GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Loš signal: Poslovanje američkih banaka ispod očekivanja

Loš signal: Poslovanje američkih banaka ispod očekivanja
BANKE NA UDARU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2022 / 10:28
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - JP Morgan Chase, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley i Wells Fargo, velike banke s Wall Streeta, imale su manju dobit u prvom tromjesečju. U slučaju Citija dobit je potonula čak 46 posto. Čini se da su dobra vremena za banke iza nas.

Sezona objave kvartalnih rezultata otvorena je u srijedu s JPMorgan Chaseom. Zbog ruske invazije na Ukrajinu, visoke inflacije i problema u lancu opskrbe, dobit je pala za 42 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine: sa 14,3 milijarde dolara na 8,3 milijarde dolara. Cijena dionice JPMorgana potinula je za više od tri posto nakon postizanja tromjesečnih rezultata, dosegnuvši najnižu razinu u 52 tjedna.

Prvi čovjek banke Jamie Dimon istaknuo je kako je američko gospodarstvo suočeno s velikim rizicima, ali ne isključuje recesiju. Slično upozoravajući tonovi dolaze iz Goldman Sachsa, koji je također najavio pad profita za više od 40%:

“Iza nas je turbulentno tromjesečje obilježeno razornom invazijom na Ukrajinu”, rekao je izvršni direktor David Solomon.

Više kamatne stope, koje se ove godine prognoziraju uglavnom u SAD-u, podižu kamatne marže bankama, ali imaju i dosta negativnih učinaka na gospodarstvo, pogotovo ako središnje banke moraju djelovati vrlo agresivno, što se i događa. godina. Hipotekarni krediti u Wells Fargu pali su za 33 posto između siječnja i ožujka.

Značajno je da je stopa na 30-godišnja hipoteka u Sjedinjenim Državama premašila pet posto, najvišu od 2011. Prošle godine, s 2,65 posto, bila je najniža u povijesti. U posljednjih pet tjedana, ova značajna kamatna stopa porasla je za 1,15 postotnih bodova, što je rekordni rast u razdoblju od pet tjedana od 1987. godine.

Neki predviđaju da bi Fed na sjednici u svibnju mogao povisiti kamatne stope za 0,75 postotnih bodova. Nedavni komentari središnjih bankara općenito upućuju na to da će Fed zauzeti agresivniji pristup monetarnoj politici, što je posljednjih dana zastrašilo ulagače. Očekuje se da će kamate do kraja godine biti između 2,5 i 3,0 posto.

Europska središnja banka za ovu godinu predviđa i dva povećanja, kako bi kamatna stopa na depozite bila od minus 0,5 do nula posto. To ne znači da će biti pozitivna kamata na štednju u banci, ali ukazuje da se razdoblje beskrajno jeftinog novca bliži kraju.

Tagovi: JP Morgan Chase, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
BLISKOST S RUSIJOM
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
KOMENTAR - Od početka rata u Ukrajini Njemačka ima ozbiljan problem vjerodostojnosti jer na nju mnogi gledaju kao na bliskog partnera Moskve. To bi moglo promijeniti odnose snagia unutar Europske unije.
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
MEDVJEDI DOMINIRAJU
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
KOLUMNA - Iako je Jerome Powell "uvjeravao" da se povećanje kamatne stope od 0,75 postotnih bodova na sljedećem sastanku ne očekuje, neki se upravo toga boje.
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
OLUJA NA TRŽIŠTIMA
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
KOLUMNA -  Tehnološki sektor nominalno je diskontiraniji od tradicionalnih sektora, što im sada uzrokuje veće negativne cjenovne pritiske na tržištima kapitala.
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE