GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krivokapić pred nemogućom misijom

Krivokapić pred nemogućom misijom
ISKUŠENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2020 / 10:02
Autor: Miodrag Šorić, Deutsche Welle
KOMENTAR - Zašto bi to sebi netko napravio? Zdravko Krivokapić, koji je upravo izabran za premijera, mogao bi u šezdeset i trećoj godini čekati na mirovinu.

Poštuju ga njegovi studenti, izvrstan je profesor na Strojarskom fakultetu u Podgorici, oženjen, ima petero odrasle djece i prve unuke. Nikada nije imao nikakve veze s politikom, posebno ne s njezinom korumpiranom varijantom u njegovoj domovini.

Isto vrijedi i za njegovog ministra financija Milojka Spajića, koji tečno govori francuski, engleski i japanski. Mladi bankar je do sada radio za Goldman Sachs u Singapuru, dobro je zarađivao i, baš kao i novi premijer Crne Gore, nije imao političke ambicije. Zašto se onda preselio iz singapurskog blagostanja u jednu od najsiromašnijih zemalja Europe, Crnu Goru, koja je siromašna upravo zbog svog nesposobnog rukovodstva?

Slično je i s Tamarom Srzentić koja je postala ministrica javne uprave, digitalnog društva i medija. Studirala je u Kaliforniji, radila u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Već na prvi pogled je jasno da su ministri nove podgoričke vlade stručni, zapadno orijentirani, oni su za NATO i domoljubi su u dobrom smislu te riječi. Crna Gora sada ima vladu koja se može „natjecati” sa zapadnoeuropskim vladama – to su vrhunski stručnjaci koji će ubuduće raditi za sitniš u usporedbi s onim što su do sada zarađivali - pa prema tome nisu potkupljivi.

Ipak, oni imaju male izglede za pobjedu nad starim režimom. Iza kulisa konce vuče i dalje Milo Đukanović, bivši komunistički omladinski dužnosnik i pristalica Slobodana Miloševića. On već 30 godina kontrolira amalgam starih komunista, korumpiranih funkcionera i sudaca, švercera cigareta i krijumčara oružja. On vrlo dobro zna da novi premijer u parlamentu ima prilično tanku većinu.

Ukratko rečeno, nova crnogorska vlada je pred nemogućom misijom. Pa i zbog financijskih razloga. Državna blagajna je prazna, pandemija je i u Crnoj Gori ostavila trag.

Crnogorci imaju velika očekivanja od nove vlade. Ali ona se najprije mora suočiti s deficitima. Uoči predaje vlasti su dosadašnji vlastodršci prebacili milijune u Srbiju, koje su gomilali u prethodnim desetljećima. Na koncu konca, u Beogradu je njihov kum i protivnik novog početka u Crnoj Gori – srpski predsjednik Aleksandar Vučić. I on upravlja svojom državom zahvaljujući mafijaškim strukturama.

Ako bi novi premijer u Podgorici imao uspjeha, ljudi u Srbiji bi mogli doći na ideju da se i oni također okupe oko nekog „čistog” čovjeka i da od Srbije čak naprave demokratsku pravnu državu. Za Vučića je to užasna pomisao. On kontrolira sve, oporbu, dijelove Srpske pravoslavne crkve, tajne službe i vojsku.

Autokrati mogu kontrolirati samo ljude koje (po)znaju. Prije godinu dana Krivokapića nitko nije znao. Taj častan čovjek je došao na vlast jer kao i stotine tisuća svojih sunarodnjaka nije htio gledati kako Đukanovićev režim otima crkvenu imovinu u Crnoj Gori. Iz tih protesta je nastao politički pokret koji je pobijedio na izborima. Đukanović je, kao i uvijek, pokušavao kupiti mnogo glasova. Ali nezadovoljstvo zbog njega i nesposobnosti njegove vlade, zbog raširene korupcije, bilo je tako veliko, da su Crnogorci glasali za novi početak.

Novi premijer Krivokapić poznaje Njemačku, u toj zemlji je i studirao. Njegovi politički uzori su Helmut Kohl i Konrad Adenauer. On može računati s podrškom Zapada, Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije. To je dobra prilika za njemačke demokršćane iz CDU/CSU, te njima bliske političke zaklade na Balkanu, da se iznova pozicioniraju. Prije svega, ne bi trebali podržavati autokrate koji se pretvaraju da su građanski orijentirani.

Možda Krivokapić i nema neke velike šanse da očisti crnogorske Augijeve štale. Ali kao i kod svake nemoguće misije i u ovom slučaju vrijedi – na kraju možda ipak uspije.

Tagovi: Zdravko Krivokapić, Tamara Srzentić, Vlada Crne gore, Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Milojko Spajić, Goldman Sachs
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE