GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamala Harris, hrabar i riskantan izbor

Kamala Harris, hrabar i riskantan izbor
ODJECI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 16:13
Autor: Carla Bleiker, Deutsche Welle
KOMENTAR - Posljednjih tjedana se o Bidenovoj kandidatkinji za potpredsjednicu toliko žustro raspravljalo, kao i o predsjedničkom kandidatu Demokratske stranke. Britanski kladioničari, koji se inače klade i na imena kraljevskih beba, uživali bi u ovim strastvenim špekulacijama.

Biden i njegovi savjetnici su se sa senatoricom Kamalom Harris, odlučili za ženu koja je od početka smatrana velikom favoritkinjom.

Ali, Kamala Harris je riskantan izbor. Senatorica iz Kalifornije je u prosincu 2019. povukla vlastitu kandidaturu za predsjednicu SAD-a, a u oči je upala posebno zbog oštrih kritika na račun Joea Bidena. Biden se nije dovoljno distancirao od nekadašnjih kolega iz Senata, koji su svojevremeno podržavali rasnu segregaciju u SAD-u – glasila je kritika Kamale Harris.

No nije toliko neobično da predizborni protivnik na kraju postane „suborac". Ali Harris svojim političkim protivnicima daje mnogo materijala za napade. Dok je bila glavna državna odvjetnica Kalifornije, tvrde njeni kritičari, u borbi protiv zločina je postupala previše brutalno i ne uvijek pravedno. Još za vrijeme njene predsjedničke kandidature predbacivano joj je da njen ured nije dovoljno dobro istražio pojedine slučajeve u kojima su od policijskih metaka stradali crnci.

To je nešto što se čini riskantnim za Bidena. Jer neće se na kraju samo Trumpov izborni tim okomiti na prošlost Kamale Harris. Ni liberalni demokrati na lijevom krilu stranačkog spektra, koji ionako nisu skloni Bidenu, ne gledaju s odobravanjem na to što se Harris naknadno pokušava predstaviti kao „progresivna pravnica".

No ipak je pametan potez to što se Biden odlučio za Harris. Ona je karizmatična govornica, koja može oduševiti publiku i unijeti neophodni polet u demokratsko biračko tijelo. Ona je također prva crna kandidatkinja za dužnost potpredsjednice SAD-a u obje velike stranke. To je povijesni trenutak za zemlju u kojoj su aktualni rasizam i sustavno zanemarivanje crnih Amerikanaca goruće teme. Biden se pak naravno nada da će tako osvojiti više glasova crnih birača.

Također je moguće da bi Biden zbog svojih poodmaklih godina u Bijeloj kući ostao samo jedan mandat i onda otvorio put svojoj potpredsjednici. Kamala Harris bi tako mogla postati prva predsjednica Sjedinjenih Američkih Država. Ali to je sve još na dugom štapu. Tim Biden-Harris prvo treba u studenome pobijediti na izborima.

Tagovi: Kamala Harris, Joe Biden, Demokratska stranka, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Šaolin je ponovo napao
BRENDIRANJE ŠAOLINA
Šaolin je ponovo napao
KOLUMNA - Šaolinski kungfu čuven je po svojim legendarnim, često visoko teatraliziranim te filmski mitologiziranim stilovima borbe. Stilovi tigra, leoparda, ždralova i zmija – sve to odlično i humoristično uokvireno u filmovima o Kung fu pandi.
Nanobit je dokaz da se i u Hrvatskoj može uspjeti
USPJEH MIMO DRŽAVE
Nanobit je dokaz da se i u Hrvatskoj može uspjeti
KOLUMNA - Ovaj primjer će povući mnoge hrvatske ''šmokljane'' da u svojim ''garažama'' stvore start-up platforme pretvarajući Hrvatsku iz potencijalnog ''servera'' u potencijalnu tvornicu igara, softvera, deficitarnih programa i stručnjaka.
Navaljni, Gazprom i Sjeverni tok 2: Sankcije nisu rješenje
EU-RUSIJA
Navaljni, Gazprom i Sjeverni tok 2: Sankcije nisu rješenje
KOLUMNA - Rusiju treba potaknuti na transformaciju – kroz inkluzivnost, dijalog i strateške kompromise. Problem je izrazito težak i nema jedinstvenog rješenja ili kalupa.
Avioni nam trebaju, ali nije pravo vrijeme
IZ STRUČNOG KUTA
Avioni nam trebaju, ali nije pravo vrijeme
KOMENTAR - Što se tiče preporuka u ovom trenutku, najbolja bi bilo revidiranje tendera što bi omogućilo kupovinu vremena, pa bi bila de facto odgoda od nekih 12 mjeseci, što se često događa u ovim poslovima.
Kina-EU: Sporazum o uzajamnim investicijama sve bliže
ODNOSI SNAGA
Kina-EU: Sporazum o uzajamnim investicijama sve bliže
KOLUMNA - Imperativ potpisivanja sporazuma prije isteka godine uvjetovani su ne samo američkim izborima i vjerojatnim pogoršanjem odnosa između Kine i SAD-a bez obzira na pobjednika, već i činjenicom da EU zbog gubitka povjerenja u Washington nastoji pronaći svoj modus operandi u odnosima s velikim igračima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE