GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski krovovi

Kineski krovovi
UČIMO KINU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 18:57
Autor: Vesna Baćović, profesorica kineskog jezika
KOLUMNA - Kineski su krovovi prepoznatljiv i nerazdvojiv dio kineske arhitekture. Tipično kvadratnog oblika, kineski krovovi prevashodno privlače pozornost upravo zbog otvorene konstrukcije krova s rubovima koji su usmjereni prema nebu.

Ovaj glavni element kineske arhitekture daje poseban dašak elegancije kineskim građevinama, ali i šarm cijeloj Kini. Ti krovovi izgledaju kao da će poletjeti, kao da su nikli iz bajke! Njihove bogate nadstrešnice čine ih dodatno atraktivnima i profinjenima te nadasve tajanstvenima.

Zahvaljujući zakrivljenim kutovima, zmajevi se nisu uspijevali spustiti na kuće i nanijeti štetu ljudima. Morali su letjeti natrag, prema nebu. Tako jedna od drevnih legendi o kineskim zmajevima objašnjava izgradnju specifičnih, visokih kuteva na kineskim krovovima. To bi mogao biti odgovor na pitanje zašto su u Kini od davnina pravili drugačije krovove. Naravno, to nije stvaran razlog ovakvoj gradnji. Moderna ih arhitektura smatra krajnje praktičnima.

Široka prisutnost kineskih krovova s ovakvim karakterističnim rubovima prema gore objašnjava se činjenicom da takav dizajn čuva od vlage i poplava. Osigurava da se oborine izlijevaju na većoj udaljenosti od zidova građevine te da se manje zadržavaju na krovu. Isto tako, štiti unutrašnjost zgrade od prekomjerne sunčeve topline, ostavljajući pritom dovoljno prostora za ulazak zraka. No to nisu jedini razlozi. Budući da se velik dio Kine nalazi na trusnom području, kineske građevine građene su tako da mogu podnijeti visoku seizmičku aktivnost. Takva su područja oduvijek zahtijevala pouzdanije strukture, pa se orijentalni stil gradnje koristio ne samo kako bi štitio od prirodnih pojava kao što su padavine, zračenje ili vjetar, nego i od prirodnih katastrofa kao što su potresi.

Dizajn kakav su u gradnji koristili Kinezi osiguravao je veću otpornost na potrese. Taj efekt postizao se krovom koji u ovakvoj gradnji leži na potpornim stupovima, ali i na središnjem stupu dizajniranom da apsorbira potres (stup najčešće nije niti ukopan u zemlju, fiksiran je na dubinu krova). Ujedno, krovni sustav koji se temelji na takvom središnjem stupu (i podsjeća na kišobran), čini razliku između kineskih i europskih kuća. Dodatna razlika je što u europskim kućama krovni sustav koristi sustav rešetaka, dok tradicionalni dizajn kineskih krovova ne koristi takav sustav.

Izdrživost i pouzdanost kojom rezultira ovakav način gradnje dakako je razlog njihove velike rasprostranjenosti. U prilog tome ide i pristupačnost „običnom“ svijetu. U davna vremena, siromašni sloj stanovništva koristio je bambus za prekrivanje ovakvih krovova, dok su se bogate kuće prekrivale žutim glaziranim pločicama od gline. Naravno, u prilog im idu i nepobitna svrsishodnost i praktičnost.

Na kineskim krovovima, pored rezbarija i mozaika, nalaze se i razne keramičke figure (mitskih) životinja. U početku su figure imale ulogu sprječavanja da pločice padnu s krova, ali se za njih vjerovalo da imaju i moć štiti od zlih duhova, da ih tjeraju od stanovnika i čine boravak u prebivalištu sigurnim. Danas se važnost i velebnost neke građevine ocjenjuje i prepoznaje upravo po broju tih figura životinja. Što ih veći broj vidimo, to je očiglednije da je ta građevina od posebne vrijednosti, da nije sasvim obična.

Bogatstvo kineskih krovova ogleda se i u činjenici da mogu imati više razina, da mogu biti višeslojni. To znači da nekoliko krovova može biti položeno jedan na drugi.

Teško je reći kada su ti krovovi magičniji, veličanstveniji! Njihova jedinstvenost sve više privlači ljude na Zapadu pa mnogi žele svom poslovnom ili životnom prostoru dati azijski pečat. Tako se naziv „kineski krov“ ustalio i van Kine, a jasno je na što se odnosi.

No, proces izgradnje je sve samo ne običan i jednostavan. Gradnja zahtijeva znanje vještih dizajnera i majstora. Za one na Zapadu koji žele kineski krov uz manji trošak vremena i novca, nastala je čak i imitacija kineskog krova. To govori puno o interesu za kineske krovove. Tvrdi se da samo pravi znalci mogu uočiti razliku između kopije i originala!

U Kini se od davnina vjeruje da horizontalne, ravne linije otvaraju put negativnoj energiji, te u tom smislu kineski krovovi zbog svoje vanjštine osiguravaju dobrobit obitelji. Fengshui, drevna vještina uređenja prostora, kao kultura življenja u skladu s okruženjem (na način da privučemo pozitivnu silu Chi u svoje domove/živote) primjenjuje se i u modernoj izgradnji jednako kao što se primjenjivala i u prošlosti. Nije važno radi li se o originalu ili imitaciji, sve dok se pod kineskim krovovima živi u miru i na miru...

Svi čitatelji portala koji zaprate naš Instagram profil uz kod SEEbiz10 mogu ostvariti 10% popusta za upis na 1.stupanj. Popust vrijedi za ljetni termin (14.06.) ili jesenski termin (druga polovica rujna).

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/haohan_skola_kineskog_jezika/
Dodatne info: info@haohan.hr / 099 58 567 35
Cjelokupna ponuda: www.haohan.hr

Tagovi: kineski krovovi, kineska arhitektura, NR Kina, fengshui
PROČITAJ I OVO
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
SANKCIJE
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
KOMENTAR - Diktator terorizira svoj narod. Zemlja napada svog susjeda. Režim radi na razvijanju nuklearnog oružja. To su uobičajene krize koje prijete miru, stabilnosti i nacionalnim interesima. Kako se njima suprotstaviti?
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka
ANALIZA
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka

ANALIZA - Transakcija je dobra vijest i za Hrvatsku, točnije za Rafineriju Rijeka jer sad više nema nikakve sumnje da će se realizirati najavljena velika ulaganja. Slovenija je prirodno tržište za Rafineriju Rijeka.

Čedin sunovrat u političku nebitnost
JUNAK CRNE KRONIKE
Čedin sunovrat u političku nebitnost
KOLUMNA - Besmisao bavljenja politikom level pro ili kada imaš više koalicionih partnera na glasačkom listiću nego osvojenih glasova.
Nogometno ljeto protiv ružičaste apatije
NOGOMET I DRUŠTVO
Nogometno ljeto protiv ružičaste apatije
KOLUMNA - Naravno da su nade vladajućih uprte u Europsko prvenstvo. Što će duže Hrvatska broditi turnirom u kojem igra pola Europe, to će manje biti pozornosti na klapu Hedonist s Markova trga.
Sirovine značajno skuplje, a do njih je teško i doći
GLOBALNA TRŽIŠTA
Sirovine značajno skuplje, a do njih je teško i doći
KOLUMNA - Sirovinama na europskom tržištu odakle se njima opskrbljuje naše gospodarstvo, od početka godine raste cijena zbog nemogućnosti dobavljača, čije je poslovanje poremetila koronakriza, da zadovolje naraslu potražnju industrije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE