GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske prijetnje nadovezuju se na očekivane agresivne poteze Feda

Kineske prijetnje nadovezuju se na očekivane agresivne poteze Feda
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2022 / 17:56
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Sljedeći tjedan Fed će vjerojatno agresivno pooštriti monetarnu politiku, dok će ECB ove godine djelovati labavije, što je i razumljivo s obzirom na sve lošiju gospodarsku situaciju u eurozoni i sve lošiju demografsku sliku u Europi u odnosu na SAD.

Kao rezultat toga, možemo očekivati da će dolar ove godine nastaviti imati jaku poziciju u odnosu na euro.

Europski PMI indeksi, objavljeni prošlog tjedna, pokazali su nagli pad proizvodnje uzrokovan slabom proizvodnjom u njemačkom automobilskom sektoru. Europa je bila jedna od regija najviše pogođenih rastom cijena energije u drugoj polovici prošle godine, prije ruske invazije na Ukrajinu. Očekujemo da će to ograničiti gospodarski rast 2022. godine, što će smanjiti potražnju za sirovinama iz Europe.

Istovremeno tzv. kineska politika "nultog covida", koja sada drži većinu svojih zaliha, i dalje iritira cijene i smanjuje kinesku potražnju. Kineski indeks PMI usluga pao je na 42 boda u ožujku (50 bodova znači kontrakciju sektora u svibnju). U ožujku je kineski uvoz neočekivano pao. Dodatni negativni učinci na globalni gospodarski rast zbog manje potražnje iz Kine i Europe mogu se očekivati u drugoj polovici godine.

Ovog tjedna, objavljena su poslovna izvješća za prvi kvartal tehnoloških tvrtki kao što su Apple, Microsoft, Alphabet (bivši Google), Amazon, Facebook, Visa, Samsung, MasterCard, Intel, Texas Instruments, QUALCOMM, PayPal, ServiceNow, Phillips, STMicroelectronics, Mitsubishi Electric, LG Electronics,…

Za ulagače koji bi željeli biti izloženi američkom tehnološkom sektoru, prikladan je fond ETF XLK koji prati pretežno tehnološke tvrtke obuhvaćene američkim indeksom S&P 500, u sektorima oblaka, poluvodiča, IT i internetskih usluga u Sjevernoj Americi.

Udio deset najboljih kompanija u ovom ETF tehnološkom fondu zauzima većinu cjelokupnog fonda, a Apple je među prvima nakon izlaganja fonda, a slijede ga Microsoft, Nvidia, Visa, Mastercard, Broadcom, Cisco Systems, Adobe, salesforce. com i AMD..

Tržišne vrijednosti ovih tvrtki su vrlo visoke, što bi moglo dovesti do korekcije, posebice s ovogodišnjim očekivanim povećanjem ključnih kamatnih stopa koje predviđaju središnje banke.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, kineska ekonomija, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE