GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske prijetnje nadovezuju se na očekivane agresivne poteze Feda

Kineske prijetnje nadovezuju se na očekivane agresivne poteze Feda
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2022 / 17:56
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Sljedeći tjedan Fed će vjerojatno agresivno pooštriti monetarnu politiku, dok će ECB ove godine djelovati labavije, što je i razumljivo s obzirom na sve lošiju gospodarsku situaciju u eurozoni i sve lošiju demografsku sliku u Europi u odnosu na SAD.

Kao rezultat toga, možemo očekivati da će dolar ove godine nastaviti imati jaku poziciju u odnosu na euro.

Europski PMI indeksi, objavljeni prošlog tjedna, pokazali su nagli pad proizvodnje uzrokovan slabom proizvodnjom u njemačkom automobilskom sektoru. Europa je bila jedna od regija najviše pogođenih rastom cijena energije u drugoj polovici prošle godine, prije ruske invazije na Ukrajinu. Očekujemo da će to ograničiti gospodarski rast 2022. godine, što će smanjiti potražnju za sirovinama iz Europe.

Istovremeno tzv. kineska politika "nultog covida", koja sada drži većinu svojih zaliha, i dalje iritira cijene i smanjuje kinesku potražnju. Kineski indeks PMI usluga pao je na 42 boda u ožujku (50 bodova znači kontrakciju sektora u svibnju). U ožujku je kineski uvoz neočekivano pao. Dodatni negativni učinci na globalni gospodarski rast zbog manje potražnje iz Kine i Europe mogu se očekivati u drugoj polovici godine.

Ovog tjedna, objavljena su poslovna izvješća za prvi kvartal tehnoloških tvrtki kao što su Apple, Microsoft, Alphabet (bivši Google), Amazon, Facebook, Visa, Samsung, MasterCard, Intel, Texas Instruments, QUALCOMM, PayPal, ServiceNow, Phillips, STMicroelectronics, Mitsubishi Electric, LG Electronics,…

Za ulagače koji bi željeli biti izloženi američkom tehnološkom sektoru, prikladan je fond ETF XLK koji prati pretežno tehnološke tvrtke obuhvaćene američkim indeksom S&P 500, u sektorima oblaka, poluvodiča, IT i internetskih usluga u Sjevernoj Americi.

Udio deset najboljih kompanija u ovom ETF tehnološkom fondu zauzima većinu cjelokupnog fonda, a Apple je među prvima nakon izlaganja fonda, a slijede ga Microsoft, Nvidia, Visa, Mastercard, Broadcom, Cisco Systems, Adobe, salesforce. com i AMD..

Tržišne vrijednosti ovih tvrtki su vrlo visoke, što bi moglo dovesti do korekcije, posebice s ovogodišnjim očekivanim povećanjem ključnih kamatnih stopa koje predviđaju središnje banke.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, kineska ekonomija, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
BLISKOST S RUSIJOM
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
KOMENTAR - Od početka rata u Ukrajini Njemačka ima ozbiljan problem vjerodostojnosti jer na nju mnogi gledaju kao na bliskog partnera Moskve. To bi moglo promijeniti odnose snagia unutar Europske unije.
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
MEDVJEDI DOMINIRAJU
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
KOLUMNA - Iako je Jerome Powell "uvjeravao" da se povećanje kamatne stope od 0,75 postotnih bodova na sljedećem sastanku ne očekuje, neki se upravo toga boje.
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
OLUJA NA TRŽIŠTIMA
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
KOLUMNA -  Tehnološki sektor nominalno je diskontiraniji od tradicionalnih sektora, što im sada uzrokuje veće negativne cjenovne pritiske na tržištima kapitala.
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE