GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraj zimskih radosti na tržištima kapitala

Kraj zimskih radosti na tržištima kapitala
KRAJ OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2023 / 09:17
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Zimskim radostima je kraj, barem na tržištima kapitala. Dow Jones prošlog je tjedna pao 3%, najviše u pet mjeseci.

Njegov tjedni niz poraza (četiri) najduži je u posljednjih deset mjeseci. Razlog za pesimizam su očekivanja da će Fed ostati "neumoljiv".

Zapravo ništa novo, osim što su najnoviji podaci učvrstili uvjerenje da će kamate i dalje rasti i da će tu ostati dulje od očekivanog. Rast cijena usporava se sporije od željenog. Stopa inflacije, koju američka središnja banka najviše uzima u obzir u svojim odlukama (indeks cijena osobne potrošnje PCE), u siječnju je na mjesečnoj razini porasla za 0,6 posto (najviše u posljednjih šest mjeseci), a na godišnjoj osnovici rast je iznosio 5,4 posto. Mjesec dana ranije rast je iznosio 5,3 posto. Temeljna CPI-inflacija također je premašila predviđanja od 4,7 posto, a jasno je da će Fed morati uložiti prilično truda prije nego što se inflacija pomakne prema ciljanim dva posto. Burze nije impresionirao ni podatak da je američka potrošnja u siječnju porasla za 1,8 posto, što je najviše u gotovo dvije godine.

Još je prerano govoriti o tome da su središnje banke uspjele prevladati inflaciju. Predstavnici Feda su jasno rekli da je cilj inflacija od dva postotna boda. Istodobno je postalo jasno da dosegnut će se vrhunac kamatnih stopa veći nego u početku. Također očekujemo da će i Europska središnja banka nastaviti s podizanjem kamata, budući da se - kako kažu predstavnici središnje banke - njihove mjere još nisu osjetno odrazile na inflaciju u eurima području (u siječnju je inflacija iznosila 8,6%).

Ulagači (slijedom odluka središnjih banaka) pozorno prate i objave poslovnih rezultata najvećih korporacija.

Rast plaća i slabija prodaja mnoge tvrtke tjeraju na rezanje troškova, što postižu otpuštanjima, posebice u tehnološkom i financijskom sektoru. Objave američkih korporativnih zarada pokazuju da je međugodišnji rast korporativne dobiti niži. Rezultati pokazuju otprilike pet postotni pad u rastu korporativne dobiti. Za usporedbu: u trećem kvartalu rast je iznosio 4,3 posto. Najveći problem kompanijama predstavlja zaoštravanje monetarne politike središnjih banaka. Europske su pak kompanije većinom pozitivno iznenadile dioničare. Pozitivan utjecaj na europske dionice neizravno se vidi i zbog povećanog otkupa vlastitih dionica. Za očekivati je da će, zbog rekordne dobiti, i europske banke izdvajati više novca za otkup vlastitih dionica, što bi se moglo odraziti na još veći rast cijena tih dionica.

Gube rizične investicije, obveznice i zlato, a dolar raste (indeks dolara prošli je tjedan porastao najviše od kraja rujna). Sva tri vodeća njujorška burzovna indeksa pretrpjela su najveće gubitke ove godine, posebice dionice iz cikličkih sektora za koje se kaže da su najviše pogođene višim kamatama. Prinos na dvogodišnju državnu obveznicu SAD-a, koja je vrlo osjetljiva na politiku Feda, skočio je čak 4,8156 posto, najviše od 4. studenoga. Zlato, koje je u siječnju bilo na putu do 2.000 dolara, skliznulo je na 1.810 dolara za uncu, najniže u osam tjedana.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
STABILNOST
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
KOLUMNA - Proteklih smo tjedana svjedoci problema u bankarskom sektoru u SAD-u i Švicarskoj, gdje su se dvije tamošnje središnje banke pobrinule da se otklone gotovo svi problemi koji bi mogli ugroziti financijsko-bankarski sustav, makar i nauštrb ponovno povećao moralni hazard.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE