GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska politika razlog više za brige investitora

Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2022 / 08:46
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Inflacija je u fokusu investitora širom svijeta već nekoliko mjeseci. Na to se nadovezuje zatezanje monetarne politike, svijest o tome da je prošlo vrijeme jeftinog novca.

Osim toga, ruska agresija na Ukrajinu stvorila je novu realnost, pogotovo na tržištima nafte i hrane. Nemoguće je prognozirati rok u kojem će rat završiti pa je samim tim nemoguće govoriti o dugoročnim perspektivama na tim tržištima. U srednjem roku sigurno je da će cijene nafte, plina i hrane ostati relativno visoke. Samim tim, borba protiv inflacije bit će značajno otežana.

Svi ovi faktori s početka teksta dobro su poznati, no pomalo se zanemaruje štetan utjecaj na globalnu ekonomiju sve ono što se zbiva posljednjih mjeseci u Kini.

Kina nastavlja inzistirati na svojoj takozvanoj nulti covid politici, koja smanjuje kinesku potražnju (kineski indeks PMI usluga pao je znatno ispod 50 bodova) i pogoršava probleme zagušenja globalnog opskrbnog lanca.

Kinesko financijsko središte, 26-milijunski Šangaj, koji ima veći BDP po stanovniku od Slovenije ili Hrvatske, zatvoreno je već šest tjedana. U isto vrijeme, mnogi drugi veliki kineski gradovi i luke su na ovaj ili onaj način zatvoreni.

Zbog nedostatka sirovina gase se proizvodne linije za automobilske tvrtke poput Toyote i Tesle. Kineska politika nulte covida dodatno će generirati globalni rast cijena u budućnosti, pa je za sada vjerojatno prenagljeno govoriti o vrhu inflacije, kojoj svjedočimo od mnogih ekonomista. Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.

Stručnjaci procjenjuju da će politika nultog covida u Kini trajati sve dok Xi Jinping ne osigura treći predsjednički mandat na 20. nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine u drugoj polovici godine. Kineska politika ima štetne posljedice po globalnu ekonomiju, no za unutarnje ekonomske tokove nema pretjeranih posljedica.

Budući da Kina ima mnogo više rezervi od Zapada i zato što je zatvaranje gradova smanjilo potražnju, kineski trgovinski suficit ostaje zdrav.

Tagovi: politika nultog covida, kineska ekonomija, inflacija, Toyota, Tesla, nafta, hrana, cijene hrane, Xi Jinping
PROČITAJ I OVO
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
OLUJA NA TRŽIŠTIMA
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
KOLUMNA -  Tehnološki sektor nominalno je diskontiraniji od tradicionalnih sektora, što im sada uzrokuje veće negativne cjenovne pritiske na tržištima kapitala.
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
BROJNE BRIGE
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
KOLUMNA - Sve više analitičara smatra da Fed neće uspjeti postići meko prizemljenje gospodarstva, ali će uslijediti recesija, a u takvoj situaciji burze nemaju svijetlu budućnost.
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
FED NA POTEZU
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
KOLUMNA - Ekonomska situacija se poprilično promijenila u posljednjih godinu dana.
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
TURBULENTNO
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
KOLUMNA - Fed je u srijedu povisio kamatne stope za pola posto, ali nije otkrio konkretne planove za smanjenje bilance osim što će to početi 1. lipnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE