GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamala Harris, hrabar i riskantan izbor

Kamala Harris, hrabar i riskantan izbor
ODJECI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 16:13
Autor: Carla Bleiker, Deutsche Welle
KOMENTAR - Posljednjih tjedana se o Bidenovoj kandidatkinji za potpredsjednicu toliko žustro raspravljalo, kao i o predsjedničkom kandidatu Demokratske stranke. Britanski kladioničari, koji se inače klade i na imena kraljevskih beba, uživali bi u ovim strastvenim špekulacijama.

Biden i njegovi savjetnici su se sa senatoricom Kamalom Harris, odlučili za ženu koja je od početka smatrana velikom favoritkinjom.

Ali, Kamala Harris je riskantan izbor. Senatorica iz Kalifornije je u prosincu 2019. povukla vlastitu kandidaturu za predsjednicu SAD-a, a u oči je upala posebno zbog oštrih kritika na račun Joea Bidena. Biden se nije dovoljno distancirao od nekadašnjih kolega iz Senata, koji su svojevremeno podržavali rasnu segregaciju u SAD-u – glasila je kritika Kamale Harris.

No nije toliko neobično da predizborni protivnik na kraju postane „suborac". Ali Harris svojim političkim protivnicima daje mnogo materijala za napade. Dok je bila glavna državna odvjetnica Kalifornije, tvrde njeni kritičari, u borbi protiv zločina je postupala previše brutalno i ne uvijek pravedno. Još za vrijeme njene predsjedničke kandidature predbacivano joj je da njen ured nije dovoljno dobro istražio pojedine slučajeve u kojima su od policijskih metaka stradali crnci.

To je nešto što se čini riskantnim za Bidena. Jer neće se na kraju samo Trumpov izborni tim okomiti na prošlost Kamale Harris. Ni liberalni demokrati na lijevom krilu stranačkog spektra, koji ionako nisu skloni Bidenu, ne gledaju s odobravanjem na to što se Harris naknadno pokušava predstaviti kao „progresivna pravnica".

No ipak je pametan potez to što se Biden odlučio za Harris. Ona je karizmatična govornica, koja može oduševiti publiku i unijeti neophodni polet u demokratsko biračko tijelo. Ona je također prva crna kandidatkinja za dužnost potpredsjednice SAD-a u obje velike stranke. To je povijesni trenutak za zemlju u kojoj su aktualni rasizam i sustavno zanemarivanje crnih Amerikanaca goruće teme. Biden se pak naravno nada da će tako osvojiti više glasova crnih birača.

Također je moguće da bi Biden zbog svojih poodmaklih godina u Bijeloj kući ostao samo jedan mandat i onda otvorio put svojoj potpredsjednici. Kamala Harris bi tako mogla postati prva predsjednica Sjedinjenih Američkih Država. Ali to je sve još na dugom štapu. Tim Biden-Harris prvo treba u studenome pobijediti na izborima.

Tagovi: Kamala Harris, Joe Biden, Demokratska stranka, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE