GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Loš signal: Poslovanje američkih banaka ispod očekivanja

Loš signal: Poslovanje američkih banaka ispod očekivanja
BANKE NA UDARU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2022 / 10:28
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - JP Morgan Chase, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley i Wells Fargo, velike banke s Wall Streeta, imale su manju dobit u prvom tromjesečju. U slučaju Citija dobit je potonula čak 46 posto. Čini se da su dobra vremena za banke iza nas.

Sezona objave kvartalnih rezultata otvorena je u srijedu s JPMorgan Chaseom. Zbog ruske invazije na Ukrajinu, visoke inflacije i problema u lancu opskrbe, dobit je pala za 42 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine: sa 14,3 milijarde dolara na 8,3 milijarde dolara. Cijena dionice JPMorgana potinula je za više od tri posto nakon postizanja tromjesečnih rezultata, dosegnuvši najnižu razinu u 52 tjedna.

Prvi čovjek banke Jamie Dimon istaknuo je kako je američko gospodarstvo suočeno s velikim rizicima, ali ne isključuje recesiju. Slično upozoravajući tonovi dolaze iz Goldman Sachsa, koji je također najavio pad profita za više od 40%:

“Iza nas je turbulentno tromjesečje obilježeno razornom invazijom na Ukrajinu”, rekao je izvršni direktor David Solomon.

Više kamatne stope, koje se ove godine prognoziraju uglavnom u SAD-u, podižu kamatne marže bankama, ali imaju i dosta negativnih učinaka na gospodarstvo, pogotovo ako središnje banke moraju djelovati vrlo agresivno, što se i događa. godina. Hipotekarni krediti u Wells Fargu pali su za 33 posto između siječnja i ožujka.

Značajno je da je stopa na 30-godišnja hipoteka u Sjedinjenim Državama premašila pet posto, najvišu od 2011. Prošle godine, s 2,65 posto, bila je najniža u povijesti. U posljednjih pet tjedana, ova značajna kamatna stopa porasla je za 1,15 postotnih bodova, što je rekordni rast u razdoblju od pet tjedana od 1987. godine.

Neki predviđaju da bi Fed na sjednici u svibnju mogao povisiti kamatne stope za 0,75 postotnih bodova. Nedavni komentari središnjih bankara općenito upućuju na to da će Fed zauzeti agresivniji pristup monetarnoj politici, što je posljednjih dana zastrašilo ulagače. Očekuje se da će kamate do kraja godine biti između 2,5 i 3,0 posto.

Europska središnja banka za ovu godinu predviđa i dva povećanja, kako bi kamatna stopa na depozite bila od minus 0,5 do nula posto. To ne znači da će biti pozitivna kamata na štednju u banci, ali ukazuje da se razdoblje beskrajno jeftinog novca bliži kraju.

Tagovi: JP Morgan Chase, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE