GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska ekonomija na početku oporavka

Kineska ekonomija na početku oporavka
POVRATAK U NORMALU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2020 / 17:06
Autor: Branimir Vidmarović
KOLUMNA - Kina polako izlazi iz karantene i vraća se normalnom životu. Ne tako davno, blokada Wuhana i karantena i u drugim gradovima Kine primorali su mnoge kompanije, strane i domaće, da obustave svoje poslovanje i počnu zbrajati gubitke.

Sad se odjednom sve naglo promijenilo. Dok svjetsko gospodarstvo predvođeno SAD-om tone u recesiju, Kina odjednom počinje izgledati kao otok stabilnosti u epidemiološkom i gospodarskom smislu. 

Kineske vlasti tvrde da su gotovo svi krupni i čak 72% malih i srednjih poduzetnika ponovo pokrenuli poslovanja. Indexi Šangaja i Shenzhena su u porastu. Osim toga, kineski Purchasing manager indeks je nakon velikog pada u veljači do 35.7 boda porastao do nominalnog pokazatelja rasta od 50.1.

Prema podacima kineskog platnog sustava Alipay, domaća potrošnja u sektoru online usluga se oporavlja. Pandemije i karantene pomogle su kompaniji proširiti spektar usluga. I druge kompanije pogođene virusom iskoristile su to vrijeme za brzu digitalizaciju svojih usluga i ponude.
Prema podacima Ministarstva industrije i informacija, stanovnici svih većih kineskih gradova su nakon ukidanja blokada počeli trošiti više na usluge i proizvede u kategoriji „zdravlje i iljepota“. Online prodaje stomatoloških i kozmetičkih usluga porasle u prvoj polovici ožujka za nevjerojatnih 3.000% u usporedbi s krajem veljače.

Lokalne vlasti u istočnim kineskim gradovima Hangzhou, Nanjing i Qingdao dijele stanovnicima kupone preko platformi Alipay i Wechat kako bi stimulirale domaću potrošnju i pomogle lokalnim gospodarskim društvima.

Dobro je pogledati i takozvani indeks Li Keqianga koji je sastavljen od obujma željezničkog teretnog prijevoza, potrošnje električne energije i izdanih novih bankovskih kredita. Željeznički teretni transport u veljači je porastao za 4,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kineska željeznička mreža sada ima ogromnu prednost zbog skupoće zračnog prijevoza uzrokovane smanjenjem potražnje uslijed pandemije.

Potrošnja električne energije je pala za 7,8% na nacionalnoj razini zbog strogih mjera blokada i karantene. Sada kada se nazire oporavak, industrijska i domaća potrošnja sigurno će se vratiti na prijašnje pokazatelje. Što se kredita tiče, kineske banke su još u siječnju odobrile rekordnu količinu od 476 milijardi novih kredita u kineskim yuanima kao dio nacionalne politike ublažavanja posljedica trgovinskog rata. Sada pak kineske banke predvođene nacionalnom bankom najavljuju dodatna smanjenja kamatnih stopa kako bi stimulirala potrošnju i domaća poduzeća.

Sve ovo, naravno, ne znači da se Kina izvukla ili preskočila recesiju. U slučaju drugog vala pandemije, gospodarski problemi će se nastaviti. Ovi podaci govore o tome koliko se država trudi da pokrene posrnulo gospodarstvo pod svaku cijenu i po mogućnosti ne ugrozi planirane stope rasta. Da bi sa sigurnošću tvrdili da se gospodarstvo oporavlja, mora proći još barem jedno tromjesečje u „zelenoj zoni“.

Tagovi: kineska ekonomija, koronavirus u Kini, Wuhan, Alipay, WeChat, indeks Li Keqianga, željeznica
PROČITAJ I OVO
Strogo kontrolirane plaže
NOVO NENORMALNO
Strogo kontrolirane plaže
KOLUMNA - Lud, zbunjen, ugrožen. Rezervacije plaža, redoslijed za kupanje, brisanje ručnikom, popravljanje grudnjaka, sunčanje s kremom Covid-faktor 19, štoperica kod policajaca i zadiranje u privatnost.
Mali i srednji poduzetnici osuđeni na polaganu smrt
NA IZDISAJU
Mali i srednji poduzetnici osuđeni na polaganu smrt
KOLUMNA - Kuloarska nagađanja u poduzetničkim krugovima traju već neko vrijeme. Puno je indikatora koji sugeriraju - državna blagajna se dobrim dijelom ispraznila.
Obitelj FAANG netaknuta krizom
POBJEDNICI I GUBITNICI
Obitelj FAANG netaknuta krizom
KOLUMNA - Pandemija koronavirusa u posljednjih je nekoliko mjeseci čitave sektore poput zrakoplovnog, automobilskog i turističkog bacila na koljena, no u tom smo razdoblju imali prilike vidjeti i kompanija pa i sektore koji su se izdvojili kao dobitnici.
Narodni heroj Huawei
KINA - BRATSTVO I BOGATSTVO
Narodni heroj Huawei
KOLUMNA - Informacija je moć. A sve su indicije kako će se informacije budućnosti prenositi 5G mrežama i onime što će slijediti nakon toga. A prema najavama, slijedit će puno toga…
Zagreb je nepovratno uništen
POTRES I NEBRIGA
Zagreb je nepovratno uništen
KOLUMNA - Centar nije samo opasan za stanare već i za prolaznike. Kvartovi koji su donedavno imali adventski sjaj i privid čarolije iz bajke, konačno su se probudili iz sna, te bi sad mogli biti oblijepljeni žutom trakom kao upozorenje za opasnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE