GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora

Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 08:39
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.

Uz nastavak zaoštravanja monetarne politike američkih federalnih rezervi (Fed) i Europske središnje banke (ECB), možemo očekivati da će prinosi na obveznice kratkoročno blago porasti.

Općenito, za 2023. godinu možemo očekivati daljnji rast kamatnih stopa prije nego što počnu padati. Ne dođe li do značajnijeg pogoršanja svih globalnih rizika, u prvom polugodištu možemo očekivati nižu ili umjereniju potrošnju kućanstava i nešto manje privatnih investicija zbog općih i energetskih troškova te viših kamata. To će nam najvjerojatnije donijeti blaže zahlađenje gospodarskog rasta u Europi i šire, ali već u drugoj polovici godine ili najkasnije nakon završetka zime možemo očekivati oporavak nauštrb oporavka rasta u potrošnje kućanstava i nauštrb javnih investicija.

S rizičnijim klasama ulaganja, poput dionica, naravno, sada morate biti još oprezniji, ali možemo očekivati da će ove godine doći do točke kada će one biti puno zanimljivije nego što su bile prošle godine, jer će i one biti imaju traženi prinos morali povećati ove godine.

S obzirom na povećane rizike i već poboljšanu profitabilnost globalnih obveznica, one nakon duljeg vremena postaju zanimljivije, posebice konzervativnijim investitorima. U trenutku komentara šestomjesečni Euribor iznosio je gotovo 2,9 posto, a prinos na slovenske desetogodišnje obveznice 3,3 posto.

Trenutno su u fokusu obveznice s kratkim dospijećem (na primjer, tromjesečne obveznice, koje se nazivaju i komercijalni papiri), koje tvrtke i pojedinci mogu držati do dospijeća i posljedično se rotiraju. Dakle, rotacija ovih vrlo kratkoročnih obveznica na mnogo je mjesta zanimljivija ili povoljnija od prinosa na bankovne depozite. S vremenom, međutim, možemo očekivati da će i prinosi na dugoročne obveznice postati zanimljivi, što bi dugoročno moglo biti prihvatljivije širem krugu investitora.

Tagovi: korporativne obveznice, obveznice, tržište kapitala, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
EKONOMSKA SLIKA
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
KOLUMNA - Uz barem privremeno smirivanje bankarske krize, Dow Jones započeo je tjedan pozitivno, no u utorak je bilo više nervoze nakon što su prinosi na obveznice počeli rasti.
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE