GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krugman, Fed i šala o vozaču

Krugman, Fed i šala o vozaču
KAMATE I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2022 / 08:50
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nakon što je Dow Jones u listopadu ostvario najveći mjesečni rast u posljednjih 46 godina, daljnja sudbina Wall Streeta ponajviše će ovisiti o idućim potezima američkih Federalnih rezervi.

Trebat će stoga već danas uhvatiti nagovještaje što bi se moglo dogoditi u prosincu.

Burze su u studeni ušle oprezno (indeksi u New Yorku u utorak su izgubili drugi dan zaredom), što i ne čudi nakon tako snažnog rasta u listopadu. Dow Jones je prošlog mjeseca skočio za 13,95 posto. To je najveći mjesečni rast od 1976. godine, kada je Dow u siječnju ojačao 14,41 posto. U posljednjih 46 godina podjednako su profitabilni siječanj 1987. (+13,82 posto) i studeni 2020. (+11,84). Dow Jones, za razliku od tehnološkog Nasdaqa, puno je više sastavljen od industrijskih, energetskih i financijskih dionica, koje su prošlog mjeseca porasle.

Dionice proizvođača teških strojeva Caterpillar, primjerice, skočile su čak 30 posto, a Chevronove 23 posto nakon što je tromjesečna dobit (11,2 milijarde dolara) bila gotovo dvostruko veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ulagači su se stoga većim dijelom odlučili s tehnoloških dionica rotirati na "vrijednosne" dionice, na koje više kamate neće toliko utjecati, što su potvrdili i poslovni rezultati trećeg kvartala ove godine.

Prošlog tjedna zabilježen je nagli pad dionica tehnoloških divova kao što su Facebook, Google, Amazon i Microsoft. Kod svih je u tromjesečnim bilancama uočen pad dobiti (čak i više od 50 posto), no razlozi su različiti - veći troškovi, manji prihodi od oglašavanja, hlađenje globalne ekonomije, jačanje dolara ... Prognoze su također prilično pesimistične, pogotovo Amazon je u korist božićne sezone neobično pesimističan. U utorak je cijena Amazonove dionice pala za nešto manje od šest posto i iznosila je 96 dolara, što je nova najniža cijena ove godine. Teško je reći jesu li dionice tehnoloških divova već pogodne za kupnju nakon visokih padova, no čini se da su mnogi pesimistični scenariji već uračunati u cijenu te da bi mogao uslijediti lijepi odskok, pogotovo ako Fed ne postati previše jastreb.

Dionice Facebooka i Mete već su 75 posto ispod rekorda iz lanjskog rujna (cijena je najniža u posljednjih sedam godina), a u Morgan Stanleyju su svoju 12-mjesečnu ciljanu vrijednost spustili s 205 na 105 dolara, što je tek nešto više od trenutne cijene od 95 dolara.

Poslijepodne će biti objavljena odluka Federalnih rezervi o novom dizanju kamata. Vrlo je vjerojatno da će Fed odlučiti podići kamatne stope za 75 baznih bodova u borbi protiv uporne inflacije. Tako oštrog rasta nije bilo od 1980-ih – Fed je u ožujku podigao kamate za samo 25 baznih bodova, u travnju za 50, a zatim tri puta zaredom za 75. Ključno pitanje za ulagače je kada će se stvari smiriti. Ako Fed signalizira da će u prosincu podići kamatne stope "samo" za još 50 baznih bodova, to bi bila dobrodošla vijest za burze. Bez te nade, cijene će se ponovno srušiti, a listopadski "rally" zvučat će poput kolovoškog, kada je euforija završila u trenutku kada je Jerome Powell upozorio ulagače da se pripreme za beskompromisno zaoštravanje monetarne politike, a smanjenje inflacije je bolno.

Nobelovac Paul Krugman prošlog je mjeseca upozorio američku središnju banku da preuzima previše rizika u borbi protiv inflacije i da bi mogao prouzročiti nepotrebnu ekonomsku štetu. Osjetno više kamate - još u veljači stopa Fed fondova bila je nula, a od danas će vjerojatno biti u rasponu od 3,75 do 4,0 posto - već se osjete na dobiti američkih korporacija, no kretanja na tržištu rada stoga su još uvijek ohrabrujuće (nezaposlenost je rekordno niska), možda čak i previše ohrabrujuće, jer Fed-u daje još više hrabrosti da značajno pooštri monetarnu politiku. Bilo kako bilo, Krugman misli da Fed pretjerano reagira:

“Zakasnili su s dizanjem kamata, a sad me brine da se ponavlja vic o vozaču koji je pregazio pješaka, a onda se za svoju glupost pokušao iskupiti tako da uđe u rikverc i opet pregazi pješaka."

Zanimljivo je i Krugmanovo predviđanje da će se kamatne stope vratiti na nulu ubrzo nakon što Fed stavi inflaciju pod kontrolu.

Tagovi: Paul Krugman, Federalne rezerve, Amazon, Facebook, Caterpillar, Google
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE