GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamala Harris, hrabar i riskantan izbor

Kamala Harris, hrabar i riskantan izbor
ODJECI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 16:13
Autor: Carla Bleiker, Deutsche Welle
KOMENTAR - Posljednjih tjedana se o Bidenovoj kandidatkinji za potpredsjednicu toliko žustro raspravljalo, kao i o predsjedničkom kandidatu Demokratske stranke. Britanski kladioničari, koji se inače klade i na imena kraljevskih beba, uživali bi u ovim strastvenim špekulacijama.

Biden i njegovi savjetnici su se sa senatoricom Kamalom Harris, odlučili za ženu koja je od početka smatrana velikom favoritkinjom.

Ali, Kamala Harris je riskantan izbor. Senatorica iz Kalifornije je u prosincu 2019. povukla vlastitu kandidaturu za predsjednicu SAD-a, a u oči je upala posebno zbog oštrih kritika na račun Joea Bidena. Biden se nije dovoljno distancirao od nekadašnjih kolega iz Senata, koji su svojevremeno podržavali rasnu segregaciju u SAD-u – glasila je kritika Kamale Harris.

No nije toliko neobično da predizborni protivnik na kraju postane „suborac". Ali Harris svojim političkim protivnicima daje mnogo materijala za napade. Dok je bila glavna državna odvjetnica Kalifornije, tvrde njeni kritičari, u borbi protiv zločina je postupala previše brutalno i ne uvijek pravedno. Još za vrijeme njene predsjedničke kandidature predbacivano joj je da njen ured nije dovoljno dobro istražio pojedine slučajeve u kojima su od policijskih metaka stradali crnci.

To je nešto što se čini riskantnim za Bidena. Jer neće se na kraju samo Trumpov izborni tim okomiti na prošlost Kamale Harris. Ni liberalni demokrati na lijevom krilu stranačkog spektra, koji ionako nisu skloni Bidenu, ne gledaju s odobravanjem na to što se Harris naknadno pokušava predstaviti kao „progresivna pravnica".

No ipak je pametan potez to što se Biden odlučio za Harris. Ona je karizmatična govornica, koja može oduševiti publiku i unijeti neophodni polet u demokratsko biračko tijelo. Ona je također prva crna kandidatkinja za dužnost potpredsjednice SAD-a u obje velike stranke. To je povijesni trenutak za zemlju u kojoj su aktualni rasizam i sustavno zanemarivanje crnih Amerikanaca goruće teme. Biden se pak naravno nada da će tako osvojiti više glasova crnih birača.

Također je moguće da bi Biden zbog svojih poodmaklih godina u Bijeloj kući ostao samo jedan mandat i onda otvorio put svojoj potpredsjednici. Kamala Harris bi tako mogla postati prva predsjednica Sjedinjenih Američkih Država. Ali to je sve još na dugom štapu. Tim Biden-Harris prvo treba u studenome pobijediti na izborima.

Tagovi: Kamala Harris, Joe Biden, Demokratska stranka, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Bezobzirna kampanja usred ruševina
NEPRILIČNO
Bezobzirna kampanja usred ruševina
KOLUMNA - Svjedočimo bezobzirnoj predizbornoj kampanji lešinarskog tipa. Gradonačelnica Siska nije žalila sredstava na izradi plakata da nas obavijesti da je Sisak 100 posto Hrvatska.
Nedodirljivi lokalni šerifi
MOĆNICI
Nedodirljivi lokalni šerifi
KOLUMNA - Zaboravlja se na tzv. Lex Šerif, kako je javnost od milja nazvala Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Za većinu pravnih stručnjaka to je pravno nasilje i podrivanje demokracije.
Bitcoin postao dugoročna investicija
INVESTICIJE
Bitcoin postao dugoročna investicija
KOLUMNA - Bitcoin je u siječnju istisnuo tehnološke dionice s prvog mjesta u smislu obujma trgovanja, prema istraživanju upravitelja imovine provedenom od strane Bank of Americe.
Nekoliko pitanja za Vilija Beroša
TULUM I ZDRAVSTVO
Nekoliko pitanja za Vilija Beroša
KOLUMNA - Zašto su se okupili djelatnici covid bolnice na jednom takvom druženju? Opraštali su se od jedne svoje kolegice koja ih napušta, odlazi na rad u inozemstvo, napušta svoju Domovinu, možda i obitelj. Napušta naš zdravsteni sustav. Zašto, ministre Beroš?
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
ŽRTVE I ZLOČIN
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
KOLUMNA - Budimo muškarci, sinovi, muževi i očevi i podržimo te žene da se otkrije one najgore među nama, da zaustavimo njihove nečasne pohode, da pošaljemo poruku svima koji i na trenutak pomisle da bi mogli krenuti njihovim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE