GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako je bitcoin zasjenio zlato?

Kako je bitcoin zasjenio zlato?
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2021 / 17:43
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Guverner Fed-a Jerome Powell ističe da će Federalne pričuve morati početi ograničavati otkupe obveznica (tzv. tapering), ali ne i početi podizati kamatne stope jer je zaposlenost još uvijek preniska, a očekuje se da će se inflacija smiriti sljedeće godine.

Fed trenutno otkupljuje 120 milijardi dolara mjesečno u državnim i hipotekarnim obveznicama, što je iznos koji će vjerojatno početi postupno opadati već 2022. godine. U svojim nastojanjima da pronađe pravu ravnotežu između pune zaposlenosti i stabilnih cijena, američke Federalne rezerve trenutno nisu baš uspješne. Inflacija je znatno iznad ciljanih 2%, a zaposlenost je još uvijek ispod razine prije epidemije – pet milijuna radnih mjesta manje.

Bitcoin također postaje sve važniji na Wall Streetu. Za činjenicu da je ovaj mjesec skočio za 50 posto i dosegao 67.000 dolara u srijedu (korekcija od 10 posto u drugoj polovici tjedna) uglavnom je zaslužan ETF fond ProShares Bitcoin Strategy (koji trguje terminskim ugovorima na bitcoin), koji vrlo uspješno debitirao u New Yorku (gotovo nikad nije bilo tolikog prometa kada je debitirao s ETF fondom – čak milijardu dolara). Međutim, još uvijek je važno biti vrlo oprezan pri kupnji kriptovaluta, jer su one naravno daleko od imuniteta na velike fluktuacije i strme padove.

Krajem tjedna ponovno je u fokusu bio Jack Dorsey koji je najavio mogućnost hiperinflacije.

Nije tajna da se Dorsey u ovoj situaciji kladi na bitcoin, slično milijarderu Paulu Tudoru Jonesu, koji je za CNBC rekao da su kriptovalute bolja zaštita od inflacije od zlata. U posljednjih godinu dana, naravno, nema sumnje da su bolje prošli oni koji se klade na bitcoin - cijena mu je porasla sa 13 tisuća (prije točno godinu dana) na više od 60 tisuća dolara (novi rekord pao je u sredinu tjedna: 66.930 dolara) ili za gotovo 400 posto.

Istodobno, cijene zlata skliznule su za gotovo deset posto u posljednjih dvanaest mjeseci (plemeniti metali su porasli tek nedavno, srebro peti put zaredom na tjednoj razini raste). Bitcoin ima sve više sljedbenika koji ovu uzbudljivu investiciju vide kao dobrodošao dodatak portfelju, možda kao digitalno zlato.

Tagovi: bitcoin, zlato, tapering, Federalne rezerve, Jerome Powell, Jack Dorsey
PROČITAJ I OVO
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
PREPORUKE
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
KOLUMNA - Istraživanje tržišta preduvjet je kvalitetnog marketinga, odnosa s kupcima, kao i stupnja uspješnosti vašeg poslovanja i zarade općenito. To je neophodan korak ako želite da vaša usluga ili proizvod dođe do zainteresiranih ljudi u pravo vrijeme.
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
PROMIJENJENE NAVIKE
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
KOLUMNA - Internetska kupovina posljednjih je godina u porastu u svijetu. Iako u određenoj mjeri zaostaje, naše se tržište sve više orijentira na ovu vrstu kupovine.
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KULTURA I PANDEMIJA
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KOLUMNA - Pomoć od strane asocijacija, mreža i drugih vidova organiziranja podrške poput crowdfundinga bilo je najviše prisutno u Srbiji (49 %), zatim u Sloveniji (45,1 %) i u Hrvatskoj (36,4 %) .
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
VIRUS I TRŽIŠTA
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
KOLUMNA - Kad se već činilo da su financijska tržišta otporna na koronu, val rasprodaja pogodio je gotovo sve vrste imovine u petak.
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
SUMORNA BUDUĆNOST
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
KOLUMNA - Koje god bilo naše osobno mišljenje o cjepivu, jednostavno moramo zastupati načelo ''Audiatur et altera pars'' – ''Neka se čuje i druga strana!''
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE