GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamatne stope će rasti, korporativni profiti u opasnosti

Kamatne stope će rasti, korporativni profiti u opasnosti
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2023 / 15:29
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ponavljaju li ulagači na burzi pogrešku procjenjivanja koliko će agresivno Fed podići kamatne stope? Neke projekcije sada sugeriraju da bi se Fed mogao zaustaviti na stopi od samo 6,0%.

Bank of America napominje da će snažna potrošačka potražnja i ograničeno tržište rada (podaci za veljaču u SAD-u bit će objavljeni u petak) nastaviti uzrokovati inflatorne pritiske, što će prisiliti američku središnju banku da nastavi s pooštravanjem monetarne politike.

Prema Bank of America, vrhunac ciklusa mogao bi biti na gotovo šest posto, što bi, međutim, smanjilo agregatnu potražnju i vratilo inflaciju u željeni raspon. Terminski ugovori pokazuju da tržište trenutačno očekuje vrhunac kamatnih stopa od 5,4 posto u rujnu. Gotovo je 100% sigurno da će Fed ponovno podići kamatne stope (vjerojatno za 25 baznih bodova) na sastanku u ožujku (21.-22. ožujka).

Kamatne stope u SAD-u bile su na šest posto (i više) posljednji put između ožujka 2000. i siječnja 2001., kada je Fed, suočen s bumom dionica (a potom i zbog terorističkog napada), iz temelja promijenio politiku a snižene kamatne stope u 2001. sa 6,0 pale su na 1,75 posto. BoFA također predviđa da će američko gospodarstvo biti u recesiji do trećeg kvartala 2023. godine.

"Ako se to dogodi, profiti kompanija će naglo pasti, ali čak i ako izbjegnemo recesiju, ova godina će biti vrlo izazovna za kompanije i to će se znati po dobiti", napisala je početkom tjedna banka JPMorgan.

Kao što je poznato, situacija na financijskim tržištima prošle se godine iz temelja promijenila, odjednom je nakon razdoblja ultralabave monetarne politike zbog inflacije uslijedilo razdoblje brzog stezanja remena, nakon čega je uslijedio popriličan šok na tržištu dionica, a posebice obveznica. . Fed prati i Europska središnja banka, na idućoj sjednici (16. ožujka) očekuje se da će podići ključnu kamatnu stopu kod ECB-a za 0,5 postotnih bodova na 3,0 posto.

Poslovnim bankama to odgovara, a i slovenski bankarski sektor zbog toga bilježi snažan rast dobiti. Logika je jednostavna: banke imaju gotovo 26 milijardi eura depozita slovenskih štediša (velika većina, oko 85 posto, u slovenskim bankama, to su depoziti po viđenju), a taj novac mogu posuđivati uz sve veće kamate, ili " parkirajte ga kod ECB-a po kamatnoj stopi od 2,50 posto.

Tagovi: terminski ugovori, Federalne rezerve, kamatne stope, Bank of America, JPMorgan
PROČITAJ I OVO
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
STABILNOST
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
KOLUMNA - Proteklih smo tjedana svjedoci problema u bankarskom sektoru u SAD-u i Švicarskoj, gdje su se dvije tamošnje središnje banke pobrinule da se otklone gotovo svi problemi koji bi mogli ugroziti financijsko-bankarski sustav, makar i nauštrb ponovno povećao moralni hazard.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE