GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraljevstvo za konobara

Kraljevstvo za konobara
UGOSTITELJI NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2021 / 20:55
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Ugostitelji su na izmaku fizičke i financijske snage. Pregovori, razgovori, dogovori s Vladom nisu donijeli ništa nova.

U ovom trenutku, ugostitelji su prepušteni sebi samima. Došlo je do tihog ''raslojavanja'' u kojem oni s terasama preživljavaju za razliku od onih s ''unutrašnjim sagorijevanjem'' ušteđevina. I ne, ne radi se tu o nekom sukobu između ugostitelja već o perfidnom pokušaju da se mjerama stvori unutarnji sukob te da se svak bori za sebe, jer dok dvojica ratuju, treći profitira.

Epidemiološke mjere ionako idu naruku ''velikim'' ugostiteljima. Zbog nestabilnosti situacije, ali i neuračunljivosti'' Stožera, nemamo konstantnu uredbu kojom bi se štitili ne samo gosti, poslovanje ugostitelja već i viši interes države koja uspješno parazitira na muci realnog sektora. U vrijeme inflacije, koja se lažno prezentira kao povećana potrošnja, država uspješnu turističku sezonu sabotira mjerama koje zaustavljaju veliki pritok ugostiteljskog novca jer bolje je da je muha na govnu nego oko pjata. Stvara se monopolistička ugostiteljska ponuda i buduća socijalna ugroza.

Uz sve to, žale se ugostitelji, zahtjevi za radne vize za eventualne radnike podnesene još u ožujku i travnju nisu bile riješene ni sredinom srpnja. Vlada očekuje brzi gospodarski rast dok uspješno pili grane na kojima sjedi, od turizma do gospodarstva, pa do izvoza intelektualne snage. Upravo taj sablasni podatak da je samo u Njemačku u posljednjih desetak godina izbjeglo više od 300.000 mladih, radno sposobnih ljudi/obitelji bez želje za povratkom užasava i trebao bi zabrinuti one koji se busaju na veliko hrvatstvo. U stvarnosti to se ogleda kroz bjesomučnu potragu za konobarima. Gospodarski pregaženi od svih članica EU, ispražnjenog bazena u regiji gdje radnika više nema ni za lijek, mi očekujemo prosvjetljenje u Vlade. Umjesto da se promptno riješi pitanje PDV-a i rasterete plaće, na ''magarca'' se prti sve više i više dok ne krepa.

A da je malaksao – je! Samo do početka ljeta čak tisuću ugostitelja manje. Ako to nije tužno onda je sramotno. Ne znam koliko kolumni sam potrošio na to pitanje rasterećenja. Nazivali su me naivcem, no ako nemaš para za natankat Mercedes, vozi bicikl. Hohštapliranje s nečim što nemamo te žrtvovanje zlatne koke koja daje zlatna jaja je ravno umu Antuntuna. O rasterećenju PDV-a godinama govori i ministar Marić.

Tko ga drži na lancu? Moraš biti užasno neuk ili pohlepan ako ne radiš u interesu svog naroda jer uspješan narod = uspješna država iz koje svi kokošare novac za sebe. Ukoliko i dođe do promjene u odnosu Države spram nameta, ugostitelji će svoje pravo lice pokazati i pri formiranju cijena svojih usluga.

Zaključno, Stožer, koji se fino kupa po jadranskoj obali, opet je uništio brojne ugostitelje, ali i njihovu ''logistiku''. Ohane li s mjerama ujesen, bit će to prekasno i za ''Marka'' i za ''Kosovo polje''. Do tad će novi ključevi zatvoriti brave nekad uspješnih ugostiteljskih restorana, kafića i ine ponude baziranoj na ''indoor'' ponudi. Bez konstantne odredbe o mjerama kako i potražiti nekog sezonskog radnika. U rujnu je ionako sve pusto ko i u srcima nekih (ne)odgovornih političara. Na putu prema dolje, cijena konobara bit će ravna cijeni kraljevstva, a onda se gubi svaka poduzetnička logika.

Tagovi: ugostitelji, konobari, Nacionalni stožer, koronakriza, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE