GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)

Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)
KAKO DO NOVCA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2020 / 19:08
Autor: Vera Vojvodić
KOLUMNA - Poslednjih godina sprovode se razna istraživanja o finansiranjima u kulturi i umetnosti, kao i prihodima koje umetnici ostvaruju svojim radom.

Rezultati su dosta poražavajući a zajedničko im je da svega 2% umetnika na svetskom nivou živi od svoje umetnosti. Svi ostali, primorani su da račune plaćaju prihodima koje ostvaruju radeći dodatne poslove, koji najčešće nemaju nikakve veze s umetnošću ili u najboljem slučaju imaju veze sa profitabilnijim kreativnim industrijama. Takva je otprilike i percepcija umetnosti kao posla i statusa umetnika u savremenom društvu.

Biti umetnik kao da se smatra hobijem nego pravim radom, a pitanje koje sledi odmah potom je – a koji je tvoj “day job”?

Status umetnika, međutim, ne povlači za sobom isključivo zaposlenje kao takvo. Tu su i drugi benefiti kao što su zdravstveno osiguranje, pravo na penziju, porez i sl. koji su, u zavisnosti od sredine, dovedeni u pitanje. Da li je sigurnije biti vezan ugovorom za određenu instituciju ili uživati status slobodnog umetnika, pitanje je za nagradnu igru jer, bez obzira na uslove u zavisnosti od zemlje u kojoj se radi, nijedna od pozicija danas ne nudi dostižan nivo samoodrživosti za pojedinca.

Egzistencijalna pozicija umetnika u savremenom društvu je uvek aktuelna tema. Jedni iz nje crpe inspiraciju za svoju umetnost dok drugi od nje odustaju. I dok se s jedne strane od umetnika očekuje da bude izuzetno talentovan i čovek genije, s druge strane čini se da je opšte prihvaćeno stanovište da jedan umetnik od svoje umetnosti ne može da preživi. Dakle, da li je umetnost posao ili hobi?

Upravo o ovim temama razgovarala sam u prvoj epizodi Kulturhack podkasta sa beogradskom umetnicom Emom Szabo, koja trenutno živi i radi (nešto sasvim drugačije) u Hamburgu.

Tagovi: Kulturhack, Vera Vojvodić, Emma Szabo, Beograd, Hamburg
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE