GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Loše raspoloženje potrošača u SAD-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice

Loše raspoloženje potrošača u SAD-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2023 / 08:48
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Vrijednost američkog dolara nastavlja rasti. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošlog je tjedna porastao manje od očekivanog na 204.000, dodajući znakove snažnog tržišta rada.

Uz to, potvrđen je rast BDP-a u drugom tromjesečju od 2,1 posto. Američka središnja banka zadržala je prošlog tjedna kamatne stope nepromijenjenima, ali je nagovijestila mogućnost još jednog povećanja prije kraja godine. Nešto je manje izgledno čak i eventualno smanjenje kamata u nadolazećoj godini, budući da središnja banka SAD-a učvršćuje svoju poziciju, visoke kamate na dulje razdoblje. U narednom tjednu:


Indeks gospodarskog raspoloženja Europske komisije u eurozoni u rujnu je pao peti mjesec zaredom. Na posljednjem mjerenju iznosio je 93,3, što je manje od kolovoških 93,6 bodova, ali ipak iznad očekivanja analitičara koji su predviđali 92,5 bodova. Rezultati ankete Europske komisije potvrđuju poruke iz drugih anketa da je bruto domaći proizvod u eurozoni vjerojatno pao u trećem kvartalu.

Prosjek tog indeksa u trećem tromjesečju iznosio je 93,8 bodova, što je manje nego u drugom tromjesečju, kada je gospodarski rast bio jedva osjetan. Pogoršanje sentimenta rezultat je pesimističnog pogleda kućanstava na svoju financijsku situaciju i gospodarstvo u cjelini. Raspoloženje potrošača opada iu Americi, gdje je indeks pao na 103 boda, što je niže od očekivanog konsenzusa od 105,5 bodova.

Drugi uzastopni pad povjerenja potrošača u Americi uglavnom odražava rast cijene benzina, koja je od svibnja porasla za gotovo desetinu. Pad indeksa S&P 500 od kraja srpnja također nije pomogao poboljšanju raspoloženja. Sve to koči oporavak povjerenja potrošača. Ukupni pad američkog indeksa povjerenja potrošača u rujnu odražava se na komponentu očekivanja, koja je pala za 9,6 bodova na 73,7.

Potrošački pesimizam u početku će utjecati na cijene nenužnih ili diskrecijskih dobara, no sve dok imamo rekordno snažno tržište rada kod kuće i u eurozoni, učinak pesimizma na kretanje cijena osnovnih dobara bit će ograničen. Dok se ne smiri kretanje cijena osnovnih dobara, bolno ćemo osjetiti povećane kamatne stope središnje banke, one će biti s nama još neko vrijeme, dok se njihovo povećanje više ne očekuje. Inflacija se smiruje, ekonomska aktivnost potpomognuta potrošačima u ovoj godini se hladi, a rizici se zahuktavaju u eurozoni, što se očituje u brzom rastu prinosa na državne obveznice europskih zemalja. Najveće ubrzanje rasta prinosa očekuje se kod talijanskih obveznica, koje ubrzano povećavaju razliku u prinosu u odnosu na prinos desetogodišnjih njemačkih obveznica. Prinos na talijanske 10-godišnje obveznice već je u vrijeme pisanja bio 4,9 posto, dobivši oko 40 baznih bodova u tjedan dana.

Istovremeno, ECB i Fed inzistiraju na stavu da će kamatne stope još dugo ostati visoke, što, naravno, nije zapisano u kamenu. Ažurirane prognoze Feda ukazuju na vrlo blago hlađenje gospodarstva i dug put do ciljne temeljne inflacije od 2 posto. Nedavno su Njemačka i Francuska izdale tromjesečne trezorske zapise s prinosima od 3,73 i 3,83 posto. Istodobno, Ilirika, kao primarni upisnik državnih zapisa, najavljuje da će Republika Slovenija izdati 3-, 6- i 18-mjesečne državne trezorske zapise na aukciji u utorak, 10. listopada.

Tagovi: raspoloženje potrošača, potrošači, cijene, inflacija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
SIGNALI
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Očekivanja da će inflacija u SAD-u prvi put od ožujka 2021. pasti ispod tri posto (na godišnjoj razini) nisu se ostvarila, što je ohladilo zapadne burze, koje su - posebno se to odnosi na New York - prije toga snažno ojačale i postavile rekorde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE