GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Listopad u znaku kriptovaluta

Listopad u znaku kriptovaluta
NOVI UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2021 / 15:41
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Kriptovalute su obilježile listopad, a bitcoin je dotaknuo nove rekordne razine.

Mjesec listopad nije bio samo obilježen novim rekordima burzovnih indeksa, već ga je još više obilježio bitcoin.

Najpopularnija kriptovaluta ušla je u mjesec na razinama ispod 44.000 dolara, a sinoć je vrijedila dobrih 61.000 dolara. Riječ je o rastu od gotovo 40%, koji bi bio i veći da rekord (20. listopada BTC je dosegao 67 tisuća dolara) nije pratila korekcija naniže.

Kripto tržište raduje se novim rekordima, ponajviše zbog početka kotacije ETF fonda ProShares Bitcoin Strategy (koji trguje terminskim ugovorima na bitcoin) na najvećoj svjetskoj burzi u New Yorku (NYSE). ETF nudi ulagačima koji ne žele otvoriti svoje račune u kriptovalutama izloženost bitcoinima ili terminima kojima se trguje na čikaškoj merkantilnoj burzi CME.

Druga najveća kriptovaluta, ether, također je doživjela visok (gotovo 50%) rast u listopadu, dosegnuvši rekordnih 4455 dolara u petak. U srijedu je ethereum mreža dobila nadogradnju pod nazivom Altair, što je još jedan važan korak za konačno pokretanje ethereum 2.0 mreže, koja će se (vjerojatno sljedeće godine) temeljiti na Pow mehanizumu (Proof-of-Work) umjesto na PoW mehanizmu (Pr), što znači da će korisnici potvrditi transakcije prema broju kovanica koje posjeduju.

Trenutačno transakcije potvrđuju rudari koji se (baš kao u lancu bitcoina) natječu tko će prvi riješiti složene matematičke kriptografske jednadžbe, što, međutim, izaziva poprilične kritike zbog velike potrošnje energije. Prelazak s PoW modela na PoS smanjio bi otisak na okoliš za čak 99 posto!

Tagovi: kriptovalute, bitcoin, Binance, ethereum, Altair, ether, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
PREPORUKE
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
KOLUMNA - Istraživanje tržišta preduvjet je kvalitetnog marketinga, odnosa s kupcima, kao i stupnja uspješnosti vašeg poslovanja i zarade općenito. To je neophodan korak ako želite da vaša usluga ili proizvod dođe do zainteresiranih ljudi u pravo vrijeme.
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
PROMIJENJENE NAVIKE
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
KOLUMNA - Internetska kupovina posljednjih je godina u porastu u svijetu. Iako u određenoj mjeri zaostaje, naše se tržište sve više orijentira na ovu vrstu kupovine.
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KULTURA I PANDEMIJA
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KOLUMNA - Pomoć od strane asocijacija, mreža i drugih vidova organiziranja podrške poput crowdfundinga bilo je najviše prisutno u Srbiji (49 %), zatim u Sloveniji (45,1 %) i u Hrvatskoj (36,4 %) .
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
VIRUS I TRŽIŠTA
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
KOLUMNA - Kad se već činilo da su financijska tržišta otporna na koronu, val rasprodaja pogodio je gotovo sve vrste imovine u petak.
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
SUMORNA BUDUĆNOST
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
KOLUMNA - Koje god bilo naše osobno mišljenje o cjepivu, jednostavno moramo zastupati načelo ''Audiatur et altera pars'' – ''Neka se čuje i druga strana!''
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE