GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza značajno pogodila prihode domaćih hotelskih kompanija

Koronakriza značajno pogodila prihode domaćih hotelskih kompanija
HOTELIJERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2020 / 09:32
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Prihodi hrvatskih turističkih kompanija ove godine reflektiraju značajne posljedice zbog pandemije koronavirusa.

Posebno se to odnosi na travanj i svibanj kad su domaći hotelijeri praktički ostali bez prihoda. Oporavak poslovanja započeo je tek polovinom lipnja. Za očekivati je da će poslovni rezultati za treći kvartal ipak pokazati stanovito poboljšanje iako će rezultati, dakako, biti daleko slabiji u odnosu na prošlu godinu. Srpanjski podaci ipak ulijevaju tračak optimizma da sezona neće biti toliko loša koliko se predviđalo.

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u srpnju ostvareno 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja što predstavlja 53% dolazaka i 61% noćenja ostvarenih u srpnju prošle godine. Strani turisti ostvarili su 2,13 milijuna dolazaka (50% razine rezultata prošlogodišnjeg srpnja) i 15,70 milijuna noćenja (58% noćenja prošlogodišnjeg srpnja) dok su domaći turisti ostvarili 325 tisuća dolazaka (91% dolazaka ostvarenih u srpnju prošle godine) i 2,90 milijuna noćenja (81% noćenja prošlogodišnjeg srpnja).

U nastavku donosimo kratki pregled poslovanja najvažnijih domaćih hotelskih kompanija.

Iz Valamar Riviere su izvijestili a su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarili 134 milijuna kuna ukupnih prihoda što je 81 posto manje nego lani, a posljedica je zatvaranja turističkih objekata od ožujka do kraja svibnja i značajnih poremećaja turističkih tokova zbog globalne pandemije, koji su nastavili negativno utjecati na volumen poslovanja i u lipnju. Stoga je EBITDA bila negativna 107,9 milijuna kuna, nasuprot dobiti lani od 84,7 milijuna kuna. Osigurana je potrebna likvidnost do 2021. godine kroz planove operativnih ušteda, ušteda na investicijama, odgode plaćanja te dogovora s investitorima. Operativni troškovi smanjeni su za 61% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a mjere Vlade RH pomogle su da se očuvaju sva radna mjesta za vrijeme zatvorenosti objekata.

U prvih šest mjeseci poslovanja 2020. godine Maistra grupa je ostvarila 118,6 milijuna kuna poslovnih prihoda što je na razini 29% ostvarenja istog razdoblje protekle godine. Nakon rasta poslovnih pokazatelja u prva dva mjeseca redovnog poslovanja, zatvaranje objekata polovicom ožujka uslijed epidemiološke krize, utjecalo na smanjenje volumena i prihoda razdoblja. U istom razdoblju ostvareno je 265,5 mil kn poslovnih rashoda, a što iznosi 66% lanjske razine troškova.

Prihodi Arena Hospitality Groupa u prviih šest mjeseci ove godine potonuli su 69,9%, na 79,9 milijuna kuna (prvih šest mjeseci 2019.: 265,8 milijuna kuna), a negativna EBITDA iznosi 37,1 milijuna kuna (prvih šest mjeseci 2019.: 29,0 milijuna kuna). Prihodi od smještaja bilježe pad od 71,4% na 59,4 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu (prvih šest mjeseci 2019.: 207,5 milijuna kuna) kao rezultat prepolovljenog stupnja zauzetosti na 23,6% (prvih šest mjeseci 2019.: 45,3%) i pada prosječne cijene smještaja za 1,5%, koja je iznosila 522,3 kune (prvih šest mjeseci 2019.: 530,4 kuna).

Plava laguna ostvarila je u prvih šest mjeseci samo 187,4 tisuće noćenja što je čak 87 posto manje u odnosu na istoom razdoblje 2019. Poslovni prihod iznose 77 milijuna kkuna i značlajno su smanjeni. Prihodi od prodaje potonuli su 84 posto, na 56,1 milijun kuna. Rezultati financijske aktivnosti iznose -12,1 milijuna kuna i lošije je za 8,4 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu zbog povećanja negativnih tečajnih razloga za 6,3 milijuna kuna uslijed deprecijacije kune.

Prema nerevidiranim rezultatima poslovanja, Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d.d. (ACI) je u prvih šest mjeseci 2020. ostvario 72,9 milijuna HRK prihoda, dok je EBITDA za isto razdoblje iznosila 21,4 milijuna HRK. Objavljeni podaci pokazuju da je poslovanje najvećeg sustava marina na Mediteranu, usprkos globalnoj pandemiji COVID-19 koja je utjecala na ukupno gospodarstvo te cijelu nautičku i turističku sezonu, financijski stabilno. Da je proteklo razdoblje za ACI bilo relativno uspješno, svjedoči i podatak o ulaganjima slijedom ranije preuzetih obveza i pokrenutih investicija, u ukupnom iznosu od 28,5 milijuna HRK.

Turisthotel je u prvom polugodištu 2020. godine ostvario pad fizičkih i financijskih pokazatelja. Ukupni konsolidirani prihodi Grupe iznose 28,615 mil kn dok su prošlu godinu iznosili 85,658 mil kn i manji su za 66,6%. Ukupni rashodi Grupe iznose 76,487 mil kn i manji su za 27% od prošlogodišnjih te tako gubitak iznosi 47,872 mil kn. Poslovni prihodi iznose 25,270 mil kn i manji su za 68,6% u odnosu na prošlu godinu dok poslovni rashodi iznose 74,347 mil kn i manji su za 28,8% u odnosu na prošlu godinu za isto razdoblje.

Tagovi: hrvatski turizam, Valamar Riviera, Arena Hospitality Group, Maistra, Plava laguna, Turisthotel, Adriatic Croatia International Club
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE