GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski štapići

Kineski štapići
UČIMO KINU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2021 / 21:56
Autor: Vesna Baćović, profesorica kineskog jezika
KOLUMNA - 筷子 [kuàizi] iliti štapići za jelo su tradicionalni pribor za jelo koji se koristi u paru i jednake je veličine – standardno oko 20 cm no, ako se radi o onima za kuhanje, mogu biti i između 30 – 40 cm.

Najstariji sačuvani primjerak potječe iz perioda dinastije Shang (1766. – 1122. pr.Kr.). Koristio se za kuhanje i bio je od bronce. Pretpostalja se da su se štapići kao pribor za jelo počeli koristiti za vrijeme dinastije Han (202. pr. Kr. – 220.) dok su u širokoj upotrebi od perioda dinastije Ming (1368. – 1644.)

Postoje višekratni i jednokratni štapići. U Kini se godišnje proizvede oko 45 milijardi pari jednokratnih štapića za čiju proizvodnju je potrebno 25 milijuna stabala! Kako bi smanjila njihovu proizvodnju/korištenje, kineska vlada posebno apelira da restorani koriste štapiće za višekratnu upotrebu; na one jednokratne uvela je takse od 5%.

Tradicionalno se drže u desnoj ruci, na sredini i to na način da se prvi štapić pridržava palcem i domalim prstom dok se drugi štapić treba postaviti između palca i kažiprsta (kao olovka) uz, tijekom jela, korištenje srednjeg prsta kako bi se štapić fiksirao.

Koristi ih se u Kini, Japanu, Koreji, Vijetnamu kao i dijelovima Nepala te oblastima u kojima živi značajan broj Kineza (Tajland, Laos, Burma). Različitih su oblika ali i materijala. Najčešće su od bambusa, drveta i plastike ali postoje i oni koji se izrađuju od metala, porculana, žada, čak i od bjelokosti.

p.s. Nipošto nemojte (o)staviti štapiće okomito zabodene u hranu, posebno ne u rižu jer to podsjeća na kineski ritual prinošenja žrtve mrtvima; nakon upotrebe štapiće ostavlite s desne strane ili ispod tanjura. Saznajte više o kineskoj kuhinji.

Svi čitatelji portala uz kod SEEbiz10 mogu ostvariti 10% popusta za upis na 1.stupanj, za osnovnoškolce ili za odrasle. Tečajevi kreću u drugoj polovici rujna.

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/haohan_skola_kineskog_jezika/
Dodatne info: info@haohan.hr / 099 58 567 35
Cjelokupna ponuda: www.haohan.hr

Tagovi: kineski štapići, dinastija Shang, kineska kuhinja
PROČITAJ I OVO
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
POSLJEDICE
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
KOLUMNA - Otprilike polovica svjetske trgovine obavlja se u dolarima, a jak dolar, naravno, nije u interesu kompanija u Europi, Aziji, Australiji...
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE