GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamatne stope će rasti, korporativni profiti u opasnosti

Kamatne stope će rasti, korporativni profiti u opasnosti
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2023 / 15:29
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ponavljaju li ulagači na burzi pogrešku procjenjivanja koliko će agresivno Fed podići kamatne stope? Neke projekcije sada sugeriraju da bi se Fed mogao zaustaviti na stopi od samo 6,0%.

Bank of America napominje da će snažna potrošačka potražnja i ograničeno tržište rada (podaci za veljaču u SAD-u bit će objavljeni u petak) nastaviti uzrokovati inflatorne pritiske, što će prisiliti američku središnju banku da nastavi s pooštravanjem monetarne politike.

Prema Bank of America, vrhunac ciklusa mogao bi biti na gotovo šest posto, što bi, međutim, smanjilo agregatnu potražnju i vratilo inflaciju u željeni raspon. Terminski ugovori pokazuju da tržište trenutačno očekuje vrhunac kamatnih stopa od 5,4 posto u rujnu. Gotovo je 100% sigurno da će Fed ponovno podići kamatne stope (vjerojatno za 25 baznih bodova) na sastanku u ožujku (21.-22. ožujka).

Kamatne stope u SAD-u bile su na šest posto (i više) posljednji put između ožujka 2000. i siječnja 2001., kada je Fed, suočen s bumom dionica (a potom i zbog terorističkog napada), iz temelja promijenio politiku a snižene kamatne stope u 2001. sa 6,0 pale su na 1,75 posto. BoFA također predviđa da će američko gospodarstvo biti u recesiji do trećeg kvartala 2023. godine.

"Ako se to dogodi, profiti kompanija će naglo pasti, ali čak i ako izbjegnemo recesiju, ova godina će biti vrlo izazovna za kompanije i to će se znati po dobiti", napisala je početkom tjedna banka JPMorgan.

Kao što je poznato, situacija na financijskim tržištima prošle se godine iz temelja promijenila, odjednom je nakon razdoblja ultralabave monetarne politike zbog inflacije uslijedilo razdoblje brzog stezanja remena, nakon čega je uslijedio popriličan šok na tržištu dionica, a posebice obveznica. . Fed prati i Europska središnja banka, na idućoj sjednici (16. ožujka) očekuje se da će podići ključnu kamatnu stopu kod ECB-a za 0,5 postotnih bodova na 3,0 posto.

Poslovnim bankama to odgovara, a i slovenski bankarski sektor zbog toga bilježi snažan rast dobiti. Logika je jednostavna: banke imaju gotovo 26 milijardi eura depozita slovenskih štediša (velika većina, oko 85 posto, u slovenskim bankama, to su depoziti po viđenju), a taj novac mogu posuđivati uz sve veće kamate, ili " parkirajte ga kod ECB-a po kamatnoj stopi od 2,50 posto.

Tagovi: terminski ugovori, Federalne rezerve, kamatne stope, Bank of America, JPMorgan
PROČITAJ I OVO
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
NIŽI TROŠKOVI FINANCIRANJA
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
ANALIZA - U SAD-u se ekonomija hladi samo zbog povećanja kamata. Podaci o realnom BDP-u za prvo tromjesečje 2024. revidirani su naniže na 1,3 posto, s početne procjene od 1,6 posto.
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
INVESTICIJE
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
ANALIZA - Jeste li se zapitali gdje investirati svoj novac u narednom periodu? Sigurno da je ovo velika dilema, i da je potrebno pažljivo proučiti sve opcije.
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
VISOKI PRINOSI
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
KOLUMNA - Budući da su njujorške burze na krilima dionica AI kompanija poput Nvidije koje postavljaju rekorde i hvale se visokim dugoročnim prinosima, razumno je zapitati se koliko ovo još može trajati. Hoće li sljedeće desetljeće biti jednako profitabilno?
Rekordna globalna zaduženost
DUG
Rekordna globalna zaduženost
KOLUMNA - Stara burzovna mudrost kaže da ima smisla prodati dionice u svibnju i vratiti se na tržište na jesen. No ove godine takva taktika za sada ne pali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE