GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko će Fed biti agresivan?

Koliko će Fed biti agresivan?
INVESTITORI NA MUKAMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2022 / 17:51
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Još jedan negativni rekord inflacije 21. stoljeća ponovno je srezao burze, a Dow Jones je izgubio na vrijednosti deseti put u posljednjih jedanaest tjedana.

Ključno pitanje sada glasi: koliko će Fed biti agresivan?

Uz visoke cijene energenata, američka je inflacija u svibnju dosegla 8,6 posto, nakon 8,3 posto u travnju. Nada da je vrhunac već u proljeće (inflacija je u ožujku iznosila 8,5%) temeljila se dakle na klimavim temeljima. To je najveći godišnji rast cijena od 1981. Samo u svibnju ubrzanje je bilo 1%, što je više nego što ekonomisti očekuju (0,7). Temeljna inflacija, isključujući cijene hrane i energije, iznosila je 6%.

Prema svim parametrima, dakle, rast cijena daleko premašuje Fed-ov cilj od 2%. Federalne pričuve SAD-a na sastanku u lipnju u utorak i srijedu, naravno, neće oklijevati i gotovo sigurno će ponovno podići kamatne stope za barem pola postotnog boda (neki strahuju da čak i za 0,75 postotnih bodova). Slično će biti i u srpnju, a svježe prognoze pokazuju porast od najmanje 50 baznih bodova i na rujanskoj sjednici. Pitanje je koliko će to pomoći, jer inflacija dolazi uglavnom sa strane ponude, na koju Fed ne može utjecati.

Raspoloženje američkih potrošača, prema mjerenju Sveučilišta Michigan, također se naglo pogoršalo u lipnju, jer je indeks pao s 58,4 boda u svibnju na 50,2 boda, što je razina usporediva s recesijom s početka 80-ih. Uz takve vijesti, pad na Wall Streetu ne iznenađuje. Dow Jones je u petak izgubio gotovo 880 bodova (2,7%), svih 30 dionica koje čine ovaj indeks izgubilo je vrijednost. Slično je bilo i u Europi, gdje je STOXX 600 skliznuo za 2,7 posto, a talijanski MIB za više od pet posto.

Europska središnja banka već je u četvrtak ohladila tržišta, najavljujući da će sljedećeg mjeseca povisiti kamatne stope, nakon čega slijedi novi rast u rujnu, vjerojatno za 50 baznih bodova ako se inflacija ne uspori.

S pravom se postavlja pitanje hoće li ovakvo poskupljenje novca dovesti do recesije i kako će se zadužene tvrtke i zemlje nositi s takvom situacijom. Prinosi na državne obveznice opasno rastu, pri čemu je talijanska 10-godišnja obveznica zahtijevala povrat od 3,85 posto, a njemačka obveznica od 234 boda, najviše od ožujka 2020.

Prema Financial Timesu, ECB bi mogla kupovati obveznice ranjivih zemljama, a time bi pomogli samo kratkoročno.

Traženi prinos na američku 10-godišnju obveznicu iznosi 3,16%, što je jedan od razloga pada rizičnih ulaganja poput dionica i kriptovaluta (bitcoin je prošle noći pao ispod 27.500 dolara).

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ZAOSTAJANJE
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ANALIZA - Problemi vezani uz okoliš i ekonomiju, zajedno s globalnim razvojem te povećanom sviješću ljudi o održivosti, doprinijeli su razvoju novog koncepta pod nazivom bioekonomija.
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
CRNI OBLACI
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
KOLUMNA - Vjerojatnost da se SAD suočava s recesijom iznosi čak 85%, prema kretanjima na Wall Streetu!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE