GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda

Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2022 / 18:19
Autor: Andrija Jović
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.

Tržišna kapitalizacija najvećih američkih korporacija ove je godine pala za sedam bilijuna dolara, a najviše pate dionice iz tehnološkog sektora.

Jerome Powell, guverner Feda, rekao je u četvrtak da bi na lagano slijetanje gospodarstva mogli utjecati čimbenici izvan Fedove kontrole, što je prilično neugodna poruka za ulagače. Inflacija je izmakla kontroli, u travnju (u SAD-u) je iznosila 8,3% na godišnjoj razini. To je nešto manje nego u ožujku, ali je i dalje zabrinjavajuće, tim više što je porasla i bazna inflacija (koja ne uzima u obzir promjenjive cijene hrane i energenata) koja pokazuje rast od 0,6% u odnosu na ožujak. Inflacija se kreće u cijeli niz proizvoda, a ne samo u prekinute opskrbne lance. Povjerenje potrošača, koje mjeri Sveučilište u Michiganu, palo je na najnižu razinu u jedanaest godina.

Dow Jones je u pet dana pao nešto više od dva posto, a Nasdaq gotovo tri posto. Da medvjedi (sinonim za pesimizam u financijskom svijetu) sve više preuzimaju kontrolu, jasno je iz začuđujuće činjenice da je tržišna kapitalizacija američkih blue-chipsa ove godine pala za čak sedam bilijuna (ili sedam tisuća milijardi) dolara. S&P 500 izgubio je 18 posto ove godine (do četvrtka), a Nasdaq čak 27 posto, jer su dionice u tehnološkom sektoru oštro pale. Netflix je, na primjer, udaljen čak 75 posto od rekorda, što ga čini najgorim ovogodišnjim performerom u sastavu S&P 500 indeksa.

Prema financijskoj tvrtki Bespoke Investment Group, samo jedanaest puta u povijesti Nasdaq je pao za 20 posto u 30 trgovačkih dana, kao ove godine. Devet od ovih prethodnih dubokih promašaja povezano je s recesijom. Gdje je dno, svi se pitaju. Većina vjeruje da će biti još patnje, tržište prvo mora doživjeti kapitulaciju. Tek kada sve izgleda beznadno, mogla bi se dogoditi prekretnica. Međutim, indeks straha i pohlepe koji mjeri CNN sada je stvarno nizak (na ljestvici od 0 do 100 u četvrtak je bio samo 6; što je indeks niži, više straha leži u kostima ulagača), što bi mogao biti znak da se bliži odskok.

Dolar je u odnosu na košaricu valuta dosegao najvišu razinu u dva desetljeća. Indeks dolara porastao je na 104,72 boda (rekord od 12. prosinca 2002.). Euro je u četvrtak skliznuo najniže od 3. siječnja 2017., na 1,0328 dolara za euro, a kineski juan najniže je pao od rujna 2020. Izgubio je sedam posto u posljednja tri mjeseca (travanjski gubitak bio je čak i najveći mjesečni gubitak u povijesti). Nastavlja se iznenađujući rast ruske rublje, jer je u drugoj polovici tjedna dolar trebalo platiti samo 62,75 dolara, barem nakon ožujka 2020. Podsjetimo, u veljači (na početku rata u Ukrajini i prvih sankcija protiv Rusija) dolar je već vrijedio više od 150 rubalja.

Kataklizma se događa i na tržištu kriptovaluta. Kolaps stablecoina terraUSD je potkopao povjerenje investitora u kripto tržište. Cijena mu je pala znatno ispod 20 centi, iako bi u teoriji ovaj novčić trebao vrijediti jedan dolar ili najviše nekoliko centi manje. Terra ne jamči za svoju vrijednost novcem ili drugim ulaganjima, to je algoritamski stabilan novčić koji bi trebao pratiti kretanje dolara kroz financijski inženjering. Federalne rezerve SAD-a sve više obraćaju pozornost na ono što se događa i, prema JPMorganu, čak bi mogao zatražiti da izdavatelji stablecoina imaju pokriće kod Fed-a.

Tagovi: Netflix, tržište kapitala, Nasdaq, američka ekonomija, inflacija, Federalne rezerve, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ZAOSTAJANJE
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ANALIZA - Problemi vezani uz okoliš i ekonomiju, zajedno s globalnim razvojem te povećanom sviješću ljudi o održivosti, doprinijeli su razvoju novog koncepta pod nazivom bioekonomija.
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
CRNI OBLACI
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
KOLUMNA - Vjerojatnost da se SAD suočava s recesijom iznosi čak 85%, prema kretanjima na Wall Streetu!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE