaciju selidbe?

Kao i u svim drugim objektima, u mnogim poslovnim zgradama je neophodno nositi zaštitnu masku, a ponekad i rukavice. Redovna dezinfekcija ruku, držanje distance i nošenje zaštitne opreme, postali su imperativ i dio svakodnevne prakse mnogih agencija za selidbe, što može uticati na efikasnost i brzinu djelovanja ekipe.

Također, protokoli koji se poštuju u samom uredu mogu usporiti rad, a ponekad onemogućiti korištenje punog potencijala radnika koji vrše selidbu. Ako se ured nalazi u okviru poslovne zgrade, moraju se poštovati propisi na nivou čitavog poslovnog objekta.

Potencijalni rizik od zaraze - što treba poduzeti?

Dodatni problemi se javljaju kada je selidba već zakazana, a u međuvremenu dođe do pojave slučaja novozaraženih u okviru kompanije čiji se ured seli.

Što tada treba poduzeti?

Prije svega je važno o tome obavijestiti firmu za selidbe, a zatim u dogovoru s njima predvidjeti određene mjere koje će omogućiti da se selidba ipak provede.

Potrebno je da svi radnici budu obaviješteni, tako da se drži distanca, još češće dezinficiraju ruke ili još bolje nose rukavice i naravno nose zaštitne maske. Pored toga, preporučljivo je da se sve stvari pakiraju 24 sata pred selidbu i da se sve dezinficiraju (ukoliko je to moguće) i spakovane drže u posebnoj prostoriji koja je isto tako dezinficirana.

Sigurnost i zdravlje svih zaposlenih u kompaniji i radnika agencije za selidbe su najvažniji, zato je vrlo važno da se u čitavom procesu postupa savjesno i odgovorno.

Koja je pozitivna strana situacije?

Kada govorimo o selidbama, riječ je o poslu koji je vrlo promjenljiv i stalno postoje drugačiji zahtjevi i izazovi na koje treba reagovati adekvatno i pronaći pravo rješenje. Iz tog razloga su agencije za selidbe i ljudi koji u njima rade sami po sebi adaptibilni i s lakoćom svoj način rada prilagođavaju svakom pojedinačnom klijentu i slučaju.

Ta karakteristika je ključna u momentu pandemije, jer promjena načina rada i eventualne restrikcije pri selidbi nisu značajno otežale sam proces, čak i kada je u pitanju preseljenje tvornice ili drugih poslovnih objekata.

Kada je najpovoljnije vrijeme za selidbu?

Još jedna dobra vijest je da se pogodno vrijeme za akciju selidbe i period oslabljenog uticaja virusa poklapaju. Period od proljeća do jeseni je pogodniji za selidbu prije svega zbog vremenskih uvjeta, ugodnih temperatura i manjka padavina, dok u isto vrijeme broj zaraženih opada, uslijed slabljenja virusa.

Zato je najpovoljnije vrijeme za selidbu svakako period od svibnja do kolovoza.

Međutim, selidbu nekada nije moguće odložiti za nekoliko mjeseci, jer se ukazala specifična prilika za njeno izvođenje, pa je nužno obaviti je u zimskom periodu, što ne bi trebalo predstavljati problem ukoliko se poštuju gore navedene mjere.

Kako odabrati agenciju za selidbe?

Pored profesionalizma, važno je da agencija za selidbe bude voljna da izađe u susret, jer kao što smo rekli svaka selidba ima svoje specifične zahtjeve, pa je neophodno da poslujete s fleksibilnim ljudima koji će je sprovesti na maksimalno efikasan način.

Kada je riječ o koronavirusu, od presudnog je značaja da se odabir agencije usmjeri prema potrazi za odgovornim i savjesnim ljudima, koji se pridržavaju svih propisanih i dogovorenih mjera, dezinficiraju transportna vozila nakon svake selidbe i slično.
Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste sada spremniji za selidbu ureda u doba pandemije.

Tagovi: selidba u vrijeme pandemije, selidba, pandemija
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE