GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kosturi iz ormara

Kosturi iz ormara
KRIMINAL U OBNOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2021 / 20:28
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Banovina ili Banija, Banija ili Banovina tema je koja je bila tek predjelo gladnoj i izluđenoj političkoj javnosti (običnom puku, medijima, političkim strankama, znanstvenicima). Bačenu kost oglodao sam i sam i prejeo se, Od podvale me još uvijek želudac boli.

Ali to je, sada se vidi, bilo tek simbolično predjelo. Politička javnost, svi oni gore nabrojani, tražili su glavno jelo, tražili su još. Vlast je otezala, pravdala se objektivnim okolnostima nemogućnosti serviranja, a onda je presjekao glavni komunikator. Predsjednik Vlade u javnom televizijskom prijenosu sjednice Vlade kratko je rekao: „Naložio sam da Vam daju i to ne samo kost, nego cijeli kostur“.

Naložio je da se objave imena svih tvrtki koje su radile na poslijeratnoj obnovi kuća na području Banije-Banovine, tvrtke projektanti, izvođači i nadzor. Koja spiza ! I krenulo je glodanje. Istraživačke kolege krenule su nazivati, predstavnici tvrtki počeli su se samoinicijativno javljati, a otkrilo se i nekoliko pikantnih činjenica.

Vlasnici nekih tvrtki bili su u rodbinskim ili javnim prijateljskim vezama s nekim od političara, vlasnici nekih dali su izjave kako nikada nisu sudjelovali u obnovi na tom području, i bit će tu još svega. A glavni istražitelj, nakon, kako sam kaže uspješno obavljenog epidemiološkog zadatka, Radimir Čačić koji je i pokrenuo potragu za kosturima, otkrilo se da je s jednom od svojih bezbrojnih tvrtki sudjelovao u obnovi. Javnost je brzo dobila i odgovor na to pitanje. Čačić je kazao da su najbolje obnovljene kuće baš one koje je obnovila njegova tvrtka.

„Istražite to“, podviknuo je.

Međutim, kada je nakon potresa otvorena tema obnove i kada je prvi ustvrdio da je u tome bilo kriminala i korupcije te da je sve to on prijavio Državnom odvjetništvu, nije se sjetio tada istaknuti svijetli primjer svoje tvrtke, ili bar njeno sudjelovanje u obnovi. Kada se Državno odvjetništvo javilo kako nisu pronašli tu prijavu, Čačić je kazao da je nije on podnio, nego nadležne službe ministarstva te da Državno odvjetništvo nije priopćilo da nije podnesena, nego da je nisu našli (to se zove krizna komunikacija).

I dok se bavimo glavnim jelom, jednim od kostura iz Banskih dvora, i dok očekujemo desert, slušamo gradonačelnicu Siska koja kaže kako se iz grada odjavilo više od tisuću njegovih stanovnika te se ne očekuje njihov povratak. A i gdje i kada jer je u Sisak došlo tek desetak posto potrebitih privremenih stambenih jedinica, a kamoli da se zna i jedan konkretan datum, datum početka i završetka obnove.

P.S. Glavni komunikator s već pomalo istrošenim radarom (slučaj Požega), predsjednik Vlade koji je u jednom od blindiranih obilazaka razrušenog područja B-B najavio istragu o obnovi, hladno je izjavio da od toga neće biti ništa. Pravnik je, za vjerovati mu je kada kaže da je sve to završilo u zastari. A što mu još možemo vjerovati?

Tagovi: kriminal u obnovi, Radimir Čačić, Andrej Plenković, Banija, Banovina
PROČITAJ I OVO
Cico, simbol boljeg Zagreba
PURGERSKI DUH
Cico, simbol boljeg Zagreba
KOLUMNA -  Cicinim odlaskom umire i jedno vrijeme koje se više vratiti ne može. Otišao je čitav jedan plavi svijet kojem je hakl bio važniji od rezultata.
Gdje su vam programi?
IZBORI U ZAGREBU
Gdje su vam programi?
KOLUMNA -  Preporuka stranačkim vođama: ne mijenjajte kandidate, o čemu već puštate spinove, budite barem pošteni prema ljudima koje ste izložili sudu javnosti. Pomozite im programima!
Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KRAJ JEDNE ERE
Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KOLUMNA -  Zagreb, koji je u financijskom neredu čije će se dimenzije tek otkrivati, traži višeslojnu rekonstrukciju. Rekonstrukciju razrušenog i devastiranog grada, rekonstrukciju proračuna, političke moći, davno obećane i kreditom ''financirane'' obnove vodovoda i infrastrukture.
Posljednji ples na tržištu nafte
NAFTA
Posljednji ples na tržištu nafte
KOLUMNA - Od američkih izbora u studenom cijena nafte porasla je za gotovo 70 posto, što je daleko najveći rast u tako kratkom vremenu.
Kako, zapravo, biraju građani Hrvatske?
PREFERENCIJE
Kako, zapravo, biraju građani Hrvatske?
KOLUMNA - Zašto ovo uopće pišem kada je to jednostavno tako? Birači, nažalost još uvijek u većini izlaze na izbore da bi na listićima zaokružili "našega" pa zavrijedio on to ili ne.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE